Materiał promocyjny

Zimowe kawy i pasujące do nich desery: tort Margherita oraz tarta z dżemem

Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Costa Coffee przeprowadziła konkurs na najciekawszą zimową kawę. Zwycięskie przepisy zaprezentował u nas Matteo Brunetti. Na stole W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: kawa pomarańczowo-zimowa, rozgrzewająca kawa z imbirem, korzenna kawa z bitą śmietaną, a także tort Margherita i tarta z dżemem pomarańczowym.

Tort Margherita:

Składniki na tort Margherita:

  • 90 g mąki
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
      • 150 g cukru
        • 5 g proszku do pieczenia
          • 3 jajka + 3 żółtka
            • szczypta soli
              • skórka z cytryny
                • 100 g masła
                  • cukier puder

                    Jak przygotować tort Margherita:

                    Rozpuścić masło i odstawić, aby się schłodziło. Wpić do miski jajka i lekko ubić z cukrem. Dodać do nich szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i ubijać przez około 10 min. Dalej ubijając, dodać po kolej żółtka.

                    W innej misce wymieszać dobrze mąkę, skrobię, proszek do pieczenia. Dodać do pierwszej masy i dalej miksowac na średniej prędkości. Połowę masy wymieszać z masłem. Dodać ją do pozostawionej masy i dobrze wymieszać.

                    Wlać do formy (20-22 cm) posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Piec 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

                    Jesienna kawa według Matteo Brunettiego
                    Materiał promocyjny

                    Jesienna kawa według Matteo Brunettiego

                    Tarta z dżemem pomarańczowym

                    Składniki na tartę z dżemem:

                    • 500 g masła
                      • 250 g mąki
                        • 200 g cukru pudru
                          • 2 jajka
                            • skórka z pomarańczy
                              • 500 g dżemu z pomarańczy lub cytrusów

                                Jak przygotować tartę z dżemem:

                                W blenderze ubić mąkę i bardzo zimne masło. Blendowac, aż będzie miało konsystencje piasku. Dodać teraz jajka i cukier puder. Blendowac, aż powstanie masa. Masę uformować w placek, zafoliować i wstawić do lodowki na 45 min.

                                Wyciągnąć ciasto, rozwałkować je do wysokości 0,5 cm na blacie posypanym mąką. Włożyć ciasto do formy (22-24 cm). Docisnąć do brzegów i nożem odciąć ciasto, które wystaje. Widelcem zrobić w cieście dziurki. Wyłożyć dżem i rozprowadzić go równomiernie.

                                Z reszty ciasta uformować placek, rozwałkować go i pokroić je w paski. Paski położyć na tartę, aby stworzyć z nich kratkę. Wstawić na ok. 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

                                Kawa pomarańczowo-zimowa:

                                Składniki na kawę pomarańczowo-zimową:

                                • americano na bazie Costa Coffee Signature Blend
                                  • 4 kostki czekolady 70 proc.
                                    • plasterek pomarańczy
                                      • szczypta pieprzu cayenne
                                        • miód

                                          Jak przygotować kawę pomarańczowo-zimową:

                                          Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać na spód filiżanki. Zaparzyć americano na bazie Costa Coffee Signature Blend i umieścić je w rondelku. Dodać szczyptę pieprzu cayenne, obrany plasterek pomarańczy i miód (według uznania). Całość podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę. Przy użyciu sitka przelać kawę z rondelka do filiżanki. Przed wypiciem wymieszać kawę, aby wszystkie składniki się połączyły.

                                          Korzenna kawa w białej koronie

                                          Składniki na korzenną kawę:

                                          • 2 łyżki syropu o smaku korzennym
                                            • espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend
                                              • 200 ml spienionego mleka
                                                • bita śmietana
                                                  • do wyboru: posypka z kolorowych cukrowych kulek lub rozdrobniony pierniczków

                                                    Jak przygotować korzenną kawę:

                                                    Wlać syrop na spód szklanki lub kubka. Spienić mleko i wlać na warstwę syropu. Zaparzyć espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i delikatnie wlać do mleka. Na wierzch nałożyć śnieżną koronę w postaci bitej śmietany i oprószyć wybraną posypką.

                                                    Rozgrzewająca kawa z nutą imbiru

                                                    Składniki na kawę z nutą imbiru:

                                                    • podwójne espresso na baize Costa Coffee Signature Blend
                                                      • 2 łyżki syropu imbirowego*
                                                        • 200 ml spienionego mleka
                                                          • łyżeczka cynamonu do posypania

                                                            Jak przygotować kawę z nutą imbiru:

                                                            Na spód wysokiej szklanki lub ulubionego kubka wlać syrop imbirowy. Spienić mleko i dodać do syropu. Zaparzyć podwójne espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i wlać ostrożnie do mleka. Wierzch posypać cynamonem.

                                                            Zobacz także:

                                                            Matteo Brunetti

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana