Chałwa dostarcza wiele składników odżywczyc h, witamin, minerałów, jednak należy spożywać ją z umiarem, ponieważ może wpływać niekorzystnie na sylwetkę – jest bowiem wyjątkowo kaloryczna. Początkowo chałwa powstawała z nasion sezamu, jednak wraz z jej rozprzestrzenianiem się na poszczególne kraje, tworzono nowe receptury i rodzaje tego przysmaku. Za ojczyznę chałwy uznaje się Indie, gdzie wyrabiano ją właśnie z nasion sezamu. Wraz z chałwą dostarcza się do organizmu witaminy A, B czy E, a jedząc jej odmianę sezamową, można skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.
Chałwa – czy jest zdrowa? Czy warto po nią sięgać?
Chałwa to smakołyk serwowany w wielu krajach, jednak nie wszędzie traktowany jest jako typowa słodycz, gdzieniegdzie chałwę podaje się bowiem wraz z białym winem. Chałwa przygotowywana jest z nasion oraz cukru, do jej produkcji wykorzystywany jest sezam, słonecznik, mak, a także kasza manna, fasola czy soczewica. Obowiązkowo musi zostać użyty cukier, miód, a w produkcji na szeroką skalę stosowany jest syrop glukozowo-fruktozowy. Zdarza się, że do chałwy dodawane są bakalie: orzechy, pistacje, skórka pomarańczowa, ale można spotkać chałwę z kakao, czekoladą i wanilią. Chałwa może mieć bardziej kruchą konsystencję lub ciągnącą.
Ponieważ słodycze uznaje się za szkodliwe dla zdrowia, wiele osób zastanawia się, czy słodka i tłusta chałwa działa korzystnie na organizm, czy lepiej zrezygnować z jej jedzenia. Warto pamiętać, że rzeczywiście chałwa jest kaloryczna, a w 100 g najbardziej popularnej chałwy sezamowej jest aż 469 kcal. Dodatkowo jest ona tłusta – na 100 g słodkości przypada ponad 20 g tłuszczu. Oznacza to jedynie, że spożycie chałwy należy ograniczyć, jednak nie ma powodu, by rezygnować z niej całkowicie.
Wraz z chałwą można dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin i minerałów, między innymi A, E oraz z grupy B. Dzięki takiemu zestawowi chałwa pomaga dbać o stan skóry, wzrok, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, wzmacnia mięśnie. Witamina T, którą również można znaleźć w chałwie, bierze udział w procesie produkcji płytek krwi, a B7 w produkcji hemoglobiny. Chałwa pomaga też dbać o paznokcie i włosy. Co ciekawe, ten popularny przysmak jest również bogaty w wapń, magnez i proteiny. Chałwa ma także zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego, głównie dzięki zawartości fosforu, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Przy tym wskazuje się na pozytywne działanie chałwy na pracę płuc, a także jej skuteczność w łagodzeniu dolegliwości związanych z migreną.
Chałwa – zdrowa czy nie? Różne rodzaje chałwy
W zależności od tego, z jakich nasion została wyprodukowana chałwa, różnić będzie się ona zawartością witamin i minerałów. Chałwa słonecznikowa to bogactwo witaminy B1, zaś chałwa pistacjowa to duże ilości magnezu, fosforu, potasu, a także miedzi i witaminy B6. W chałwie migdałowej znajduje się magnes i potas, w chałwie arachidowej niacyna oraz witaminy B2 i B6. Najpopularniejsza chałwa wytwarzana z nasion sezamu jest źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B9, PP, E i H, sezam zawiera też naturalny przeciwutleniacz – sezamol.
Chałwa włączona do diety w rozsądnych ilościach będzie więc miała zbawienny wpływ na zdrowie:
- poprawi odporność,
- złagodzi ból,
- obniży poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
- usprawni pracę układu pokarmowego,
- wzmocni kości, naczynia krwionośne,
- wpłynie pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz na stan włosów, skóry i paznokci.
Choć chałwa jest zdrowa, nie wszyscy powinni po nią sięgać. Niewskazana jest dla osób chorych na cukrzycę czy dla alergików. Również przy niektórych chorobach układu pokarmowego warto zasięgnąć porady lekarza w kwestii spożywania chałwy. Ze znanego przysmaku powinny też zrezygnować osoby otyłe, zmagające się z nadwagą.
Chałwa – zastosowanie, przechowywanie
Najczęściej chałwa traktowana jest jako samodzielna przekąska, jednak może stać się także bazą dla deserów, ciast, ciasteczek i kremów chałwowych. Przysmak przechowywany w lodówce pozostanie kruchy. Jeśli jednak zostanie wystawiony na działanie wyższych temperatur, stanie się bardziej lejący, a na jego wierzchu widoczna może być warstwa oleju.
Warto pamiętać, że produkty mogą znacznie różnić się między sobą jakością. Dobra chałwa będzie włóknista i tłusta, jeśli zaś kruszy się w temperaturze pokojowej, może to oznaczać, że producent dodał do niej mąki. Wysoka jakość produktu to przede wszystkim odpowiednie składniki, dlatego lepiej nie wybierać chałwy, która w składzie ma syrop glukozowo-fruktozowy. Główne składniki dobrej chałwy to miazga z nasion i cukier karmelizowany, ewentualnie dodatki, jak bakalie, miód, wanilia czy kakao.
Jak oduczyć się jeść słodycze? Dietetyk radzi. Zobacz wideo:
Zobacz też:
Jak samodzielnie przygotować chałwę turecką i ukraińską?
Przepis na tort chałwowy z wiśniami
Przepis na domową chałwę z sezamu
Autor: Adrianna Kowalczyk