Wina francuskie to szeroki wybór aromatów i głębi smaku. Już w okresie starożytności kraj ten szczycił się uprawą wielu rodzajów winogron. Najsłynniejsze wina francuskie pochodzą ze śródziemnomorskiej części kraju i są to: merlot, chardonnay, chenin blanc, cabernet sauvignon. Ciekawostką jest fakt, że wywodzące ze szczepu merlot wino Château Pétrus przez 20 lat otrzymywało tytuł najdroższego wina świata, którego koszt opiewał na, bagatela, około 30000 zł.
>>> Zobacz także:
- Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Właściwości zdrowotne alkoholu
- Wino domowej roboty ‒ sprawdzone przepisy
- Na zdrowie! W czym pić, żeby nam smakowało? Ważne jest odpowiednie szkło
Wina francuskie – rodzaje i ich pochodzenie
Wina francuskie dzielone są na szczepy winorośli, które to w większości stanowią odmiany czerwone. Najpopularniejsze z nich to:
- merlot – oryginalnie wywodzi się z regionu Bordeaux, uprawiany jest niemalże we wszystkich francuskich winnicach. To uniwersalny szczep, uzyskany z krzyżówki cabernet franc i magdeleine noire des charentes. Otrzymane z niego wina są łagodne i owocowe, określane często mianem eleganckich;
- grenache – szczep o mało intensywnej barwie, dzięki czemu produkowane są z niego zarówno wina czerwone, jak i białe czy różowe. Grenache przeznaczone są głównie na wina deserowe;
- cabernet sauvignon – najbardziej popularna i uznana winorośl, z której produkowane są wina czerwone. Aromat owocowy, z nutami oliwki i wiśni, trafia w gusta pasjonatów zdecydowanych i głębokich w smaku win;
- pinot – winorośl dająca wino o jasnej, czerwonej barwie i owocowym smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami truskawki, maliny, czerwonej porzeczki i wiśni. Leżakujący pinot to idealna propozycja dla miłośników aromatów korzennych: wanilii, skóry, cygara, dębu. Z winorośli pinot produkowane są również wina białe i różowe;
- carignan – popularny szczep, hodowany również we Włoszech, Hiszpanii czy Algierii. Produkowane wino wyróżnia się wyrazistym aromatem i delikatną kwasowością.
Wśród białych win do najpopularniejszych należą:
- trebbiano – winorośl dająca stołowe wina o neutralnym i delikatnym smaku. Wykorzystywana jest również do produkcji armaniaku i koniaku. Odmiana ta jest popularna w regionie Prowansji, Charente, Żyrondzie i Gaskonii;
- sauvignon blanc – jeden z największych szczepów pochodzący z regionu Bordeaux. Produkowane z winorośli wino jest wyraziste, orzeźwiające i wytrawne. Aromat trunku przywodzi na myśl owoce egzotyczne;
- chardonnay – przemysłowa i bardzo popularna odmiana białej winorośli, przeznaczona do produkcji wina białego i wina musującego. Winogrona wyróżniają się aromatem cytrusów.
Najlepsze wina francuskie produkowane są z winorośli rosnących w południowej i środkowej części kraju, gdzie panują najlepsze warunki klimatyczne. Spośród 27 francuskich regionów winiarskich najbardziej znane są: Bordeaux, Burgundia, Alzacja, Prowansja i Szampania.
Szampania – kolebka francuskiego wina musującego
Uprawa winorośli w Szampanii sięga XII wieku, kiedy to w regionie pojawiły się pierwsze winne krzewy przeznaczone do produkcji wina. Bardzo szybko wina Szampanii zyskały uznanie na dworach królewskich w Anglii i Francji. Naturalny proces gazowania wina uzyskiwano poprzez szybkie butelkowanie, które poddawano procesowi podwójnej fermentacji. Najczęściej spotykana jest wersja biała, jednak gatunek francuskiego wina musującego występuje również w odmianie różowej i czerwonej. Zwykle produkowane są one z mieszanki win pochodzących z różnych roczników.
Ze względu na przeprowadzoną fermentację wina musujące dzieli się na 3 kategorie:
- metoda tradycyjna (fermentacja w butelce) – otrzymany trunek to szampan;
- metoda Charmata (fermentacja w kadzi) – tą metodą produkuje się wina musujące o różnym stopniu gazowania;
- metoda dozowania (fermentacja z udziałem CO2) – tak powstają najtańsze i najniższe jakościowo wina musujące.
Musujące wina francuskie zawsze powinny być podawane schłodzone. Optymalna temperatura to 6–8 st. C. Wbrew pozorom wino musujące nie musi być serwowane tylko do deserów i lekkich eleganckich potraw. Jak pokazują Francuzi, może być pite niemalże do wszystkiego i o każdej porze. Istotna jest natomiast wytrawność trunku, która to właśnie powinna być dobrana do podawanych dań. Słodki alkohol zawsze jest podawany do deserów i słodkich dań, natomiast wytrawne wino idealnie komponuje się z wytrawnymi potrawami mięsnymi i tymi na bazie ryb. Z jakim winem musującym najlepiej podawać truskawki? To filmowe połączenie wbrew pozorom jest trudne do zestawienia. Najlepiej jednak sprawdza się duet złożony z truskawek i różowego wina musującego o delikatnym cierpkim smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN