Szybkie obiady dla zabieganych: placki warzywne, pieczona dynia z fetą, schabowy na dwa sposoby i zapiekane gruszki z ricottą

Źródło:
Piotr Kucharski
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Nie masz pomysłu na szybki obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN mamy ich pod dostatkiem. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na placki warzywne, pieczoną dynię z fetą i cebulą, schabowego w dwóch odsłonach oraz gruszki z orzechami i miodową ricottą.

Placki warzywne - przepis

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 300 ml wody
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek dymki
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia z mąką ziemniaczaną, solą i kurkumą. Dodaj połowę wody, wymieszaj. Dolej resztę wody i ponownie wymieszaj.
  2. 2Cukinię pokrój na zapałki.
  3. 3Ziemniaka i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. 4Cebulę posiekaj w piórka a dymkę pokrój na 2 cm kawałki.
  5. 5Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni średniej wielkości rozgrzej olej, nałóż jedną czwartą masy. Dokładnie dociśnij wszystko aby placek był równy. Smaż z jednej strony około 5 minut.
  6. 6Obróć i dosmaż drugą stronę również około 5 minut. Powtórz czynności z resztą ciasta.
  7. 7Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
  8. 8Usmażone placki można przechowywać w lodówce do 7 dni. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

Pieczona dynia z fetą i cebulą - przepis

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ostre papryczki chilli
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100 g fety
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 50 g migdałów
  • 50 g dojrzewającego sera
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia.
  2. 2Obok ułóż papryczki chilli i czosnek.
  3. 3Cebulę obierz i natnij od góry na ćwiartki lecz nie przecinając do końca. Skrop oliwą, przypraw i ułóż nablaszce. Piecz przez 40 minut.
  4. 4W tym czasie zmiksuj w robocie pietruszkę, migdały i ser, dodaj odrobinę oliwy aby powstał sos.
  5. 5Po upieczeniu dodaj do niego posiekaną pieczoną papryczkę chilli oraz upieczony czosnek. Na kawałki dyni nałóż sos, posyp pokruszoną fetą i posyp kawałkami pieczonej cebuli.

Schaboszczak w dwóch odsłonach - przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (około 150 g szt.)
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • klarowane masło do smażenia
  • Sałatka jajeczna:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mały por
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 2 ciabatty
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

  1. 1Schabowe rozbij tłuczkiem aby były bardzo płaskie. Przypraw solą i pieprzem. Jajko rozbełtaj z odrobiną wody, przypraw.
  2. 2Schabowe zanurz w jajku a następnie w bułce tartej. Strzepnij jej nadmiar i usmaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor.
  3. 3Jajka posiekaj drobno, podobnie pokrój ogórki. Por pokrój w krążki. Dodaj śmietaną, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. 4Schabowe podawaj z sałatką u góry a całość posyp listkami koperku.
  5. 5Opcja na wynos: przekrojone ciabatty posmaruj od wewnątrz sałatką, posyp koperkiem i rukolą, do środka nałóż pokrojonego schabowego.

Gruszki z orzechami i miodową ricottą - przepis

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 opakowanie ricotty
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • mielony kardamon

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gruszki przekrój na połowę, wydrąż środki i ułóż na blaszce do zapiekania.
  2. 2Obok ułóż orzechy włoskie i szybkim ruchem obróć opakowanie ricotty aby w całości ułożyć ją obok gruszek.
  3. 3Wszystko polej miodem, posyp odrobiną kardamonu i zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Gruszki posyp podpieczonym serem i posyp posiekanymi orzechami.

Zobacz także:

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości