Czy owady czują ból?
Aby zrozumieć założenia uczonych z londyńskiego Queen Mary University, należy wyjaśnić różnicę, na której zbudowali swoją teorię. Chodzi o nocycepcję i subiektywne odczuwanie bólu. Pierwsze zjawisko dotyczy procesu fizjologicznego odruchu bólowego. Drugie zaś jest związane z tym, jak mózg radzi sobie z obrażeniami ciała np. ofiary wypadków, pomimo głębokich ran potrafią same wyjść z uszkodzonego samochodu, ponieważ organizm tłumi reakcje nocyceptywne, stawiając na pierwszym miejscu walkę o przetrwanie. Nocycepcja zazwyczaj skutkuje reakcjami podobnymi do odruchów, takimi jak szybkie wycofanie się lub ucieczka od szkodliwych bodźców.
- Takie odruchy istnieją nawet u stosunkowo prostych zwierząt, takich jak robaki, niekoniecznie muszą im towarzyszyć subiektywne doznania bólu lub cierpienia - wyjaśniła główna autorka badania Mathilda Gibbons brytyjskiemu "Newsweekowi".
Nauka
Naukowcy postanowili sprawdzić, czy w przypadku insektów można mówić wyłącznie o podstawowej nocycepcji, czy jest też możliwe odczuwanie przez nie subiektywnego bólu. Pierwsze zjawisko zostało już dość dobrze udokumentowane u owadów, ale nie ustalono, czy te zwierzęta mają zdolność do jego kontrolowania, co jest cechą charakterystyczną dla ludzi. U ssaków zaobserwowano mechanizm, który naukowcy nazywają "zstępującą kontrolą nocycepcji". Jest to proces, który przebiegając w mózgu, zapewnia ważną funkcję adaptacyjną. Dla przykładu: zranione w walce zwierzę nie skupia się na bólu, tylko na przetrwaniu. Do tej pory rzadko jednak pod tym kątem badano owady.
Jadalne owady
Po przeanalizowaniu szeregu neurobiologicznych i behawioralnych badań naukowcy stwierdzili, że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, iż owady mają wykształcony układ nerwowy niezbędny do tłumienia ich reakcji na potencjalnie bolesne bodźce, dzięki czemu mogą elastycznie dostosowywać swoje zachowanie do zmiennych warunków.
- Funkcją tego tłumienia w nocycepcji u ludzi jest zmniejszenie naszego bólu w sytuacjach, w których jego odczuwanie nie jest pomocne - powiedziała Gibbons. - Tak więc, jeśli owady również mają tę zdolność, można sobie wyobrazić, że stworzyły podobną ścieżkę, aby radzić sobie z uczuciem bólu - dodała.
Najnowsze badanie może odbić się szerokim echem nie tylko w świecie nauki. Obecnie kilka państw uznało niektóre bezkręgowce takie jak kraby, ośmiornice i homary za zdolne do odczuwania bólu i cierpienia. To z kolei generuje zmiany legislacyjne dotyczące hodowli tych zwierząt w przemyśle spożywczym i nie tylko. Owady są masowo wykorzystywane w laboratoriach oraz służą za pokarm dla innych zwierząt. W 2021 roku Komisja Europejska dodała szarańczę wędrowną do listy produktów dopuszczonych do sprzedaży jako żywność dla ludzi. Może być sprzedawana mrożona, suszona lub pod postacią proszku. W kolejce do europejskiego menu stoją świerszcze.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. Zobacz także:
- Marta z "Gogglebox" w wypadku złamała kręgosłup. "Brakowało milimetrów, żeby przerwać rdzeń"
- Cięte riposty stewardes potrafią sprowadzić na ziemię. "Drogie dzieci, mama nie pomyślała i nie zrobiła kanapek"
- Codziennie zaczepiają przechodniów i wywołują uśmiech na ich twarzach. Ich filmiki stały się hitem w sieci
Autor: Adam Barabasz
Źródło: Newsweek.com
Źródło zdjęcia głównego: mrs / Getty Images