Materiał promocyjny

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami - przepis Gai i Jakuba Kuroniów

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Źródło: rebeccafondren/Getty Images
Obecnie polskie mięso produkowane jest na coraz wyższym poziomie. W zróżnicowanej diecie jest ono bardzo ważne. W kuchni Dzień Dobry TVN najlepszymi przepisami z jego wykorzystaniem podzielili się Gaja i Jakub Kuroń. Jak zrobić spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami?

Najlepszy drób? To ten ze znakiem QAFP

System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji. Drób oznaczony certyfikatem QAFP, produkowany jest z należytą starannością i kontrolowany w całym cyklu produkcyjnym, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość.

Szczegółowe wytyczne, określające sposób żywienia ptactwa, dbałość o higienę i bezpieczeństwo, a także troska o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne stanowią główne zasady systemu QAFP. Ich przestrzeganie jest systematycznie monitorowane na każdym etapie produkcji. Każdy wyrób dostarczany do sklepów przez producentów certyfikowanych w programie charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością. W systemie ważne jest, aby karma stosowana w produkcji drobiu była przygotowana z wysokiej jakości składników i odpowiednio zbilansowana.

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami

Składniki na ok. 15 rollsów:

  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego lub sojowego
    • 15 małych arkuszy papieru ryżowego
      • 300 g mięsa z udek kurczaka
        • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
          • 2-3 łyżki sosu sojowego
            • 2 łyżki oleju sezamowego
              • 1 łyżka oleju do smażenia
                • 1 łyżka miodu
                  • jedna duża marchewka
                    • 1 ogórek zielony
                      • 1 awokado
                        • 15 liści pachnotki
                          • 1 doniczka kolendry
                            • 1 doniczka mięty
                              • prażony sezam do dekoracji
                                • Sos:
                                  • 50 ml sosu sojowego
                                    • 70 ml sosu chilli słodkiego
                                      • 1 łyżeczka octu ryżowego
                                        • 2 łyżki oleju sezamowego
                                          • 2 łyżki posiekanego szczypioru
                                            • 1 łyżka prażonego sezamu

                                              Zobacz także:

                                              Źródło zdjęcia głównego: rebeccafondren/Getty Images

                                              Materiał promocyjny
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości