Materiał promocyjny

Śląskie smaki - przepisy Sebastiana Olmy

Kuchnia_1
Kulinarne podróże śląskimi smakami
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Wakacje i kulinarne podróże zawitały również do kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem wędrujemy na Śląsk razem z kucharzem Sebastianem Olmą. Jak zrobić gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami, letnią sałatkę z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym oraz placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją? Sprawdź przepisy.

Gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami - przepis

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 100 g tartego sera z pieprzem od Pani Sylwii

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i tarty ser z pieprzem, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

  • 4 gruszki
  • 1 miód z pasieki Kolei Śląskich
  • 1 ocet biały winny
  • sól
  • 100 g płatków migdałów
  • świeże kwiaty do dekoracji z "siejemy"

Gruszki dokładnie umyj, obierz i potnij na ćwiartki. Podsmaż je lekko na patelni z odrobiną oleju, aż nabiorą rumianego koloru, na patelnię dodaj miód, ocet winny i szczyptę soli. Na talerzu ułóż gofra, dodaj na niego karmelizowane gruszki, płatki migdałów i polej całość powstałym sosem na bazie miodu i octu. Gofry udekoruj świeżymi kwiatami.

Letnia sałatka z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym - przepis

  • 200 g miodu
  • 100 g soku z cytryny
  • 75 g musztardy dijon
  • 200 ml oliwy
  • do smaku sól

Miód wymieszaj razem z sokiem z cytryny, musztardą dijon, oliwą z oliwek i solą. Powstały dresing odłóż na później do lodówki.

  • 6 sałat młodych rzymskich
  • 2 zielone ogórki
  • 1 opakowanie groszku cukrowego
  • 200 g bobu
  • 100 g świeżego zielonego groszku do łuskania
  • 100 g młodej cukinii
  • 200 g bundzu
  • mieszanka świeżych ziół
  • bagietka pszenna na grzanki

Sałatę młodą rzymską podziel na ćwiartki, przełóż sałatę do miski, dodając kawałki zielonego ogórka, groszek cukrowy, bób, świeży zielony groszek i plastry młodej cukinii. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. W głębokim naczyniu wymieszaj ułóż sałatę razem z warzywami, dodaj pocięty w kostkę bundz, dużą ilość ziół i grzanki.

Placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją - przepis

  • 400 g sera twarogowego
  • 100 g miodu
  • 3 żółtka
  • 3 szt. laski wanilii
  • 4 białka
  • ok. 200g mąki pszennej
  • 100 g truskawek
  • świeże owoce (jeżyna, truskawka, malina, borówka, agrest)
  • nasturcja do dekoracji, kwiaty i liście

Ser twarogowy wymieszaj razem z miodem, żółtkiem i ziarnami wanilii. Do masy dodaj ubite na sztywno białka, pokrojone truskawki i mąkę pszenną (do uzyskania gęstej konsystencji). Placki smaż na oleju, aż będą złote, następnie ułóż je na talerzu, dodając świeże owoce. Na koniec danie udekoruj liśćmi i kwiatami nasturcji.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości