Rak żołądka - co może go wywołać?
Listopad to Miesiąc Świadomości Raka Żołądka. W ramach obchodów wystartowała 5. edycja kampanii "Servier - Wyłącz Raka". Patronują jej Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Polskie Towarzystwo Onkologiczne oraz Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej. Podczas inauguracyjnej konferencji specjaliści podkreślali, że celem akcji jest zwiększenie świadomości na temat raka żołądka. Uświadomienie społeczeństwu, że choroby można uniknąć - jak powiedziała prof. Grażyna Rydzewska, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii - poprzez likwidację zakażenia bakterią Helicobakter pylorii.
To, czy jesteśmy nosicielami tego patogenu można sprawdzić już nie tylko w czasie gastroskopii. Bakterię wykrywa się również z próbki kału lub dzięki prostym testom, które można kupić w aptece. W razie pozytywnego wyniku wprowadza się antybiotykoterapię, która skutecznie rozprawia się z Helicobakter pylorii.
Podczas konferencji eksperci podkreślili, że rak żołądka jest piątym najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w 2020 r. wykryto w Polsce 4505 przypadków raka żołądka, a 4772 pacjentów zmarło.
Rak żołądka - kto choruje najczęściej?
Rak żołądka dotyka głównie mężczyzn po 45. roku życia (panowie chorują dwa razy częściej niż kobiety). W grupie ryzyka znajdują się palacze, osoby, które stosują niezdrową dietę oraz nadużywają alkoholu. Jednak najważniejszym czynnikiem, który przyczynia się do rozwoju raka - bez względu na płeć - jest zakażenie bakterią H. pylori.
Warto pamiętać, że w początkowej fazie choroby, kiedy zmiany są jeszcze niewielkie mogą pojawić się ból brzucha, uczucie pełności w żołądku nawet po lekkim posiłku, nudności, wymioty, zgaga, odbijanie się, kwaśny posmak w ustach, brak apetytu, czy utrata masy ciała. Niestety dolegliwości te rzadko są łączone z chorobą nowotworową. W bardziej zawansowanej postaci rak żołądka prowadzi do anemii oraz jadłowstrętu.
Co Polacy wiedzą o raku żołądka?
Badanie przeprowadzone przez firmę K+ Research Insight LAB pokazują, że o chorobie wiemy bardzo niewiele. Zaledwie 1 proc. z nas ma świadomość jak groźne jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori i że może się ono przyczynić do rozwoju zmian nowotworowych.
Podobne wnioski płyną z danych zebranych przez firmę Servier Polska. - Jedna piąta badanych otwarcie przyznaje, że nie jest w stanie wymienić żadnego z nich, a niemal połowa wskazuje złą dietę jako główną przyczynę zachorowań. Niemal nieznane jest im niebezpieczeństwo kryjące się pod postacią Helicobacter pylori. To z kolei utrudnia prawidłową i wczesną diagnozę, która daje największe szanse na wyleczenie - powiedziała podczas konferencji Ewa Ciepałowicz z firmy Servier Polska.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Naukowcy odkryli tzw. przekąskę ćwiczeniową. Ta metoda niweluje skutki siedzącego trybu życia
- Pan Józef ma 100 lat i otrzymał rozrusznik serca. Jaki jest jego patent na długowieczność?
- Dwa razy zachorowała na raka piersi. "Ten drugi rak załamał mnie, zdołował, ale nie dałam się"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP/dziennik.pl
Źródło zdjęcia głównego: Fabio Camandona/Getty Images