Przepyszny, czekoladowy tort został stworzony przez Franza Sachera w XIX wieku, w stolicy Austrii. Ten utalentowany cukiernik skomponował arcydzieło określane dziś mianem ,,króla deserów”. Czekoladowy tort przekłada się słodką morelową marmoladą, a całość wzbogacona jest sporą ilością polewy.Oryginalna receptura tortu jest ściśle strzeżona w hotelu Sacher w Wiedniu, którego założycielem był syn Franza, Edmund. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby słynny tort Sachera upiec samodzielnie w domu. Choć nie posiadamy oryginalnego przepisu, nasza wersja jest maksymalnie do niego zbliżona.
Tort Sachera – ciasto
Tak jak w przypadku innych wypieków, również i w tym zaczynamy od ciasta. Stanowi ono podstawę całego deseru, najważniejsza jest zaś odpowiednia konsystencja. Do jego przygotowania potrzebujemy 150g masła (najlepiej osełkowego, z wysoką zawartością tłuszczu) oraz białego cukru, który wykorzystamy do ubicia białek i połączenia z żółtkami. Tort Sachera to przede wszystkim czekolada, dlatego odradzamy zakup tanich wyrobów czekoladopodobnych. Szukajmy czekolad gorzkich z minimum 70-procentową zawartością kakao. Potrzebujemy jeszcze mąki, maizeny, migdałów i kakao w proszku. Nasze przygotowania zaczynamy od rozpuszczenia masła. Uważajmy, aby go nie przypalić (najlepiej ustawić garnek na małym ogniu).
Wszystkie 8 żółtek należy ubić z cukrem (około 80 gramów). Najlepiej wyciągnąć jajka z lodówki nieco wcześniej, bo zalecana jest temperatura pokojowa. Osobno należy ubić 10 białek (dodajemy 80 gramów cukru), do momentu aż będą całkowicie sztywne. Następnie łączymy obie masy i dodajemy roztopioną czekoladę (około 200 gramów). Pozostałe składniki (mąka 50g, maizena 50g, kakao w proszku 20g i mielone migdały 50g) mieszamy, dorzucamy do naszego ciasta i całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Ciasto na tort Sachera pieczemy w blaszce wypełnionej papierem, w 170 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, dzielimy je na dwie płaskie części.
Tort Sachera – konfitura morelowa
Nadzienie naszego tortu będzie składać się w większości z moreli. Potrzebujemy 300 gramów tych owoców (bez pestek). Niezbędne będzie również masło, sól, cukier, pektyna NH, syrop glukozowy oraz puree morelowe. Odpowiednie połączenie tych składników gwarantuje niepowtarzalny smak. A więc zaczynamy.
Kroimy w małą kostkę morele i podsmażamy je na maśle (uważajmy aby ich nie przypalić). Dodajemy 75 gramów puree, 25 gramów syropu oraz sól. Całość podgrzewamy do około 60 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy 50 gramów białego cukru, wcześniej wymieszanego z 2 gramami pektyny. Całość gotujemy tak długo, aż nadmiar wody wyparuje i uzyskamy konsystencję stosunkowo gęstego dżemu. Przepis na tort Sachera może różnić się w zależności od państwa, jednak jego głównym elementem zawsze jest ganache, czyli polewa.
Tort Sachera – jak zrobić polewę czekoladową?
- 150 mililitrów tłustego mleka, najlepiej 3,2%,
- wcześniej użyty syrop glukozowy,
- dwa rodzaje czekolady: gorzka i mleczna,
- dodatkowo masło,
- odrobina rumu.
To właśnie polewa stanowi kwintesencję całego deseru, dlatego składniki użyte do jej sporządzenia powinny być najlepszej jakości. Co będzie nam potrzebne?
Na początek należy zagotować mleko z syropem (25 gramów). Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania mleka, należy powoli podgrzewać całość, aby uniknąć przypalenia. Tort Sachera nie obędzie się bez czekolady, którą łamiemy w drobne kostki (przyspieszy to proces rozpuszczania). Następnie zalewamy czekolady gorącym mlekiem połączonym z syropem, jednocześnie dodając masło (30 gramów). Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek masy i odkładamy w chłodne miejsce. Gdy temperatura polewy spadnie poniżej 40 stopni, dodajemy rum. Jeśli dodamy go wcześniej, cały smak i aromat wyparuje.
To już prawie koniec. Wracamy do naszego ciasta. Upewnijmy się, że jest całkowicie zimne. Na blatach należy rozsmarować konfiturę morelową, a całość polać naszym ganache. Następnie na samym środku wykonujemy napis ,, tort Sachera ”. Możemy również umieścić specjalną dedykację, jeśli tort będzie stanowić prezent. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli przechowujemy deser w lodówce, należy zabezpieczyć go folią spożywczą lub włożyć do szczelnego pojemnika, aby inne produkty nie wypłynęły na smak tortu.
Tort Sachera – podsumowanie
Wykonanie ciasta nie jest specjalnie skomplikowane, choć nieco czasochłonne. Warto zarezerwować sobie popołudnie, aby bez pośpiechu zadbać o każdy szczegół. Niezwykle ważne są wysokiej jakości składniki, które gwarantują niepowtarzalny smak. Tort Sachera podawany jest w większości wiedeńskich hoteli. Decydując się na jego samodzielne wykonanie, możemy poczuć się jak na Spephansplaz, gdzie mieszają się wszystkie kultury świata, a my ze smakiem zajadamy się pysznym ciastem.
Zobacz także:
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Lilechka75/Getty Images
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"