Materiał promocyjny

Co podać dziecku, aby miało siłę do jazdy na nartach? Poznaj przepisy, które dodadzą mu energii

Projekt zima (Sokołów)
Źródło: Dzień Dobry TVN
Aby jeździć na nartach trzeba mieć dużo siły. Energię zapewni pożywne, wartościowe śniadania. Co podać dziecku tuż przed wyjściem na stok? Swoje propozycje przedstawił kucharz Piotr Kucharski.

Jazda na nartach. Jak dodać sobie energii?

Zanim wyjdziemy na stok i oddamy się białemu szaleństwu, powinniśmy zjeść śniadanie. Odpowiednio syte doda energii i siły do jazdy na nartach. - Przecież to jest ważne, żeby porządne śniadanie zjeść, takie góralskie i ruszyć na narty, bo to jest dużo kalorii, dużo energii - powiedział Piotr Kucharski.

Doskonałym pomysłem na ten pierwszy posiłek dla dzieci będą parówki Futbolówki od firmy Sokołów. - Duszę sobie okrągłe kulki parówek, które uwielbiają dzieciaki. Duszę to w sosie pomidorowym. Proponuję, żeby taką łychę podać z humusem, z kiełkami, z grillowanymi pieczarkami, grillowaną sałatą rzymską - tłumaczył.

Piotr Kucharski przygotował również kilka wersji kanapek. Jakie produkty wykorzystać do ich przygotowania? Dowiecie się tego z powyższego wideo.

Co z jeść po zejściu ze stoku?

Sałatka na ciepło z foodbolówkami w sosie pomidorowym, grillowana sałatą rzymska, awokado

Składniki:

  • 4 mini sałaty rzymskie;
    • 4 duże pieczarki;
      • oliwa z oliwek;
        • sól i pieprz;
          • 1 opakowanie fudbolówek Sokołów;
            • 1 puszka krojonych pomidorów;
              • 2 dojrzałe awokado

                Sposób przygotowania:

                Futbolówki obsmażyć na patelni i zalać pomidorami z puszki. Gotować całość przez kilkanaście minut. W tym czasie przekroić sałatę wzdłuż na połowę. Pieczarki pokroić w grube plasterki. Wszystko skropić oliwą i przyprawić solą i pierzem. Usmażyć na patelni z obu stron przez kilka minut. Sałatę z pieczarkami wyłożyć na głęboki talerz, dookoła nałożyć kiełbaski w sosie. Na górę nałożyć połówkę pokrojonego w plasterki awokado. Całość przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek.

                Tosty z hummusem, paluszkami drobiowymi, grillowanymi boczniakami

                Składniki:

                • 4 kromki dobrej jakości pieczywa;
                  • masło;
                    • humus;
                      • 1 opakowanie paluszków drobiowych Sokołów;
                        • 1 małą cebula;
                          • 300 g boczniaków;
                            • oliwa z oliwek;
                              • sól i pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Pieczywo posmaruj masłem i obsmaż na patelni żeby zrobiły się chrupiące i przyrumienione. Pieczywo posmaruj humusem. Na tej samej patelni rozpuścić odrobinę masła z oliwą z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać paluszki drobiowe pokrojone na 1 cm kawałki oraz porwane w rękach na paski, boczniaki. Smażyć całość przez kilka minut aż boczniaki zrobią się miękkie. Boczniaki wyłożyć na tosty posmarowane humusem.

                                Jajka sadzone na gofrach

                                Składniki:

                                • 1 cebula;
                                  • 1 czerwona papryka;
                                    • 1 cukinia;
                                      • 1 bakłażan;
                                        • 100 ml passaty pomidorowej;
                                          • 2 opakowania szyneczki drobiowej Sokołów;
                                            • 4 gofry;
                                              • 4 jajka;
                                                • sól i pieprz;
                                                  • oliwa z oliwek;
                                                    • masło.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Warzywa pokroić w równą kostkę i podsmażyć na patelni aż będą miękkie. W trakcie dobrze przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać passatę pomidorową i przez chwilę poddusić. Gofry podpiec, aby zrobiły się chrupiące. Jajka usmażyć na patelni na maśle żeby było płynące żółtko. Na gofrach wyłożyć kilka plasterków szyneczki, nałożyć warzywa, na górę nałożyć jajko na twardo. Całość udekorować koperkiem i/lub kiełkami.

                                                      Kanapki z pasztecikiem i konfiturą z cebuli i żurawiny

                                                      Składniki:

                                                      • 3-4 czerwona cebule;
                                                        • oliwa z oliwek;
                                                          • sól i pieprz;
                                                            • 1 słoik konfitury z żurawiny (około 200 g);
                                                              • 50 ml octu z czerwonego wina;
                                                                • 4 kromki dobrej jakości pieczywa;
                                                                  • opakowanie paszteciku Sokołów.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z oliwek aż zacznie się karmelizować. Dodać żurawinę i smażyć razem do uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodać ocet, przyprawić solą i pieprzem. Jeśli potrzeba to jeszcze gotować, aby odparować ocet.

                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

                                                                    Skocz do sklepu TVN!
                                                                    Skocz do sklepu TVN!

                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana