Grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em
Składniki:
chutney rabarbarowy
500 g rabarbaru
1 czerwona cebula
100 ml octu winnego
200 g cukru
1,5 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
2 opakowania sera halloumi
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać i wrzucić do rondelka. Dodać ocet, cukier, sól, imbir. Gotować kilka minut. Następnie dodać pokrojony w 2cm cząstki rabarbar, gotować do miękkości. Ser pokroić w plastry i grillować, aż powstaną na nim czarne paseczki. Na ser nałożyć po łyżce chutneyu, podawać.
Migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
na kruszonkę:
85 g mąki
85 g uprażonych na patelni migdałów
45 g błyskawicznych płatków owsianych
50 g cukru
szczypta soli
60 g roztopionego masła
na owoce:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g cukru
250 g truskawek
350 g rabarbaru
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, lekko posiekane migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi mieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki. Truskawki pokroić na połówki, rabarbar na ok. 2-3 cm cząstki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok. Następnie odcedzić sok (robię z niego kompot), zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę. Crumble piekę 35-40 minut w 190 st. C.
Zefir rabarbarowy
Składniki:
250 słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
porcja pieczonego rabarbaru z wanilią
1 szklanka małych bezików
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wkruszyć beziki (4 pozostawić do ozdoby), delikatnie wymieszać. W szklankach układać warstwami trochę rabarbaru, 2 łyżki śmietanki, 1 łyżkę rabarbaru, na koniec warstwę bitej śmietany. Ozdobić małym bezikiem, serwować.
Pieczony rabarbar z syropem z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
1/2 kg rabarbaru
1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w słupki albo w kilkucentymetrowe cząstki. Z wanilii wydłubać ziarenka. Mieszać wszystkie składniki: rabarbar, ziarenka wanilii, syrop i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec przez pół godziny w temperaturze 180st. C., w połowie czasu pieczenia delikatnie mieszać rabarbar.
Lemoniada rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki syropu z czarnego bzu
kilka kwiatostanów czarnego bzu
lód w kostkach
Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plastry, zalać 1/2 litra wody, dodać cukier i gotować do miękkości rabarbaru. Odstawić, dolać 1/2 litra wody, odstawić do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanek wylewać 2-3 łyżki syropu, schłodzony napój rabarbarowy, wrzucić cukier, podawać.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN