Nalewanie alkoholu do naczynia podlega pewnym zasadom dotyczących proporcji i gramatury trunku. Objętość napoju w naczyniu zależy od kształtu kieliszka i rodzaju szkła, z jakiego został wykonany. Odpowiednio dobrane szklanki czy kieliszki podkreślają smak napojów, które pijemy. Owszem, możemy sobie wyobrazić wypicie wina lub wódki z dużego pokala czy szklanki, ale czy na pewno taki sposób podania alkoholu będzie właściwy? Między innymi z tego powodu warto znać rodzaje naczyń i ich zastosowanie.
Więcej:
Kieliszki i ich rodzaje
W jakim szkle podajemy wino? I dlaczego kieliszka użyjemy do koniaku, a szklanki do picia whisky? Podczas spotkania, w którego trakcie podawane są różne alkohole, będziemy potrzebować kilku rodzajów kieliszków. Jak rozpoznać je wszystkie? Jednym z popularniejszych alkoholi, spożywanym nie tylko podczas oficjalnych wydarzeń, jest wino. Napój ten może różnić się nie tylko pochodzeniem, barwą, stężeniem alkoholu, lecz także sposobem podania. Dlatego przyjęło się spożywać go z różnego rodzaju kieliszków do wina. Wino czerwone powinno być spożywane w naczyniach o dużych i szerokich czarach, by jego kontakt z powietrzem był jak największy. Dzięki temu z trunku łatwiej wydobywa się aromat. Co jeszcze? Z tego samego powodu – dla uzyskania lepszego aromatu – kieliszek do czerwonego wina powinien być wykonany z cienkiego szkła. Możemy wówczas ogrzewać trunek dłonią. Kiedy uzyskamy już właściwy aromat, a wino zostało odpowiednio „podgrzane”, trzymamy naczynie za nóżkę, która powinna być odpowiednio długa. Jest jeszcze jeden powód, dla którego kieliszek do czerwonego wina powinien być duży. Dzięki temu możemy dodatkowo „zakręcić” trunkiem przed napiciem się i wydobyć dodatkowy aromat „zaklęty” w napoju.
Zobacz także: Top 7 motywów przewodnich na wieczór panieński
Innego rodzaju kieliszki przeznaczone są do białego wina. Ten alkohol nie potrzebuje tak intensywnego napowietrzania, jak wino czerwone, więc naczynie może być mniejsze. Kieliszki do wina białego są też smuklejsze, kształtem mogą przypominać kwiat tulipana. Okazuje się, że poszczególne rodzaje mają swoje nazwy, np. kłosami lub fletami nazywa się kieliszki przeznaczone do win musujących. Są też naczyniami o smukłej linii.
Rodzaje kieliszków i ich zastosowanie
Rodzaj naczynia uzależniony jest od typu serwowanego alkoholu. Najprostsze rodzaje kieliszków przeznaczone są do wódki. To naczynia o niewielkiej objętości, stojące na nóżce lub zupełnie jej pozbawione. Trzymamy je za nóżkę lub za grube dno. W kieliszkach na nóżce serwujemy i wódki gatunkowe, i czyste, ale do tych pozbawionych nóżki nalewamy wyłącznie wódkę czystą. Kieliszki, podobnie jak i alkohol, możemy podawać zmrożone, jeśli serwowana jest wódka czysta. Wódki gatunkowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Zupełnie inaczej podaje się koniak. Kieliszki do koniaku charakteryzują się przysadzistą, szeroką czaszą, wąskim ujściem i krótką nóżką. Taki typ naczynia pozwala zatrzymać aromat alkoholu. Rodzaje kieliszków do drinków kolorowych różnią się kształtem czary. Niektóre są bardzo fantazyjne, o przedłużonej linii, która pozwala uzyskać warstwy poszczególnych trunków. Inne – rozłożyste, służą do słodkich napoi i są bardziej rozchylone od tych przeznaczonych na wytrawne alkohole.
Chociaż wiele osób nie przywiązuje uwagi do tego, w czym się pije piwa, również ten napój wymaga swoistej atencji i odpowiedniej oprawy w postaci właściwego rodzaju szkła. Do piwa stosuje się kieliszki wysokie lub bardzo wysokie, wykonane z mocniejszego szkła niż te używane do wina. Naczynia te są wąskie na dole i rozszerzają się ku górze, co pozwala na swobodne przemieszczanie się bąbelków i służy tworzeniu piany na powierzchni naczynia.
Rodzaje kieliszków i szklanek (nie tylko do alkoholu)
Okazuje się, że nie tylko alkohol podawany jest w odpowiedniego rodzaju kieliszków. W specjalnym naczyniu powinno się także spożywać wodę. Kieliszek do wody nosi nazwę Goblet. Nie musi być przezroczysty, ale za to pękaty i na krótkiej nóżce. Charakteryzuje się dużą pojemnością czaszy i różnym jej kształtem.
Spośród alkoholi w szklankach serwujemy przede wszystkim whisky. To naczynia o grubym dnie i walcowatym kształcie. Również ich wielkość ma znaczenie. W tych o pojemności 200–300 ml serwujemy napój z dodatkiem lodu. W mniejszych szklankach (tzw. tulipanach) mieści się tylko napój przeznaczony do smakowania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN