Remedium na raka i chorobę Alzheimera. W przyszłości koniecznie włącz je do codziennej diety

Czy produkty mleczne mogą chronić przed rakiem i innymi chorobami?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zbadaj swoje geny zanim będzie za późno
Zbadaj swoje geny zanim będzie za późno
Monika Miller szczerze o swojej chorobie
Monika Miller szczerze o swojej chorobie
Agata Młynarska o chorobach, z którymi się zmaga
Agata Młynarska o chorobach, z którymi się zmaga
Dorota Wellman spełnia marzenie
Dorota Wellman spełnia marzenie
Odpowiednio pozyskane mleko czy jogurt mogą okazać się skuteczne w leczeniu takich schorzeń jak cukrzyca, choroba Alzheimera, czy nowotwory. Nad stworzeniem takich produktów wspólnie pracują polscy i chińscy badacze.

Czy mleko może chronić przed rakiem?

DairyFunInn to trzyletni projekt, w ramach którego naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego wspólnie ze specjalistami z Chin chcą stworzyć wyjątkowe produkty mleczne, bogate w wysokiej jakości składniki. - Te funkcjonalne składniki mleka obejmują pochodne laktozy, białka mleka oraz białka otoczki kuleczek tłuszczowych - powiedziała w rozmowie z serwisem Nauka w Polsce dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, koordynatorka projektu po stronie polskiej.  

Z pomocą specjalnej filtracji naukowcy wyodrębnili różne frakcje białka z mleka, serwatki i maślanki. Tak udało im się pozyskać jeszcze mniejsze cząstki peptydy. I to właśnie w nich - zdaniem badaczy - drzemie wielki potencjał. - Białka mleka są dobrym źródłem peptydów o aktywności przeciwnadciśnieniowej (inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę), antybakteryjnej, opioidowej (poprawiających sen) czy antyoksydacyjnej, które mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nowotwory, choroba Alzheimera – tłumaczyła jedna z badaczek.

Naukowcy tłumaczą, że nabiał wcale nie musi być nimi wzbogacany. Odpowiednio przeprowadzone procesy technologiczne sprawią, że pojawią się one w danym produkcie.

Jakie właściwości ma białko?

Badacze dodają, że prozdrowotne właściwości uzależnione są od rodzaju białka oraz technologii, którą wykorzystano przy jego produkcji.

- Po spożyciu produktów mleczarskich, które zawierają kazeinę oraz w mniejszej ilości białka serwatkowe, w przewodzie pokarmowym człowieka, w wyniku procesów trawiennych, powstają wolne aminokwasy, jak również biologicznie aktywne peptydy. O ile wolne aminokwasy wykorzystywane są przez organizm głównie jako materiał budulcowy, to bioaktywne peptydy, wykazują różnorodne korzystne działania dla organizmu - dodała Żulewska.   

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości