Gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami - przepis
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 100 g klarowanego masła
- 2 jajka
- 100 g tartego sera z pieprzem od Pani Sylwii
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i tarty ser z pieprzem, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
- 4 gruszki
- 1 miód z pasieki Kolei Śląskich
- 1 ocet biały winny
- sól
- 100 g płatków migdałów
- świeże kwiaty do dekoracji z "siejemy"
Gruszki dokładnie umyj, obierz i potnij na ćwiartki. Podsmaż je lekko na patelni z odrobiną oleju, aż nabiorą rumianego koloru, na patelnię dodaj miód, ocet winny i szczyptę soli. Na talerzu ułóż gofra, dodaj na niego karmelizowane gruszki, płatki migdałów i polej całość powstałym sosem na bazie miodu i octu. Gofry udekoruj świeżymi kwiatami.
Letnia sałatka z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym - przepis
- 200 g miodu
- 100 g soku z cytryny
- 75 g musztardy dijon
- 200 ml oliwy
- do smaku sól
Miód wymieszaj razem z sokiem z cytryny, musztardą dijon, oliwą z oliwek i solą. Powstały dresing odłóż na później do lodówki.
- 6 sałat młodych rzymskich
- 2 zielone ogórki
- 1 opakowanie groszku cukrowego
- 200 g bobu
- 100 g świeżego zielonego groszku do łuskania
- 100 g młodej cukinii
- 200 g bundzu
- mieszanka świeżych ziół
- bagietka pszenna na grzanki
Sałatę młodą rzymską podziel na ćwiartki, przełóż sałatę do miski, dodając kawałki zielonego ogórka, groszek cukrowy, bób, świeży zielony groszek i plastry młodej cukinii. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. W głębokim naczyniu wymieszaj ułóż sałatę razem z warzywami, dodaj pocięty w kostkę bundz, dużą ilość ziół i grzanki.
Placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją - przepis
- 400 g sera twarogowego
- 100 g miodu
- 3 żółtka
- 3 szt. laski wanilii
- 4 białka
- ok. 200g mąki pszennej
- 100 g truskawek
- świeże owoce (jeżyna, truskawka, malina, borówka, agrest)
- nasturcja do dekoracji, kwiaty i liście
Ser twarogowy wymieszaj razem z miodem, żółtkiem i ziarnami wanilii. Do masy dodaj ubite na sztywno białka, pokrojone truskawki i mąkę pszenną (do uzyskania gęstej konsystencji). Placki smaż na oleju, aż będą złote, następnie ułóż je na talerzu, dodając świeże owoce. Na koniec danie udekoruj liśćmi i kwiatami nasturcji.
Zobacz także:
- Dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Przepisy Darii Ładochy na kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy i apfelmus z żurawiną i lodami
- Przepisy na dania kuchni śląskiej: rolady, kluski, modra kapusta i szpajza
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN