Ewa Szczęsna to jedna z najpopularniejszych influencerek kulinarnych na polskim TikToku i Instagramie. Uczestniczka 7. edycji programu "Masterchef" dociera do milionów użytkowników mediów społecznościowych, pokazując im swoje szybkie i proste przepisy. Dziś u nas przyrządziła włoskie pyszności na słodko i wytrawnie, wykorzystując m.in. krem orzechowy Nocciolata.
Oto jej przepisy na gofry z kremem orzechowym, cake popy, tiramisu z kremem orzechowym, a także Gnocchi alla Sorrentina oraz Schiacciatę.
Gofry z kremem orzechowym
Składniki:
- 2 jajka,
- ok. 250 g mąki,
- szklanka mleka,
- 60 g masła rozpuszczonego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru,
- opcjonalnie wanilia,
- szczypta soli,
- krem orzechowy Nocciolata Bianco.
Przygotowanie:
Jajka dobrze rozbijamy (najlepiej najpierw białka z łyżką cukru), dodajemy do nich mleko i aromat, a potem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, dodajemy sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie łączymy składniki, odstawiamy na pół godziny i pieczemy porcjami. Podajemy upieczone gofry z kremem orzechowym.
Cake popy
Składniki:
- 500 g suchych ciastek czekoladowych,
- ok. 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
- posiekane migdały i orzechy laskowe,
- ulubione owoce liofilizowane,
- drobne ozdoby z białej czekolady.
Przygotowanie:
Blendujemy ciastka czekoladowe i dodajemy krem orzechowy. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki. Siekamy orzechy, np. orzechy laskowe i migdały. Obtaczamy w nich gotowe cake popy.
Tiramisu z kremem orzechowym
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
- mocny napar kawowy,
- 2 opakowania ciastek savoiardi.
Przygotowanie:
Ubijamy śmietankę kremówkę, łącząc ją z kremem orzechowym. Ciastka delikatnie nasączamy w mocnym naparze kawowym. Następnie układamy je w pucharkach, przekładając porcją kremu orzechowego. Wykańczamy i dekorujemy odrobiną kremu ze słoiczka.
Gnocchi alla Sorrentina
Składniki na miskę z pizzy:
- kilogram mąki, najlepiej takiej specjalnej do pizzy,
- mała paczuszka drożdży,
- oliwa, sól.
Składniki na gnocchi:
- kilogram ziemniaków, najlepiej specjalnych do kopytek, aby nie były zbyt wodniste,
- jajko,
- 150 g mąki pszennej + podsypka,
- 90 g skrobi ziemniaczanej,
- sól, gałka muszkatołowa.
Składniki na sos pomidorowy:
- cebula,
- oliwa,
- sól,
- świeża bazylia,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- litr przecieru pomidorowego,
- 200 g sera Parmigiano,
- 200-300 g mozzarelli.
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę. Potem studzimy przez chwilę, żeby odparowały. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatołową. Zagniatamy całość i dzielimy na kilka porcji. Formujemy wałeczki, które potem kroimy w kształt kopytek. Gotujemy je w osolonej wodzie. Gotowe kluseczki przekładamy do sosu pomidorowego.
Sos: Cebulę przesmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i Parmigiano.
Gnocchi z sosem przekładamy do miski z pizzy, dodajemy kawałki Mozzarelli. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Schiacciata - włoska zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 300 ml wody,
- 200 g mąki,
- 80 g Parmigiano (albo najlepiej połączone z pecorino),
- 60 ml oliwy,
- łyżeczka soli,
- pieprz, świeży rozmaryn.
Przygotowanie:
Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, oliwę, parmigiano, wodę, sól, pieprz i rozmaryn. Wszystko mieszamy. Następnie przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem i skropioną oliwą. Całość posypujemy jeszcze startym parmigiano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia się.
Zobacz także:
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Włoskie dania Vovy Testardiego. Poznaj smak Włoch
- Kuchnia włoska jest bardzo prosta
Źródło: Ewa Szczęsna
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News