Mąka semolina z pszenicy durum – wartości odżywcze, zastosowanie, kalorie

makarony
Mąka semolina - jakie ma właściwości?
Źródło: Monica Bertolazzi/Getty Images
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.

Mąka durum (semolina) uchodzi za jedną z najzdrowszych mąk pszennych na rynku – jest bogata w cenne mikro- i makroelementy, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Jej właściwości doceniają osoby z dolegliwościami trawiennymi, chorobami serca i układu krwionośnego, a także cukrzycy. Ponadto, semolina z pszenicy durum to produkt, na który często decydują się osoby na diecie odchudzającej. Mąka ta wyróżnia niewielką ilością kalorii.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Co to jest semolina z pszenicy durum?

Semolina to grubo mielona mąka (można traktować ją również jako drobną kaszę) z twardej pszenicy durum, wyróżniająca się delikatnie żółtym kolorem. Często spotkać można się z błędnym przekonaniem, że semolina to ten sam produkt, co kasza manna. Kasza manna produkowana jest z tradycyjnej pszenicy, semolina zaś z jej twardej odmiany (durum).

Semolina pochodzi z Azji. W starożytności uprawiano ją przede wszystkim w Chinach oraz w krajach Bliskiego Wschodu. Z czasem uprawy pszenicy durum pojawiły się również w innych rejonach świata – Australii, Ameryce i Nowej Zelandii. Współcześnie głównym producentem semoliny na świecie jest Kanada.

Semolina – wartości odżywcze

Semolina uważana jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mąk pszennych. Dlaczego? Oto najważniejsze powody:

  • w porównaniu z innymi produktami pszennymi, semolina wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym;
    • mąka z pszenicy durum bogata jest w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B i witaminę E (nazywaną witaminą młodości);
      • semolina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów. Można znaleźć w niej potas, cynk, żelazo, mangan, miedź, wapń, fosfor, selen;
        • semolina bogata jest w kwas foliowy oraz luteinę;
          • semolinę wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego;
            • mąka z pszenicy durum zawiera niewielką ilość tłuszczu. Nie występują w niej niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe nasycone. 

              Semolina – kto powinien włączyć ją do diety?

              Dzięki wielu cennym składnikom odżywczym semolina polecana jest w diecie:

              • osób o obniżonej odporności – duża zawartość cynku wspiera układ immunologiczny i ma działanie antywirusowe;
                • osobom, które zmagają się z artretyzmem lub reumatyzmem – z uwagi na niski indeks glikemiczny;
                  • kobietom w ciąży lub starającym się o dziecko – semolina zawiera spore ilości kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu;
                    • osobom, które chcą zadbać o swój wzrok – w pszenicy durum znajduje się duża ilość luteiny, która chroni oczy przed działaniem szkodliwego promieniowania UV;
                      • osobom, które chcą zachować młody wygląd i zdrowie – selen oraz witamina E zawarte w semolinie zapobiegają działaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stresu oksydacyjnego.

                        Ze względu na zawartość glutenu semolina nie może być elementem diety osób chorujących na celiakię.

                        Semolina z pszenicy durum – kalorie

                        Makarony i kasze z pszenicy durum są jak najbardziej wskazane na diecie redukcyjnej. Oprócz wielu witamin i minerałów semolina zawiera również błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas, a dodatkowo przyspiesza metabolizm.

                        Nie można powiedzieć, że semolina jest produktem niskokalorycznym, jest ona jednak znacznie bardziej dietetyczna niż inne produkty z mąki pszennej.

                        100 g makaronu pełnoziarnistego z semoliny zawiera 323 kcal. Rozkład składników odżywczych przedstawia się następująco:

                        • węglowodany – 63 g;
                          • białko – 12 g;
                            • błonnik pokarmowy – 7 g;
                              • tłuszcze – 2 g.

                                Dla porównania: makaron jajeczny z mąki pszennej w takiej samej ilości zawiera 370 kcal i jedynie 2,4 g błonnika.

                                Semolina z pszenicy durum – gdzie kupić i jak wykorzystać?

                                Semolinę oraz produkty, które ją zawierają, można zakupić w większości supermarketów. Znaleźć można je również w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.

                                Semolina może być wykorzystywana w taki sam sposób, jak mąka pszenna. Przyrządza się z niej słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, babeczki. Można stosować ją do wypieku chleba lub pizzy. Dobrze sprawdzi się również w roli zagęstnika do zup czy sosów.

                                Najpopularniejszym produktem, jaki przyrządza się z mąki durum, jest makaron. We Włoszech niemal wszystkie pasty wykonywane są właśnie z tej mąki i to jej zawdzięczają swój niepowtarzalny smak. Ogromną zaletą makaronów z semoliny jest to, że podczas gotowania nie wchłaniają zbyt dużej ilości wody. Dzięki temu nie rozgotowują się one i pozostają al dente.

                                Zobacz także:

                                Autor: Adrian Adamczyk

                                Źródło zdjęcia głównego: Monica Bertolazzi/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości