Materiał promocyjny

Jak przygotować idealną kawę przelewową? Ekspert: "Ma nam sprawiać przyjemność"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawa przelewowa Lavazza
Kawa przelewowa Lavazza
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Kawa przelewowa jest aromatyczna i pełna smaku. W kawiarence Dzień Dobry TVN Robert Stockinger spotkał się z kawowym ekspertem Arkadiuszem Domuradem. Trener Lavazza opowiedział i pokazał, jak ją zaserwować w najprostszy i najsmaczniejszy sposób. Co jest do tego potrzebne? Jakie zalety ma tego typu napar?

Kawa przelewowa i jej tajemnice

Kawa przelewowa, choć nie jest najpopularniejszym wyborem, jest doskonałą alternatywą gorących napojów z ekspresu. Bez trudu każdy może ją przygotować w warunkach domowych, wystarczy, że pod ręką ma papierowy filtr, gorącą wodę oraz kawę najwyższej jakości. O tajnikach tego naparu opowiedział w kawiarence Dzień Dobry TVN Arkadiusz Domurad, trener Lavazza.

- Dziś pracujemy na kawie wypalanej techniką omniroast, czyli do espresso, ale i może być kawą do metod przelewowych – podkreślił ekspert.

Jak przygotować pyszną kawę przelewową?

By odpowiednio przygotować kawę przelewową, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Zanim zalejemy filtr wodą, należy go zmoczyć, by kawa nie miała papierowego posmaku. Naczynie, do którego przelewamy napar, powinno być podgrzewane, by napój za szybko nam nie ostygł. Specjalista zwrócił też uwagę na odpowiednie proporcje, których zachowanie jest kluczowe, by uwolnić pełnię smaku kawy.

- Do tego 6 gramów kawy na 100 ml wody. [...] Na 250 ml wody będziemy potrzebowali około 3 łyżeczek kawy – tłumaczył gość Dzień Dobry TVN.

Arkadiusz Domurad zaznaczył, że w kawie przelewowej, choć smak nie będzie tak intensywny, znajdzie się aż 3 lub nawet 4 razy więcej kofeiny niż w przypadku jednego espresso. Dzieje się tak ze względu na różnicę w objętości tego napoju.

- Zawsze mówię, że trzeba pić taką kawę, jaka nam smakuje. To jest clue zabawy z kawą, ona ma nam sprawiać przyjemność – podsumował ekspert Lavazza.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości