ryby

    ryby

    Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.

    W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

    Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, nie tylko po to, by zjeść rybę i spróbować tamtejszych tradycyjnych potraw, ale też po to, by ponurkować. O swoim pierwszym nurkowaniu, pod okiem profesjonalisty, o kuchni Warmii i Mazur opowiedział w Dzień Dobry TVN. Pamiętajcie, by nie najadać się przed nurkowaniem!

    Kilka dni temu klient jednego z supermarketów w zakupionej rybie znalazł pasożyty, które po spożyciu przez człowieka mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN restauratora Mateusza Gesslera, aby powiedział, jak wygląda świeża ryba, jak szybko należy ją zjeść po złowieniu i czy jedzenie surowej ryby jest bezpieczne. Dowiedzieliśmy się również, po czym poznać rybę hodowlaną.

    Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!

    W Gdyni można zobaczyć akwarium, a w nim przepiękną rafę koralową. Podobno między jej skałami pływa Nemo. Pogłoskę tę postanowił sprawdzić prezenter pogody Maciej Dolega. Zobaczcie, z jakimi groźnymi rybami przyszło mu się zmierzyć.

    Andrzej Polan i Ewa Gawryluk przygotowali, w kuchni Dzień Dobry TVN, remedium na jesienne chłody! Zobaczcie ich przepisy na rozgrzewające dania z, bogatym w kwasy omega-3, łososiem norweskim! Znalazło się też coś dla mięsożerców! ;)

    Mikołaj Rey udał się nad jezioro Śniardwy. Tam spotkał się z Mirosławem Gworkiem, restauratorem, który zaproponował naszemu smakoszowi regionalne smaki. Mikołaj spróbował mazurskich ryb. Które są najpopularniejsze? Jak je przyrządzić, by nie zakrztusić się się ością?

    Kulinarny mistrz Paweł Wałęsa podzielił się swoim przepisami na morskie ryby z Olivierem Janiakiem. Jaki składnik sprawia, że jego potrawy z ryb są wyjątkowe?

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?

    Zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją, dlatego ekolodzy zachęcają konsumentów do kupowania niezagrożonych gatunków. Jakie gatunki ryb są zagrożone? Jakie ryby i owoce morza wybierać, by pomóc przyrodzie? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki rozmawiał o tym z Pawłem Śledzińskim z WWF.

    Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?

    Zola to trzymiesięczny kotik. Spotkaliśmy ją we Wrocławskim Ogrodzie Zoologicznym. Zobaczcie jak pochłaniała śledzie i makrelę.

    Krzysztof Daukszewicz zaprosił nas do swojej hacjendy. Jest zapalonym wędkarzem, więc i nas złapał na haczyk:) Zobaczcie miejsce , w którym odpoczywa polski satyryk.

    Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza?

    Jakub Porada tym razem udał się do Bergen. To malownicze, norweskie miasto nazywane bramą do fiordów. Ile trwał lot? Jakie frykasy jadł Jakub na targu rybnym? Czy dowiedział się, gdzie raki zimują? Gdzie można umrzeć z wychłodzenia? Tym razem Jakub Porada postawił na luksus! W jakim obszarze? Zabieramy Was w podróż po krainie Wikingów!

    Norweskie wyspy Lofoty słyną z wielu ryb, ale najbardziej z dorsza. Piotr Kucharski i Andrzej Polan wybrali się na połów dorsza u wybrzeży Norwegii. Jak im poszło? Cz coś złowili? Zobaczcie, jak suszy się dorsza, wytwarza się tran i jakie potrawy z dorsza przygotowali nasi kucharze.

    W Wielkiej Brytanii rozpoczęto zakładanie pierwszej uprawy "rybnych" roślin GMO. Dzięki nowym genom będą one bogate w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. I staną się pożywieniem dla ryb hodowlanych. Czy to znaczy, że ludzie będą podtruwani? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była dietetyk Aneta Łańcuchowska.

    Troć bałtycka występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku. Osiąga długość do 100 cm. Bardziej krępa niż łosoś, o mocnej budowie ciała. A jak smakuje? O tym - nasz nadworny poeta smaku Mikołaj Rey!

    Andrzej Polan i Piotr Kucharski wyruszyli w Morze Północne, żeby zobaczyć ukryte między fiordami farmy łososi. Norwegia jest największym eksporterem tych ryb. Ich mięso jest cenione za delikatny smak i urodzaj składników odżywczych.

    Gdyby nie zostali muzykami to poszliby w ślady Roberta Kubicy. Kochają szybkie samochody. Kiedy tylko pojawiają się na scenie, ludzi ogarnia ludyczny trans. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz i Paweł Golec z żonami: Edytą i Katarzyną! A pstrągi przywieźli prosto z górskiego potoku :)

    Pytanie z pozoru retoryczne. A jednak są ryby takiego autoramentu, które nie powinny pojawiać się na naszym talerzu a w naszym koszu. Tropem takich poszła Reni Jusis.

    Kulinarna gwiazda tunezyjskiej telewizji zabrała nas na tunezyjski targ. Węże, ryby, mięso, ośmiornice, kalmary, daktyle, tuńczyk, który zjadł inną rybę. Na koniec przyszedł czas na przyprawy, bo bez przypraw tunezyjska kuchnia praktycznie nie istnieje.

    Każdy z nas powinien spożywać około 300 gram ryb tygodniowo. Ile ryby jest w sushi? Jak dużo kawałków powinniśmy zjeść sushi, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość ryby w organizmie? Ile kalorii zawiera sushi i czy jest zdrowe? W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetykiem Anną Jelonek.

    Dziś w naszej kuchni Artur Moroz i Paweł Chomentowski zaproponowali kilka przepisów na dania z ryb.

    Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!