Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z brokułów z serem to idealny sposób, aby zaskoczyć gości. Można do niej dodać cheddar lub gorgonzole. Idealnie komponuje się też z groszkiem, sprawdź, jak ją przygotować!
Zupa serowa może uchodzić za trudną do wykonania. Jest jednak zupełnie inaczej. Wystarczy 30 minut i można cieszyć się przepyszną, ciepłą zupą krem!
Brokułowa zupa krem z serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- brokuły - 1 główka,
- ziemniaki - 3 małe,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- olej - 2 łyżki,
- serek topiony cheddar - 100 g,
- bulion rosołowy - 3/4 l,
- śmietana 12% - 125 g,
- pieprz,
- sól,
- płatki migdałowe.
Zobacz wideo: Warzywa, które leczo
Warzywa, które leczo Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. Źródło: Dzień Dobry TVN
Sposób przygotowania:
- 1Cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Pokroić w kawałki i podsmażyć dodatkowo na łyżce oleju.
- 2Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli.
- 3Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do smażącej się cebuli i ziemniaków. Smażyć około 5-10 minut.
- 4Do gorącego wywaru dodać cebulę, ziemniaki i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować, aż wszystkie zmiękną.
- 5Zdjąć z ognia, zblendować na jednolitą masę i z powrotem podgrzewać. Do ciepłej zupy powoli dodawać topiony ser.
- 6Kiedy ser będzie rozpuszczony w zupie podawać ozdobione płatkami migdałowymi.
Brokułowo-groszkowa zupa krem z serem pleśniowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- brokuły - 1 sztuka,
- czosnek - 1 zabek,
- groszek z puszki - 250 g,
- bulion rosołowy - 1 l,
- ser gorgonzola - 100 g,
- masło - 1 łyżka,
- śmietana 18% - 125 g.
Sposób przygotowania:
- 1Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostke.
- 2Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.
- 3Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Nóżkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć razem, aż lekko zmiękną.
- 4Bulion zagotować i dodać do niego smażone warzywa.
- 5Groszek odlać z zalewy i przepłukać, odłożyć 4 łyżki, a resztę dodać do zupy.
- 6Gotować przez około 10-15 minut.
- 7Zupę zdjąć z ognia, ser pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru. Całość zmiksować na gładką masę.
- 8Przełożyć całość do garnka, podgrzać i dodać śmietany.
- 9Zupę podawać ozdobioną (odłożonym wcześniej) groszkiem.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images