Czyszczenie palników gazowych - o czym warto pamiętać?
Utrzymanie palników gazowych w nienagannej czystości nie jest łatwe. Doskonale wie o tym każdy miłośnik gotowania. Zaschnięte resztki jedzenia i tłuszczu warto jednak usuwać na bieżąco, ponieważ niedrożność dysz ma niebagatelne znaczenie dla domowego budżetu. Zaniedbany sprzęt pobiera większą ilość gazu, co przekłada się na wyższe rachunki.
Porządki domowe
Stan palników gazowych najłatwiej ocenić w trakcie ich pracy. Niebieski płomień z ostro zarysowanym stożkiem wskazuje, że dysze są czyste. Z kolei żółty oznacza, że trzeba jak najszybciej pozbyć się zalegającego w nich brudu.
Jak wyczyścić palniki gazowe?
W dyszach gromadzi się wiele zanieczyszczeń, które z czasem stopniowo się przypalają i zastygają. W celu ich usunięcia wystarczy sięgnąć po odkurzacz z wąską końcówką, który bez problemu wciągnie nawet najbardziej uporczywe resztki jedzenia. Kolejny krok to staranne czyszczenie poszczególnych elementów palnika miękką szczoteczką do zębów, zamoczoną w mieszance wody i płynu do naczyń.
W trakcie czyszczenia kuchenki warto też wykorzystać potencjał octu wymieszanego z wodą w proporcji 3:1. Palniki namacza się w takiej miksturze przez około godzinę. Potem należy je opłukać i starannie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Oszczędzanie energii, kiedy nie ma nas w domu. Co warto zrobić, aby zużyć mniej prądu?
- Czy zimą warto wynosić jedzenie na balkon lub parapet? Wyjaśniamy
- Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy? To jeden z najczęściej podrabianych produktów spożywczych
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: kobieta.gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Justin Paget/Getty Images