Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?

Tort truskawkowy z kremem mascarpone. Przepis i składniki
Mariia Kozub/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Sezon letni obfituje w smaczne i niezwykle soczyste owoce, które stają się głównym elementem naszych wypieków. Przykładem takiego deseru jest tort truskawkowy. Pomimo tego że najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, z powodzeniem możemy wykonywać go również w późniejszym okresie, zamiast świeżych truskawek używając mrożonych. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go kremem śmietanowym z mascarpone. To ciasto nie jest zbyt dużym wyzwaniem nawet dla osób początkujących.

Tort truskawkowy coraz częściej pojawia się na różnego rodzaju przyjęciach i weselach. Lekkość, szybkość wykonania i świetny smak sprawiają, że coraz częściej rezygnujemy z ciężkich i wieloskładnikowych tortów. Przepis wymaga od nas zaopatrzenia się w stosunkowo krótką listę produktów, które bez problemu kupimy w każdym sklepie.

Tort truskawkowy – przepis na biszkopt

Biszkopt jest z jednej strony najważniejszym, a z drugiej najtrudniejszym elementem całego ciasta. Ważne, żeby nie opadł i był wystarczająco wysoki, abyśmy mogli pokroić go na trzy części. Oczywiście jeśli chcemy, możemy przygotować tort truskawkowy składający się jedynie z dwóch blatów, niemniej jednak najczęściej ciasto zawiera trzy części biszkoptu i taki przepis przedstawiamy poniżej. Klasyczna tortownica ma 25 cm średnicy, nasz biszkopt urośnie do wysokości około 5-7 cm. Im wyższy, tym łatwiej podzielimy go na trzy części. W związku z tym musimy zaopatrzyć się w 5 jajek, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki drobnego cukru i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Jeśli wszystkie składniki będą mieć temperaturę pokojową, szybciej przygotujemy nasz tort truskawkowy i zachowamy puszystość ciasta. W pierwszej kolejności przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną, aby pozbyć się wszystkich grudek. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Ubijanie rozpoczynamy od samych białek, stopniowo dodajemy cukier i zwiększamy obroty. Następnie dorzucamy żółtka i ubijamy na jednolitą masę.

Zobacz też:

Biszkopt z truskawkami – przepis na proste ciasto jak dawniej

Gdy masa jajeczna jest gotowa, wsypujemy mąki i mieszamy bardzo delikatnie, tym razem bez pomocy miksera. Wystarczy nam szpatułka. Używając miksera, ryzykujemy, że biszkopt na nasz tort truskawkowy nie będzie wystarczająco puszysty, tylko oklapnięty. Przepis nie uwzględnia proszku do pieczenia właśnie ze względu na odpowiednio mocne ubicie jajek. Po wymieszaniu składników na jednolitą masę przekładamy całość do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy biszkopt jest gotowy, możemy włożyć do środka wypieku drewniany patyczek i sprawdzić, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejny etap to przygotowanie kremu z mascarpone – do wyłożenia naszego tortu truskawkowego . Gdy ciasto przestygnie, kroimy je na 3 równe blaty. Całość powinna być lekko zarumieniona.

Tort truskawkowy – przygotowanie kremu z mascarpone

Masa, którą przygotujemy, zostanie wykorzystana nie tylko do przełożenia pomiędzy biszkoptami, ale również do udekorowania ciasta z zewnątrz. W związku z tym potrzebujemy 700 gram kremówki 30- lub 36-procentowej, 500 gram mascarpone, około 8 łyżek cukru pudru – jeśli lubimy mniej lub bardziej słodkie desery, odpowiednio regulujemy proporcje; 700 gram truskawek świeżych lub mrożonych, 7 łyżeczek żelatyny, 3 łyżeczki cukru wanilinowego i odrobinę mąki ziemniaczanej. Przepis na tort truskawkowy wymaga, aby owoce były dokładnie oczyszczone, umyte i wysuszone. W przypadku mrożonych truskawek należy wcześniej je rozmrozić, odsączyć wodę i osuszyć. Żelatynę zalewamy mniej niż połową szklanki zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Łyżeczkę skrobi mieszamy z 1 łyżką wody i dodajemy do owoców, dokładnie mieszając, po chwili zdejmujemy z palnika. Następnie wlewamy żelatynę i ponownie umieszczamy garnek na palniku. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy, aby masa nie zdążyła się zagotować. Frużelinę zostawiamy do przestygnięcia, po czym wkładamy na godzinę do lodówki.

Zobacz też:

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Kolejnym krokiem podczas przygotowywania tortu truskawkowego jest wykonanie masy kremowej z mascarpone. Zaczynamy od zmiksowania 400 gram serka, stopniowo dodajemy ostudzoną frużelinę, cukier wanilinowy i 4 łyżki cukru pudru. Krem przekładamy do lodówki, aby nieco stężał. Ta masa posłuży nam do przełożenia biszkoptu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu do udekorowania boków i wierzchu tortu. Schłodzoną kremówkę ubijamy z resztką mascarpone i dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Następnie przekładamy masę na biszkopty. Blaty można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami kompotu truskawkowego. Następnie na pierwszej części rozsmarowujemy połowę kremu z frużeliną, kładziemy drugi blat, znowu nakładamy krem i na wierzchu umieszczamy ostatni kawałek biszkoptu. Nasz tort truskawkowy jest już prawie gotowy. Smarujemy jeszcze jego boki i wierzch kremem śmietanowym. Następnie odstawiamy ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce, aby składniki stężały. Górę dowolnie dekorujemy świeżymi truskawkami.

Zobacz też:

Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy

Przepis na domowy krem karpatkowy. Jak go zrobić?

Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków

Zobacz wideo: Przepis na dobry krem do tortu

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości