W naszej kuchni rządziła dziś Anna Włodarczyk

Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!

Grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em

Składniki:

chutney rabarbarowy

500 g rabarbaru

1 czerwona cebula

100 ml octu winnego

200 g cukru

1,5 cm kawałek imbiru

1/2 łyżeczki soli

pieprz do smaku

2 opakowania sera halloumi

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać i wrzucić do rondelka. Dodać ocet, cukier, sól, imbir. Gotować kilka minut. Następnie dodać pokrojony w 2cm cząstki rabarbar, gotować do miękkości. Ser pokroić w plastry i grillować, aż powstaną na nim czarne paseczki. Na ser nałożyć po łyżce chutneyu, podawać.

Migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

na kruszonkę:

85 g mąki

85 g uprażonych na patelni migdałów

45 g błyskawicznych płatków owsianych

50 g cukru

szczypta soli

60 g roztopionego masła

na owoce:

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

50 g cukru

250 g truskawek

350 g rabarbaru

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, lekko posiekane migdały, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi mieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki. Truskawki pokroić na połówki, rabarbar na ok. 2-3 cm cząstki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok. Następnie odcedzić sok (robię z niego kompot), zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę. Crumble piekę 35-40 minut w 190 st. C.

Zefir rabarbarowy

Składniki:

250 słodkiej śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

porcja pieczonego rabarbaru z wanilią

1 szklanka małych bezików

Przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wkruszyć beziki (4 pozostawić do ozdoby), delikatnie wymieszać. W szklankach układać warstwami trochę rabarbaru, 2 łyżki śmietanki, 1 łyżkę rabarbaru, na koniec warstwę bitej śmietany. Ozdobić małym bezikiem, serwować.

Pieczony rabarbar z syropem z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

1/2 kg rabarbaru

1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w słupki albo w kilkucentymetrowe cząstki. Z wanilii wydłubać ziarenka. Mieszać wszystkie składniki: rabarbar, ziarenka wanilii, syrop i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec przez pół godziny w temperaturze 180st. C., w połowie czasu pieczenia delikatnie mieszać rabarbar.

Lemoniada rabarbarowa z kwiatami czarnego bzu

Składniki:

4 łodygi rabarbaru

4 łyżki brązowego cukru

1/3 szklanki syropu z czarnego bzu

kilka kwiatostanów czarnego bzu

lód w kostkach

Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plastry, zalać 1/2 litra wody, dodać cukier i gotować do miękkości rabarbaru. Odstawić, dolać 1/2 litra wody, odstawić do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanek wylewać 2-3 łyżki syropu, schłodzony napój rabarbarowy, wrzucić cukier, podawać.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości