Torcik orzechowy z kukułkami
Składniki ciasta:
Orzechy włoskie - 250g
Jajka - 7szt
Cukier - 150g
Bułka tarta - 70g
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Orzechy włoskie ścieramy na tarce, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, kiedy tylko białka będą sztywne, dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Do białek dodajemy jeszcze żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy orzechy z mąką, delikatnie mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 40 minut, temp. 180 stopni.
Kukułki - 500g
Mascarpone - 500g
Spirytus - 50ml
Rum - 50ml
Cukier - 50g
Przygotowanie:
Kukułki gotujemy w niedużej ilości wody, dodajemy spirytus i masę schładzamy, zimną, tężejącą łączymy z serkiem mascarpone.
Biszkopt upieczony przekrawamy na połowę, nasączamy delikatnie miksturą z wody, cukru i rumu. Smarujemy masą kukułkową i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto czekoladowe z chałwą
Składniki:
Mąka - 125g
Kakao - 50g
Cukier - 230g
Jajka - 5szt
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodajemy cukier nie przerywając ubijania, na koniec w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Kakao rozpuszczone dodajemy do jajek, następnie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy. Biszkopt wypiekamy w temp. 170 stopni około 40 minut.
Składniki musu:
Śmietana 36% - 600g
Chałwa waniliowa - 200g
Czekolada biała - 300g
Śliwki suszone - 200g
Wino grzaniec - 200ml
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy winem i zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 150 ml śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokruszoną chałwę, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do śmietany dodajemy partiami schłodzoną masę chałwowo-czekoladową. Na biszkopt skropiony winem z gotowania śliwek, wykładamy śliwki, następnie mus chałwowy. Wstawiamy do lodówki na 2-3godziny.
Ciasteczka orzechowe z brusznicą
Składniki:
Białka - 350g
Cukier - 500g
Orzechy laskowe - 100g
Przygotowanie:
Orzechy umieszczamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika do wysuszenia. Wysuszone, obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na puder. Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, delikatnie łączymy z orzechami. Workiem cukierniczym wyciskamy wielkość ciasteczek jaką chcemy. Wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny.
Brusznica mrożona - 400g
Miód - 2 łyżki
Masło - 50g
Cukier - 150g
Śmietana -50ml
Przygotowanie:
Brusznicę smażymy na miodzie. Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło i śmietanę. Gotujemy do momentu aż znikną nam grudki i powstanie nam jednolita masa. Powstałą masą krówkową smarujemy bezę orzechową, nakładamy porcje brusznicy i nakładamy jeszcze jedną bezę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN