Zdrowe odżywianie

Mąka semolina z pszenicy durum – wartości odżywcze, zastosowanie, kalorie

Zdrowe odżywianie

Autor:
Adrian
Adamczyk
makarony

Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.

Mąka durum (semolina) uchodzi za jedną z najzdrowszych mąk pszennych na rynku – jest bogata w cenne mikro- i makroelementy, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Jej właściwości doceniają osoby z dolegliwościami trawiennymi, chorobami serca i układu krwionośnego, a także cukrzycy. Ponadto, semolina z pszenicy durum to produkt, na który często decydują się osoby na diecie odchudzającej. Mąka ta wyróżnia niewielką ilością kalorii.

Porady dietetyków

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Co to jest semolina z pszenicy durum?

Semolina to grubo mielona mąka (można traktować ją również jako drobną kaszę) z twardej pszenicy durum, wyróżniająca się delikatnie żółtym kolorem. Często spotkać można się z błędnym przekonaniem, że semolina to ten sam produkt, co kasza manna. Kasza manna produkowana jest z tradycyjnej pszenicy, semolina zaś z jej twardej odmiany (durum).

Semolina pochodzi z Azji. W starożytności uprawiano ją przede wszystkim w Chinach oraz w krajach Bliskiego Wschodu. Z czasem uprawy pszenicy durum pojawiły się również w innych rejonach świata – Australii, Ameryce i Nowej Zelandii. Współcześnie głównym producentem semoliny na świecie jest Kanada.

Semolina – wartości odżywcze

Semolina uważana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mąk pszennych. Dlaczego? Oto najważniejsze powody:

  • w porównaniu z innymi produktami pszennymi, semolina wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym;
  • mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B i witaminę E (nazywaną witaminą młodości);
  • semolina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów. Można znaleźć w niej potas, cynk, żelazo, mangan, miedź, wapń, fosfor, selen;
  • semolina bogata jest w kwas foliowy oraz luteinę;
  • semolinę wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego;
  • mąka z pszenicy durum zawiera niewielką ilość tłuszczu. Nie występują w niej niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe nasycone. 

Semolina – kto powinien włączyć ją do diety?

Dzięki wielu cennym składnikom odżywczym semolina polecana jest w diecie:

  • osób o obniżonej odporności – duża zawartość cynku wspiera układ immunologiczny i ma działanie antywirusowe;
  • osobom, które zmagają się z artretyzmem lub reumatyzmem – z uwagi na niski indeks glikemiczny;
  • kobietom w ciąży lub starającym się o dziecko – semolina zawiera spore ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu;
  • osobom, które chcą zadbać o swój wzrok – w pszenicy durum znajduje się duża ilość luteiny, która chroni oczy przed działaniem szkodliwego promieniowania UV;
  • osobom, które chcą zachować młody wygląd i zdrowie – selen oraz witamina E zawarte w semolinie zapobiegają działaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stresu oksydacyjnego.

Ze względu na zawartość glutenu semolina nie może być elementem diety osób chorujących na celiakię.

Semolina z pszenicy durum – kalorie

Makarony i kasze z pszenicy durum są jak najbardziej wskazane na diecie redukcyjnej. Oprócz wielu witamin i minerałów semolina zawiera również błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas, a dodatkowo przyspiesza metabolizm.

Nie można powiedzieć, że semolina jest produktem niskokalorycznym, jest ona jednak znacznie bardziej dietetyczna niż inne produkty z mąki pszennej.

100 g makaronu pełnoziarnistego z semoliny zawiera 323 kcal. Rozkład składników odżywczych przedstawia się następująco:

  • węglowodany – 63 g;
  • białko – 12 g;
  • błonnik pokarmowy – 7 g;
  • tłuszcze – 2 g.

Dla porównania: makaron jajeczny z mąki pszennej w takiej samej ilości zawiera 370 kcal i jedynie 2,4 g błonnika.

Semolina z pszenicy durum – gdzie kupić i jak wykorzystać?

Semolinę oraz produkty, które ją zawierają, można zakupić w większości supermarketów. Znaleźć można je również w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.

Semolina może być wykorzystywana w taki sam sposób, jak mąka pszenna. Przyrządza się z niej słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, babeczki. Można stosować ją do wypieku chleba lub pizzy. Dobrze sprawdzi się również w roli zagęstnika do zup czy sosów.

Najpopularniejszym produktem, jaki przyrządza się z mąki durum, jest makaron. We Włoszech niemal wszystkie pasty wykonywane są właśnie z tej mąki i to jej zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Ogromną zaletą makaronów z semoliny jest to, że podczas gotowania nie wchłaniają zbyt dużej ilości wody. Dzięki temu nie rozgotowują się one i pozostają al dente.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Monica Bertolazzi/Getty Images

Pozostałe wiadomości