Materiał promocyjny

Śląskie smaki - przepisy Sebastiana Olmy

Kulinarne podróże śląskimi smakami
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Wakacje i kulinarne podróże zawitały również do kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem wędrujemy na Śląsk razem z kucharzem Sebastianem Olmą. Jak zrobić gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami, letnią sałatkę z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym oraz placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją? Sprawdź przepisy.

Gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami - przepis

  • 250 g mąki pszennej
    • 220 ml mleka
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
        • 1 łyżka soli
          • 1 łyżka cukru
            • 100 g klarowanego masła
              • 2 jajka
                • 100 g tartego sera z pieprzem od Pani Sylwii

                  W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko, jajka i tarty ser z pieprzem, mieszaj, aż masa będzie jednolita, na koniec wlewaj stopniowo klarowane masło i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

                  • 4 gruszki
                    • 1 miód z pasieki Kolei Śląskich
                      • 1 ocet biały winny
                        • sól
                          • 100 g płatków migdałów
                            • świeże kwiaty do dekoracji z "siejemy"

                              Gruszki dokładnie umyj, obierz i potnij na ćwiartki. Podsmaż je lekko na patelni z odrobiną oleju, aż nabiorą rumianego koloru, na patelnię dodaj miód, ocet winny i szczyptę soli. Na talerzu ułóż gofra, dodaj na niego karmelizowane gruszki, płatki migdałów i polej całość powstałym sosem na bazie miodu i octu. Gofry udekoruj świeżymi kwiatami.

                              Letnia sałatka z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym - przepis

                              • 200 g miodu
                                • 100 g soku z cytryny
                                  • 75 g musztardy dijon
                                    • 200 ml oliwy
                                      • do smaku sól

                                        Miód wymieszaj razem z sokiem z cytryny, musztardą dijon, oliwą z oliwek i solą. Powstały dresing odłóż na później do lodówki.

                                        • 6 sałat młodych rzymskich
                                          • 2 zielone ogórki
                                            • 1 opakowanie groszku cukrowego
                                              • 200 g bobu
                                                • 100 g świeżego zielonego groszku do łuskania
                                                  • 100 g młodej cukinii
                                                    • 200 g bundzu
                                                      • mieszanka świeżych ziół
                                                        • bagietka pszenna na grzanki

                                                          Sałatę młodą rzymską podziel na ćwiartki, przełóż sałatę do miski, dodając kawałki zielonego ogórka, groszek cukrowy, bób, świeży zielony groszek i plastry młodej cukinii. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. W głębokim naczyniu wymieszaj ułóż sałatę razem z warzywami, dodaj pocięty w kostkę bundz, dużą ilość ziół i grzanki.

                                                          Placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją - przepis

                                                          • 400 g sera twarogowego
                                                            • 100 g miodu
                                                              • 3 żółtka
                                                                • 3 szt. laski wanilii
                                                                  • 4 białka
                                                                    • ok. 200g mąki pszennej
                                                                      • 100 g truskawek
                                                                        • świeże owoce (jeżyna, truskawka, malina, borówka, agrest)
                                                                          • nasturcja do dekoracji, kwiaty i liście

                                                                            Ser twarogowy wymieszaj razem z miodem, żółtkiem i ziarnami wanilii. Do masy dodaj ubite na sztywno białka, pokrojone truskawki i mąkę pszenną (do uzyskania gęstej konsystencji). Placki smaż na oleju, aż będą złote, następnie ułóż je na talerzu, dodając świeże owoce. Na koniec danie udekoruj liśćmi i kwiatami nasturcji.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana