Materiał promocyjny

Słodkie i wytrawne dania włoskie według Ewy Szczęsnej. Proste propozycje na obiad i deser

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. To również cała gama wyjątkowych potraw, które łączą w sobie prostotę i intensywność smaku. Zarówno fani słodkich, jak i wytrawnych dań znajdą w niej coś dla siebie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Szczęsna zaprezentowała swoje przepisy na proste potrawy na obiad, a także włoskie desery.

Ewa Szczęsna to jedna z najpopularniejszych influencerek kulinarnych na polskim TikToku i Instagramie. Uczestniczka 7. edycji programu "Masterchef" dociera do milionów użytkowników mediów społecznościowych, pokazując im swoje szybkie i proste przepisy. Dziś u nas przyrządziła włoskie pyszności na słodko i wytrawnie, wykorzystując m.in. krem orzechowy Nocciolata.

Oto jej przepisy na gofry z kremem orzechowym, cake popy, tiramisu z kremem orzechowym, a także Gnocchi alla Sorrentina oraz Schiacciatę.

Gofry z kremem orzechowym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • ok. 250 g mąki,
  • szklanka mleka,
  • 60 g masła rozpuszczonego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru,
  • opcjonalnie wanilia,
  • szczypta soli,
  • krem orzechowy Nocciolata Bianco.

Przygotowanie:

Jajka dobrze rozbijamy (najlepiej najpierw białka z łyżką cukru), dodajemy do nich mleko i aromat, a potem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, dodajemy sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie łączymy składniki, odstawiamy na pół godziny i pieczemy porcjami. Podajemy upieczone gofry z kremem orzechowym.

Cake popy

Składniki:

  • 500 g suchych ciastek czekoladowych,
  • ok. 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
  • posiekane migdały i orzechy laskowe,
  • ulubione owoce liofilizowane,
  • drobne ozdoby z białej czekolady.

Przygotowanie:

Blendujemy ciastka czekoladowe i dodajemy krem orzechowy. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki. Siekamy orzechy, np. orzechy laskowe i migdały. Obtaczamy w nich gotowe cake popy.

Tiramisu z kremem orzechowym

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g kremu orzechowego Nocciolata Bianco,
  • mocny napar kawowy,
  • 2 opakowania ciastek savoiardi.

Przygotowanie:

Ubijamy śmietankę kremówkę, łącząc ją z kremem orzechowym. Ciastka delikatnie nasączamy w mocnym naparze kawowym. Następnie układamy je w pucharkach, przekładając porcją kremu orzechowego. Wykańczamy i dekorujemy odrobiną kremu ze słoiczka. 

Gnocchi alla Sorrentina 

Składniki na miskę z pizzy:

  • kilogram mąki, najlepiej takiej specjalnej do pizzy,
  • mała paczuszka drożdży,
  • oliwa, sól.

Składniki na gnocchi:

  • kilogram ziemniaków, najlepiej specjalnych do kopytek, aby nie były zbyt wodniste,
  • jajko,
  • 150 g mąki pszennej + podsypka,
  • 90 g skrobi ziemniaczanej,
  • sól, gałka muszkatołowa.

Składniki na sos pomidorowy:

  • cebula,
  • oliwa,
  • sól,
  • świeża bazylia,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • litr przecieru pomidorowego,
  • 200 g sera Parmigiano,
  • 200-300 g mozzarelli.

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę. Potem studzimy przez chwilę, żeby odparowały. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i gałkę muszkatołową. Zagniatamy całość i dzielimy na kilka porcji. Formujemy wałeczki, które potem kroimy w kształt kopytek. Gotujemy je w osolonej wodzie. Gotowe kluseczki przekładamy do sosu pomidorowego.

Sos: Cebulę przesmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy świeżą bazylię i Parmigiano.

Gnocchi z sosem przekładamy do miski z pizzy, dodajemy kawałki Mozzarelli. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.

Schiacciata - włoska zapiekanka ziemniaczana 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 300 ml wody,
  • 200 g mąki,
  • 80 g Parmigiano (albo najlepiej połączone z pecorino),
  • 60 ml oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz, świeży rozmaryn.

Przygotowanie:

Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, oliwę, parmigiano, wodę, sól, pieprz i rozmaryn. Wszystko mieszamy. Następnie przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem i skropioną oliwą. Całość posypujemy jeszcze startym parmigiano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia się. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości