Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - przepis Jaśka Kuronia
19 maja 2022, 7:06
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na połączenie nowalijek z mięsem. Jak zrobić zupę botwinkową z tiftelami z jajkiem przepiórczym? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia.
Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - przepis
Składniki:
- 2 łyżki oleju lub 20 g masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona w ćwierć plastry
- 1 duży pęczek botwinki
- 1,5 bulionu
- kilka ugotowanych młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- śmietana do podania
- ew. odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 16 jajek przepiórczych
Zupa botwinkowa z tiftelami z jajkiem przepiórczym - sposób wykonania
- 1Na rozgrzanym średnio tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę smaż kolejne 2 minuty i zalej całość bulionem
- 2Botwinkę podziel na 2 części – posiekane liście i łodygi oraz buraczki pokrojone w plasterki. Doprowadź do wrzenia.
- 3Dodaj buraczki oraz pokrojone grubsze łodygi koperku. Gotuj 5 minut.
- 4Dodaj resztę botwiny oraz młode ziemniaki pokrojone w plastry.
- 5Cielęcinę wyrób kilka minut w dłoniach, uformuj małe kulki i do każdej wepchnij jajko przepiórcze.
- 6Umieść pulpeciki w zupie. Gotuj 5 minut i gotowe.
- 7Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
- 8Serwuj z posiekanym koperkiem, jajkiem oraz odrobiną śmietany.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Artykuł sponsorowany
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości