Desery w słoikach to świetny sposób, aby przemycić zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, jeśli chodzi się do pracy lub szkoły. Przedstawiamy banalnie prosty sposób na szarlotkę w słoiczkach w wersji klasycznej i wegańskiej.
Szarlotka w słoiczku z bitą śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 słoiczki
- 2 jabłka
- 6 herbatników pełnoziarnistych
- cynamon
- łyżka masła
- 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 125 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki ulubionych orzechów
Sposób przygotowania:
- 1Jabłka umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę.
- 2Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Smażyć, aż owoce nabiorą złotej barwy.
- 3Do słoiczków pokruszyć herbatniki.
- 4Śmietankę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach aż całość będzie sztywna. Następnie dodawać serek mascarpone po łyżce, cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach.
- 5Do słoiczków przełożyć warstwę jabłek, warstwę śmietanki. Powtarzać, aż do wypełnienia słoiczka.
- 6Orzechy pokruszyć, posypać nimi wierzch szarlotki.
- 7Całość posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Wegańska szarlotka w słoiczku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 słoiczki
- 500 ml napoju roślinnego, np. owsianego
- budyń waniliowy
- 150 g jabłek
- 10 g masła
- cynamon
- 200 g granoli
Sposób przygotowania:
- 1Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane pokroić w kostkę.
- 2Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Całość prażyć około 5 minut.
- 3Na dno słoiczków wrzucić łyżkę granoli.
- 4Budyń rozrobić z napojem roślinnym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 5Do słoiczka wkładać warstwami budyń i prażone jabłka. Całość posypać granolą i cynamonem.
Smacznego!
Zobacz wideo: Pyszne, ale takie... uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające Źródło: Dzień Dobry TVN
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Mizina/Getty Images