Szarlotka w słoiku - prosty przepis na pyszny deser na wynos

Mus jabłkowo cynamonowy w słoiczku ozdobiony owocami i laskami cynamonu
Szarlotka w słoiczku
Źródło: Mizina/Getty Images
Desery w słoikach to świetny sposób, aby przemycić zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza, jeśli chodzi się do pracy lub szkoły. Przedstawiamy banalnie prosty sposób na szarlotkę w słoiczkach w wersji klasycznej i wegańskiej.

Szarlotka w słoiczku z bitą śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 słoiczki
    • 2 jabłka
      • 6 herbatników pełnoziarnistych
        • cynamon
          • łyżka masła
            • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
              • 125 g mascarpone
                • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
                  • 2 łyżki ulubionych orzechów

                    Sposób przygotowania:

                    1. Jabłka umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę.
                      1. Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Smażyć, aż owoce nabiorą złotej barwy.
                        1. Do słoiczków pokruszyć herbatniki.
                          1. Śmietankę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach aż całość będzie sztywna. Następnie dodawać serek mascarpone po łyżce, cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach.
                            1. Do słoiczków przełożyć warstwę jabłek, warstwę śmietanki. Powtarzać, aż do wypełnienia słoiczka.
                              1. Orzechy pokruszyć, posypać nimi wierzch szarlotki.
                                1. Całość posypać cukrem trzcinowym.

                                  Smacznego!

                                  Wegańska szarlotka w słoiczku - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 4 słoiczki
                                    • 500 ml napoju roślinnego, np. owsianego
                                      • budyń waniliowy
                                        • 150 g jabłek
                                          • 10 g masła
                                            • cynamon
                                              • 200 g granoli

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane pokroić w kostkę.
                                                  1. Na patelnię wrzucić jabłka, dodać masło i cynamon. Całość prażyć około 5 minut.
                                                    1. Na dno słoiczków wrzucić łyżkę granoli.
                                                      1. Budyń rozrobić z napojem roślinnym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                                        1. Do słoiczka wkładać warstwami budyń i prażone jabłka. Całość posypać granolą i cynamonem.

                                                          Smacznego!

                                                          Zobacz wideo: Pyszne, ale takie... uzależniające

                                                          Pyszne, ale takie… uzależniające
                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Mizina/Getty Images

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości