Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?

Słodycze uzależnienie
Mediaphotos/Getty Images
Źródło: E+
Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.

Wpływ słodyczy na zdrowie jest niekorzystny – przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, rozwoju próchnicy, a także cukrzycy. Tłuszcze występujące np. w ciastach powodują wzrost poziomu cholesterolu, co z kolei może prowadzić do kłopotów z układem krążenia. Badania udowodniły, że najmniej szkodliwym rodzajem słodyczy są czekolady, dlatego warto postarać się, aby w diecie zamiast batoników, ciastek, drożdżówek czy wafelków znalazła się prosta tabliczka czekolady. Dobrze jest zamieniać słodycze na zdrowsze przekąski.

Co jeść zamiast słodyczy? Jakie produkty wybrać?

Wiele osób odczuwa nieodpartą chęć sięgnięcia po coś słodkiego w ciągu dnia – powodem może być narastające uczucie głodu, a czasem także zmęczenie, znużenie, spadek energii. Zazwyczaj pod ręką znajduje się jakiś batonik, wafelek czy choćby drożdżówka, jednak wybór takich przekąsek nie zawsze jest odpowiednią decyzją – zbyt wiele cukru w diecie ma bowiem negatywny wpływ na zdrowie. Sytuacja taka dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci, które zajadając się słodyczami, tracą apetyt, a ich dieta zostaje pozbawiona wartościowych składników odżywczych. Efektem jest nie tylko wzrost liczby osób otyłych, ale też mających problemy z zębami, rozregulowaną gospodarkę hormonalną, kłopoty z układem krążenia i wiele innych. Słodycze to grupa produktów, która w diecie powinna zostać ograniczona, a osoby, które się odchudzają, powinny zrezygnować z nich całkowicie. Eliminując cukier w postaci słodyczy, warto pomyśleć o jakimś zamienniku – zdrowszej przekąsce, która nie tylko zaspokoi głód, ale też nie będzie miała tak negatywnego wpływu na organizm. Odstawiając batoniki i ciasteczka, można sięgnąć po suszone owoce i orzechy, które dostarczą energii (a przy okazji pomogą obniżyć ciśnienie krwi) i cennych składników – witamin i minerałów.

Czym zastąpić słodycze? Orzechy

Orzechy to produkt, który został uwzględniony przez twórców piramidy żywieniowej. Są one niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu, szybko zaspokajają głód, nie tuczą, zawierają sporo błonnika, który dobrze wpływa na trawienie. Orzechy to bogactwo potasu, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy E, błonnika, a także kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. W diecie powinny znaleźć się orzechy laskowe, włoskie, ziemne, migdały. Wystarczy garść orzechów spożyta każdego dnia, by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca czy niektórych nowotworów. Jedzenie orzechów przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, pomaga łagodzić stany zapalne, a także wzmacnia odporność organizmu. Taka przekąska zmniejsza również prawdopodobieństwo rozwoju starczej demencji. Orzechy nerkowca słyną nawet z tego, że mają więcej żelaza niż mięso. Jedzenie różnego rodzaju orzechów wskazane jest w przebiegu stanów zapalnych, przy przewlekłych dolegliwościach bólowych. Można zjadać je osobno, bez żadnych dodatków, lub łączyć np. z jogurtem czy owocami.

Czym zastąpić słodycze w diecie? Suszone owoce

Zamiast słodyczy można podjadać suszone owoce, jednak również ostrożnie i z umiarem. Dobrze, jeśli w codziennej diecie znajdą się rodzynki czy suszona żurawina. Te pierwsze mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie: obniżają ciśnienie, wzmacniają układ nerwowy, regulują pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom czy zaleganiu stolca w jelitach. Jedzenie rodzynek wpływa też pozytywnie na stan kości, ponieważ zawierają one sporo wapnia i magnezu. Z kolei suszona żurawina ma zbawienny wpływ na układ moczowy, niszczy bowiem bakterie powodujące stany zapalne. Żurawina pomaga również walczyć z próchnicą. Dietę należy uzupełnić także o inne suszone owoce, takie jak jabłka, daktyle i morele. Trzeba jednak uważać, ponieważ owoce także zawierają sporo cukru, dlatego ich ilość powinna być ograniczona.

Co jeszcze zamiast słodyczy?

Każdy, kto choć raz próbował się odchudzać, wie, że słodycze nie są jego sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Warto z nich zrezygnować i zastąpić je zdrowymi produktami. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po jogurty z musli, jednak lepiej wybierać ten rodzaj, który nie zawiera cukru lub zawiera jego niewielkie ilości. Jeśli chęć sięgnięcia po coś słodkiego jest bardzo silna, warto mieć pod ręką miód znany z wielu właściwości zdrowotnych. Ma on działanie podobne do antybiotyku, obniża ciśnienie krwi, pomaga organizmowi się zregenerować. Słodycze można również zastąpić świeżymi owocami – sprawdzą się jabłka, daktyle, banany, lub warzywami – zawsze można wybrać surową marchewkę czy paprykę.

Katarzyna Bosacka: "Nie jem słodyczy od 7 lat i nie brakuje mi tego". Zobacz wideo:

COVER VIDEO/x-news

Zobacz też:

Otręby żytnie - dlaczego warto je włączyć do diety?

Cukier w diecie dzieci. Jak nauczyć je zdrowych nawyków żywieniowych?

Podjadanie w nocy – jak się pozbyć tego nawyku? Jakie są jego przyczyny?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości