Przepisy kulinarne

Sylwia Gliwa na słodko

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Popularność przyniosła jej rola Moniki Zięby z serialu „Na Wspólnej”. Gra w serialu od samego początku. W międzyczasie zdążyła wyjść za mąż, urodzić dziecko i zostać najlepiej ubraną gwiazdą w rankingach wielu magazynów modowych. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie mistrza kuchni Andrzeja Polana, odkryła nieco swojej słodkiej natury.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Cannoli z herbatą czarną, malinami, różą

Składniki:

Mąka - 400g

Jajko - 2szt

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 50g

Herbata czarna - 1 torebka

Smalec - 50g

Wino marsala - 90ml

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy cienko jak na makaron i wycinamy kółka. Każdym kółkiem owijamy foremki do rurek i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Ser ricotta - 500g

Cukier puder - 200g

Maliny mrożone - 100g

Woda różana - 100ml

Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”

Przygotowanie:

Ser ricotta przecieramy przez gęste sitko, a następnie łączymy z cukrem pudrem. Maliny zagotowujemy, a później dodajemy wodę różaną z mąką ziemniaczaną. Powstały kisiel łączymy z serkiem ricotta. Masą wypełniamy rurki, a na koniec dekorujemy cukrem pudrem w młynku.

Drożdżowe z zieloną herbatą

Składniki:

Mąka - 1kg

Mleko - 400ml

Masło - 100g

Jajka - 4szt

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g

Drożdże - 60g

Esencja waniliowa

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2-3 łyżki mąki, odrobinę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże łączymy z mąką, ubitymi z pozostałym cukrem, jajkami, rozpuszczonym masłem oraz esencją waniliową. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło - 200g

Puder z zielonej herbaty - 2 łyżki

Mleko skondensowane słodzone - 50g

Mąka - 30g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 50g

Przygotowanie:

Mleko skondensowane podgrzewamy i łączymy z mąką oraz cukrem. Do masy dodajemy puder z zielonej herbaty i masło. Następnie wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, na środek układamy masę maślano-mleczną, składamy rogi do środka i sklejamy. Rozwałkowujemy i składamy na trzy części i ponownie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Trochę nudne ale warto. Teraz ciasto tylko przekrawamy wzdłuż i zwijamy w rulon. Chwilę odpoczynku, podrośnięcia i do pieca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Makaroniki z Earl Greyem

Składniki:

Migdały mielone - 150g

Cukier puder - 100g

Białka - 55g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 150g

Herbata Earl Grey - 1 torebka

Przygotowanie:

Migdały mieszamy z cukrem pudrem i zmieloną herbatą. Białka ubijamy ze szczyptą soli i w trakcie dodajemy partiami cukier drobny. Ubite białka łączymy z migdałami oraz cukrem pudrem i herbatą. Mieszamy. Za pomocą szprycy robimy z masy małe kółeczka na papierze pergaminowym. Blaszką, na której jest papier stukamy o blat stołu, aby masa lekko się rozlała. Po chwili blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na 20 minut. Po upieczeniu studzimy i składamy po 2 sklejając kremem.

Krem:

Masło - 200g

Czekolada gorzka - 400g

Cukier puder 100g

Woda z kwiatów pomarańczy

Spirytus

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wodę z kwiatów pomarańczy oraz odrobinę spirytusu.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości