Przepis na mule
Składniki:
2 kg muli
1 duży kieliszek wiana białego wytrawnego
2 lub 3 szalotki
1 gałązka selera naciowego
tymianek, rozmaryn, listek laurowy
Masło do faszerowania:
kostka masła
2 wiązki pietruszki
7 do 10 (zależy od rozmiaru) główek czosnku
50 g migdałów miksowanych
50 g orzechów laskowych miksowanych
4 małe fileciki anchois
Do talerza: gruba sól
Przygotowanie:
Mule umyć pod zimną wodą (nie zanurzajmy ich!)
Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną oliwy (bez koloryzacji!).
Dodać wino, zioła i gałązkę selera pokrojoną na trzy kawałki. Gotować parę minut na średnim ogniu.
Dodać mule, gotować parę minut aż wszystkie będą otwarte. Nie podajemy tych, które się nie otwierają. Powstały sos odkładamy na inne danie lub dodajemy trochę śmietany i spożywamy.
Masło: Pietruszkę tniemy drobno, masło i wszystkie elementy wraz z pietruszką miksujemy. Jeszcze szczypta orzechów i migdałów. Mule faszerujemy powstałym masłem i posypujemy pozostałymi orzechami i migdałami. Dajemy pod mocno rozgrzanym grillem na 10 minut.
Podajemy gorące na talerzu na "materacu" grubej soli by muszelki się nie przywróciły z pysznym sosem!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN