Dieta skuteczna jak tabletki
Badanie opublikowane przez North American Menopause Society w czasopiśmie "Menopause" wykazało, że dieta roślinna bogata w soję zmniejszyła częstotliwość uderzenia gorąca o 88 procent i pomogła kobietom stracić średnio 3,5 kg wagi w ciągu 12 tygodni. Dla porównania skuteczność stosowania hormonalnej terapii zastępczej szacuje się na 70-90 proc.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o menopauzie
- Nie rozumiemy jeszcze w pełni, dlaczego ta kombinacja działa, ale wydaje się, że trzy elementy są kluczowe – unikanie produktów zwierzęcych, redukcja tłuszczu i spożywanie soi – wyjaśnia dr Neal Barnard, przewodniczący Komitetu Lekarzy i adiunkt w George Washington University School of Medicine. - Wyniki sugerują, że zmianę diety należy traktować jako leczenie pierwszego rzutu w przypadku kłopotliwych objawów naczynioruchowych, w tym nocnych potów i uderzeń gorąca – dodaje.
"Do tych badań podejdźmy rozważnie"
Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny radzi, aby Polki podeszły do tych wyników z rezerwą. - Należy pamiętać, że dieta typowo amerykańska jest dużo bardziej bogata w negatywne tłuszcze niż ta w Polsce. Tkanka tłuszczowa jest czynna endokrynnie, czyli wpływa na kobiece hormony. Jedno badanie to jest trochę za mało, musimy poczekać na inne. Poza tym ocena zawsze musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb i po wykonaniu badań. Wiadomo, że jak pojawiają się takie nowe badania to ludzie często decydują się na jakieś postępowanie na własną rękę, a to może być po prostu niebezpieczne - mówi.
Ekspertka wskazuje, że w naszej diecie powinny dominować tłuszcze roślinne, a nie zwierzęce. - Musimy też pamiętać, że w produktach, które są wysoko przetworzone, czyli słodycze, gotowe potrawy też jest spory udział tłuszczu. Chodzi przede wszystkim o rozwagę i to, żeby w diecie dominowały warzywa, owoce i produkty nabiałowe o obniżonej zawartości tłuszczu. Nawet takie drobne szczegóły będą wpływały na to, jak będzie funkcjonował nasz organizm - dodaje.
Zaskakujące zalecenia
Amerykańscy badacze zalecają wykluczenie z diety wszystkich produktów wysokotłuszczowych - także awokado i orzechów. To zdumiewające, ponieważ składniki te często są kojarzone ze zdrową dietą. - Trochę inaczej jest w diecie amerykańskiej, a inaczej u nas. W USA dostępność do awokado jest bardzo duża i oni są w stanie dodać je de facto do każdego dania. To jest owoc, który bardzo dominuje. Jeśli patrzymy na dietę przeciętnego Polaka to, jeżeli to awokado w ogóle się pojawia, to są to ilości nie większe niż 1-2 sztuki tygodniowo, więc nie są to takie ilości, żeby znacząco je ograniczać. Podobnie jest z orzechami. W diecie amerykańskiej masło orzechowe stanowi wypełnienie wielu dań, m.in. sosów i ciastek. Jeżeli jemy nie więcej niż 30 gramów orzechów dziennie, czyli garść, to nie będzie miało negatywnego wpływu - mówi Wanda Baltaza. Opublikowane badanie jest drugą fazą dwuczęściowej obserwacji. Wyniki pierwszego zostały przedstawione w 2021 r.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zaskakujący powód rozwodów. Badacze: ten objaw jest wciąż zbyt często ignorowany
- Postmenopauza a ciąża po przekwitaniu
- Masz 30 lat i czujesz się osłabiona? Przyczyną może być przedwczesna niewydolność jajników
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images