Wino domowej roboty ‒ sprawdzone przepisy

wino z korkiem
Fot. Gina Pricope / Getty Images
Wino jest niezwykle eleganckim i smacznym alkoholem. Pijemy je do posiłku, podczas spotkania ze znajomymi i w czasie leniwych wieczorów. Warto spróbować zrobić domowe wino, by oprócz smaku napoju móc poczuć dumę, gdy uda nam się wyczarować wspaniałe wino domowej roboty. Przepisy czekają poniżej. Zaskocz siebie i swoich znajomych!

Wino domowe ‒ jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, jednak w rzeczywistości to naprawdę nic trudnego!

Wino domowe krok po kroku

Opis tego, jak zrobić wino domowe, najlepiej zacząć od wyliczenia niezbędnych składników i akcesoriów. Przede wszystkim potrzebne nam będą owoce, woda i cukier. Niejeden przepis na wino domowe zawiera również drożdże, ale nie są one obowiązkowe. Ponadto niezbędne będą: gąsior lub baniak, rurka fermentacyjna, korek do butli oraz wężyk do zlewania gotowego wina.

Gdy robimy wino domowe , pierwszym krokiem jest przygotowanie matki drożdżowej ‒ najlepiej 5 dni przed planowanym rozpoczęciem fermentacji owoców. Do ok. 250 ml wody lub soku wyciśniętego z owoców dodajemy szczyptę pożywki, 2 łyżki cukru i gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu płyn studzimy, a następnie dodajemy drożdże winiarskie. Zamykamy butelkę korkiem z waty lub gazy i odstawiamy. Kolejnego dnia dolewamy 2 szklanki wody lub soku z 0,2 g pożywki i 50 g cukru. Takiej mieszance pozwalamy buzować przez ok. 4 dni. Następnie przygotowujemy tzw. moszcz ‒ wyciskamy sok z owoców i ewentualnie filtrujemy go. Moszcz wraz z cukrem, wodą i matką wlewamy do gąsiora, który zamykamy korkiem z rurką filtracyjną. Stanowi ona drogę ujścia dla dwutlenku węgla. Po 4 tygodniach burzliwej fermentacji można ściągać wino znad osadu i przelewać do mniejszych butelek.

Idealny przepis na wino domowe

Wino domowej produkcji zachwyca smakiem i aromatem. Należy pamiętać, że jeżeli robimy wino domowe, proporcje mają kluczowe znaczenie. Receptur na wina słodkie lub bardziej wytrawne można znaleźć wiele, należy jednak ściśle trzymać się określonych ilości owoców, wody i cukru.

Odpowiedź na pytanie, z czego można zrobić wino domowe , jest bardzo szeroka ‒ wiele darów natury można przerobić na trunek, możliwości są praktycznie nieograniczone! Oto kilka pomysłów na smaczne wino domowe .

Wino domowej roboty z winogron

Aby przygotować wino domowe z winogron , potrzebujemy: 10 kg owoców, 3,5 kg cukru, 5 l wody oraz drożdże winiarskie. Przygotowanie matki polega na dodaniu drożdży do 0,25 l ciepłej wody, wymieszaniu i odpowiednim zamknięciu butelki. Po 24 godzinach dodajemy 0,5 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy na 2-4 dni. Po tym czasie miażdżymy winogrona, zalewamy wrzątkiem i po 3 dniach przecedzamy. 1,22 kg cukru rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wlewamy do moszczu i przelewamy do balonu. Dodajemy matki, mieszamy i zamykamy balon. Kolejne 1,22 kg porcji cukru rozmieszaną z odrobiną nastawu dodajemy po tygodniu, a następną porcję cukru po 15 dniach. Wino można ściągać po 30 dniach, gdy stanie się krystaliczne.

Wino domowe z wiśni

Aby przygotować to wino domowe , potrzebujemy 8 kg owoców, 4 kg cukru, 4,2 l wody i drożdże winiarskie. Umyte i wydrylowane owoce wsypujemy do gąsiora lub balonu, posypujemy cukrem i zostawiamy na kilka dni. Gdy puszczą sok, dolewamy wodę i dosypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Zamykamy gąsior i pozostawiamy na 7-8 tygodni. To łatwe do wykonania wino domowe z wiśni wspaniale smakuje i rozgrzewa w jesienne wieczory.

Wino domowe z ryżu

Wino domowe z ryżu to niezwykle oryginalny trunek. By go wykonać, potrzebujemy 1 kg surowego ryżu, 2,5 kg cukru i 8 litrów wody oraz drożdże winiarskie. Ryż wsypujemy do gąsiora lub balonu, zalewamy wcześniej przygotowanym syropem cukrowym wraz z drożdżami. Zamykamy butlę. Po około 15 dniach można już zlewać gotowy alkohol. Warto zaznaczyć, że ryż może być wykorzystany ponownie do zrobienia wina, konieczne jest jednak opłukanie go z osadu. Jeżeli nie jest to najprostsze wino domowe, to z pewnością najszybsze.

Zobacz film: Jak alkohol wpływa na mózg? Źródło: Dzień Dobry TVN

Wino domowej roboty z jabłek

By zrobić takie wino domowej roboty , potrzebujemy 6 kg jabłek, 2 kg cukru i 4 l wody, a także drożdży winiarskich. Opcjonalnym składnikiem jest 10 dag lub więcej rodzynek ‒ dają ciekawy aromat. Matkę przygotujemy ze szklanki soku jabłkowego, łyżki cukru i szczypty pożywki. Składniki zagotowujemy razem, studzimy. Dodajemy drożdże i odstawiamy w butelce zatkanej gazą. Po upływie doby dodajemy 3 łyżki cukru, 2 szklanki soku i pożywkę. Odstawiamy ponownie. Sok wyciśnięty z jabłek, wraz z matką i cukrem dokładnie mieszamy w balonie i odstawiamy na około 2 miesiące.

Czy wino domowe bez drożdży jest możliwe?

Warto wykorzystać ten przepis na wino domowe z winogron ciemnych , ponieważ dzięki antyoksydantom wpływa ono pozytywnie na nasze zdrowie. Potrzebne będą: 10 kg nieumytych winogron, 3,5 kg cukru i 5 l wody. Drożdże nie są konieczne, gdyż nalot na owocach ułatwia fermentację. Owoce miażdżymy i przelewamy do gąsiora. Dodajemy syrop cukrowy. Następnie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po upływie tygodnia można już zlać wino do mniejszej butli, którą zatkamy ponownie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy do dalszego fermentowania.

Zobacz także:

Co oczyszcza organizm z toksyn, pasożytów, nikotyny?

Uzależnienie od alkoholu – jak rozpoznać i jak leczyć?

Terapia współuzależnienia – jak sobie pomóc?

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości