Przepisy kulinarne

Przepis na tort śmietanowy

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Ivan/Getty ImagesTort śmietanowy

Przepis na pyszny tort śmietanowy jest niezwykle prosty, choć należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Podstawą naszego wypieku jest biszkopt i to od niego w dużej mierze zależy lekkość tortu. Biała kolorystyka sprawia, że deser coraz częściej wybierany jest jako tort weselny.

Tort śmietanowy z owocami jest szczególnie popularny latem, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców, które są bardziej wyraziste w smaku. Często serwuje się go z malinami. Jeśli mamy choć trochę doświadczenia w pieczeniu, przepis na tort śmietanowy nie powinien sprawić nam żadnego problemu. Może być też pierwszym wypiekiem samodzielnie przygotowanym przez osoby początkujące.

Tort śmietanowy – w jaki sposób przyrządzić biszkopt?

Biszkopt jest podstawą wielu wypieków. Skuteczność opanowania tego ciasta jest gwarancją sukcesu. Zabierzmy się więc do jego wypieczenia.

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy pewności, czy wyświetlacz na kuchence wskazuje prawdziwą temperaturę, należy rozważyć zakup specjalnego termometru. Tort śmietanowy wymaga dwóch rodzajów mąki – 75 gramów pszennej oraz 30 gramów ziemniaczanej, które należy dwukrotnie przesiać przez gęste sitko, pozbywając się wszystkich grudek. Następnie potrzebne będą nam 3 jajka. Białka ubijamy do momentu, aż całkowicie zesztywnieją i stopniowo, powoli dodajemy 90 gramów białego cukru. Nadszedł czas na żółtka – pamiętajmy, aby dodawać je po jednym, cały czas ubijając masę. Na koniec wsypujemy obie mąki. Jeśli używamy miksera, unikajmy bardzo wysokich obrotów. Aby biszkopt był odpowiednio wysoki, powinniśmy używać foremki o średnicy 16 cm. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto. Tortownicę wypełniamy papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut. Biszkopt chłodzimy w wyłączonym piekarniku, pamiętając, aby pokroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Tort śmietanowy – przepis na krem

Podstawą naszego kremu będzie dobrej jakości 36-procentowa śmietana, którą przed ubiciem najlepiej mocno schłodzić. Używając miksera, ustawiamy najpierw wolne obroty, stopniowo przyspieszając. Tort śmietanowy z owocami swój smak zawdzięcza między innymi serkowi mascarpone, dzięki któremu krem jest bardzo delikatny. Chłodną śmietanę i serek ubijamy na sztywną masę, po czym, cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Jeśli akurat takiego nie mamy, wystarczy zmielić zwykły cukier w czystym młynku do kawy.

Wracamy do naszego ciasta. Delikatnie kroimy je na dwa równe blaty i grubo smarujemy kremem. Przepis na tort śmietanowy dopuszcza dodanie praktycznie wszystkich owoców, ale warto przetestować go szczególnie z malinami. Uprzednio umyte i dokładnie wysuszone owoce wkładamy między blaty, delikatnie zatapiając w kremie. Ważne, by ułożyć je równomiernie i stosunkowo gęsto. Zamykamy nasz tort drugim blatem i smarujemy go kremem z każdej strony, łącznie z wierzchem.

Tort śmietanowy – dekoracja

Nie od dziś wiadomo, że "jemy" również oczami. To w jaki sposób udekorujemy nasz wypiek, zależy wyłącznie od nas lub od charakteru uroczystości. Tort śmietanowy z malinami, choć jest bardzo smaczny, bez przyozdobienia wygląda przeciętnie. Planując dekorację, powinniśmy pamiętać o jednej, bardzo ważnej sprawie. Ciężar dodatków nie może być zbyt duży i skumulowany tylko w jednym miejscu. Biszkopt, w porównaniu do kruchego ciasta, jest bardzo delikatny i z pewnością nie wytrzyma dużego obciążenia. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim umyte owoce należy dokładnie wysuszyć, co nieco zmniejszy ich wagę. Dodatkowo tak zaplanujmy naszą dekorację, aby przyozdabiała prawie cały wierzch, a nie tylko jedną część.

Oprócz świeżych owoców, takich jak poziomki, maliny, borówki czy jeżyny, na torcie bardzo dobrze prezentuje się kolor zielony, który uzyskamy poprzez dodanie liści mięty, melisy lub macierzanki. Kombinacja wyżej wymienionych składników jest dowolna, pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z ich ilością.

Tort śmietanowy – informacje dodatkowe

Wiele wypieków najlepiej smakuje następnego dnia po ich przygotowaniu, nie inaczej jest z naszym tortem. Jeśli mamy taką możliwość, odłóżmy go na noc do lodówki. W przeciwnym wypadku, pozwólmy mu odstać przynajmniej dwie godziny w chłodnym miejscu. Tort śmietanowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku, który zabezpiecza przed niechcianymi zapachami z lodówki. Jeśli sezon na owoce się skończył, jesteśmy zmuszeni zakupić mrożonki. Oczywiście należy je uprzednio rozmrozić, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Jeśli przygotowujemy tort na ważną uroczystość, powinniśmy upiec go dzień wcześniej, aby wszystkie smaki mogły się przełamać. Deseru nie należy przechowywać zbyt długo, gdyż składniki użyte do produkcji ciasta krótko zachowują trwałość. Jednak w większości przypadków nie ma tego problemu, gdyż tort śmietanowy z malinami znika ze stołu w ekspresowo szybkim tempie, a zaproszeni goście z uśmiechem zajadają się pysznym deserem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Dziś dzień ciasta lodowego

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Ivan/Getty Images

Pozostałe wiadomości