Zrezygnowała z mięsa, a po 10 latach do niego wróciła. "Zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy warto jeść mięso?
Czy warto jeść mięso?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Jak mięso wpływa na nasze zdrowie? Karolina Barton po prawie dekadzie zrezygnowała z diety wegetariańskiej. Jak przekonywała w dzień Dobry TVN, to pozwoliło jej odzyskać siłę i życiową energię. Jej przypadek skomentowała ekspertka ds. żywienia prof. Ewa Lange z Komitetu Nauki o Żywieniu PAN. 

Rezygnacja z mięsa

Karolina Barton od dzieciństwa chorowała na atopowe zapalenie skóry, nie mogła w nocy spać, wstydziła się rozebrać. Szukała z rodzicami pomocy.

- Chodziliśmy do bardzo wielu dietetyków. Pojawił się taki pomysł, że prawdopodobnie mięso powoduje stan zapalny i lepiej byłoby wykluczyć produkty odzwierzęce plus mięso ze swojej diety. Byłam bardzo zmotywowana, by w końcu wyleczyć tę moją chorobę, to stwierdziłam, że pójdę na dietę wegetariańsko-wegańską. Byłam w niej prawie 10 lat. Niestety nie przyniosło to żadnych pozytywnych efektów, to się aż pogarszało - opowiadała gościni Dzień Dobry TVN. Wtedy też zaczęła studiować żywienie człowieka w Warszawie i Szwecji.

Wróciła do mięsa i jej stan się poprawił. Mało tego, wykluczyła z diety wszystkie produkty prozapalne: węglowodany, przetworzoną żywność oraz warzywa. - Nie jem warzyw, bo dużo się o nich nauczyłam. Posiadają w sobie substancje antyodżwcze. Nie każdy dobrze reaguje na takie substancje - dodała.

Czy powinniśmy jeść mięso?

Jak wskazała prof. Ewa Lange, jedzenie produktów odzwierzęcych może być korzystne dla naszego zdrowia. Chodzi przede wszystkim o dostarczanie organizmowi dobrze przyswajalnego białka, żelaza i innych składników.

- Dobrym przykładem jest witamina B12. Osobom, które stosują wegański sposób żywienia, zaleca się suplementację. Jednak ta suplementacja nie zawsze jest taka idealna, jeżeli chodzi o efektywność wykorzystania tych składników - zaznaczyła ekspertka ds. żywienia. Czy każdy powinien jeść mięso?

- To zależy od odbiorcy tego komunikatu. Ta jakość białka, która jest trudniejsza do zbilansowania w diecie roślinnej, może stwarzać problem szczególnie w grupach, gdzie zapotrzebowanie na białko jest większe. Na przykład w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży, karmiących, rekonwalescenci. Nawiązując do sytuacji pani Karoliny, zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować. Tutaj ta przyczyna wynikała z tego, co może powodować zmiany skórne. Możliwe, że zmiany skórne były powodowane przez produkty roślinne. Wiele osób dorosłych jest uczulonych na białka czy dodatki do żywności, które mogą się znajdować także w żywności pochodzenia roślinnego - podsumowała prof. Ewa Lange.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Agnieszka Mrozińska

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski / East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana