Kawa przelewowa i jej tajemnice
Kawa przelewowa, choć nie jest najpopularniejszym wyborem, jest doskonałą alternatywą gorących napojów z ekspresu. Bez trudu każdy może ją przygotować w warunkach domowych, wystarczy, że pod ręką ma papierowy filtr, gorącą wodę oraz kawę najwyższej jakości. O tajnikach tego naparu opowiedział w kawiarence Dzień Dobry TVN Arkadiusz Domurad, trener Lavazza.
- Dziś pracujemy na kawie wypalanej techniką omniroast, czyli do espresso, ale i może być kawą do metod przelewowych – podkreślił ekspert.
Jak przygotować pyszną kawę przelewową?
By odpowiednio przygotować kawę przelewową, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Zanim zalejemy filtr wodą, należy go zmoczyć, by kawa nie miała papierowego posmaku. Naczynie, do którego przelewamy napar, powinno być podgrzewane, by napój za szybko nam nie ostygł. Specjalista zwrócił też uwagę na odpowiednie proporcje, których zachowanie jest kluczowe, by uwolnić pełnię smaku kawy.
- Do tego 6 gramów kawy na 100 ml wody. [...] Na 250 ml wody będziemy potrzebowali około 3 łyżeczek kawy – tłumaczył gość Dzień Dobry TVN.
Arkadiusz Domurad zaznaczył, że w kawie przelewowej, choć smak nie będzie tak intensywny, znajdzie się aż 3 lub nawet 4 razy więcej kofeiny niż w przypadku jednego espresso. Dzieje się tak ze względu na różnicę w objętości tego napoju.
- Zawsze mówię, że trzeba pić taką kawę, jaka nam smakuje. To jest clue zabawy z kawą, ona ma nam sprawiać przyjemność – podsumował ekspert Lavazza.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Black Friday kusi promocjami. Czy warto z nich skorzystać? Ekspertka przestrzega
- Pierwsza randka na "Listach do M.": "Przełomowy moment"
- Gwiazdy przyznały się do swoich kompleksów. "Tu mi za dużo, tam mi za mało"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN