Kasia ma czterdzieści lat i jest - najprawdopodobniej - najdłużej żyjącą na świecie piranią. Jak zwierzak trafił do Polski? Czym żywi się ta ryba? Zapytaliśmy o to jej obecnego opiekuna Ryszarda Szablińskiego oraz byłego dyrektora Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu Józefa Plucińskiego.
Agnieszka Ostrowska-Błońska i Paweł Błoński obecnie mieszkają na Mazurach, ale jeszcze niedawno byli związani z Bieszczadami. Urzekły ich jeziora i w ciągu kilku dni podjęli decyzję, że przeprowadzają się na północ Polski. Jak zdradzili w materiale Dzień Dobry TVN, na miejscu dostrzegli pewien problem, z którym postanowili się zmierzyć.
Zakładanie akwarium może się wydawać czynnością prostą, ale w gruncie rzeczy wcale tak nie jest. Nawet doświadczony akwarysta, zakładając kolejny zbiornik, musi poszerzyć swoją wiedzę na temat specyficznych wymagań rybek, które zamierza w nim hodować.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Rośliny to świetny element dekoracyjny każdego akwarium. Dzięki nim akwarium stanie się prawdziwą ozdobą mieszkania. Ponadto rośliny akwariowe dbają o ryby i tworzą im bezpieczne środowisko do życia.
Na zakończenie lata w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne potrawy rybne. Jak zrobić pieczonego fileta halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią? Sprawdź przepis krok po kroku.
Pobyt nad morzem bez wizyty w smażalni? Wiele osób nie potrafi sobie tego wyobrazić. Ale nawet świeża ryba prosto z kutra, często okazuje się, świeżo rozmrożoną. Jak znaleźć dobrą rybę nad polskim morzem? Sprawie przyjrzeli się reporterzy programu Uwaga TVN.
Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.
Tołpyga to ryba pochodząca z Chin i Rosji. Jej występowanie w polskich jeziorach to efekt sztucznego zasiedlenia. Żyje razem z karpiami i amurami. Jest rybą płochliwą i bardzo ostrożną. Zazwyczaj jest łowiona przy okazji złowienia karpia. Sprawdź, na co bierze tołpyga i jak można przyrządzić złowioną rybę.
Trewal jest bardzo smaczną i chudą rybą, której niemal zupełnie brak ości. Stąd też jest świetnym produktem do przygotowania z niej pasty rybnej. Sprawdź, jak przyrządzić pastę śniadaniową z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi.
Kuchnię Dzień Dobry TVN tym razem zdominowały dania rybne. Przygotowaniem najlepszych propozycji zajął się Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu MasterChef. Jak zrobić kotlety z makreli? Sprawdź przepis.
Prawidłowe karmienie ma istotny wpływ na zdrowie i dobrą kondycję zarówno ryb akwariowych, jak i stawowych. Pokarm powinien być urozmaicony i dopasowany do gatunku ryb, jakie mamy w swojej hodowli. Jednak nie tylko na rodzaj pokarmu powinniśmy zwrócić uwagę, ale również na to, jak często karmić ryby i jak podawać im pokarm, aby się nie przejadały i nie były niedożywione.
Nawet najtęższe mrozy nie są w stanie zniechęcić pasjonatów wędkarstwa podlodowego. Jakiej przynęty i wędki powinni używać, realizując się w tej metodzie?
Roślinność wodna, do prawidłowego procesu fotosyntezy, a więc życia i rozwoju, potrzebuje węgla zawartego w CO₂. Pozyskuje się go z wody, w której jest składnikiem ubocznym procesu oddychania zwierząt i ryb. W przypadku dużych zbiorników wodnych i bujnych roślin, naturalny proces jest niewystarczający i gaz musi zostać doprowadzony dodatkowo z zewnątrz. Jaką rolę pełni CO₂ i jakie są sposoby wprowadzania go do akwarium?
Ryby – choć zdrowe i łatwo dostępne – na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Najwięcej zjadamy ich w okresie świąt. Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? Jak przygotowywać rybę, aby zatrzymać w niej jak najwięcej substancji odżywczych? Na ten temat rozmawialiśmy z Agnieszką Piskałą-Topczewską, dietetyczką.
Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?
Głęboko w oceanach żyją stworzenia, o których nadal wiemy bardzo mało albo nic. Jednym z nich jest niezwykle rzadka ryba Macropinna microstoma. Ostatnio stało się o niej głośno w świecie nauki i przyrodniczych ciekawostek.