Materiał promocyjny

Zdrowe i smaczne dania roślinne nie tylko dla wegan w wykonaniu Kingi Paruzel

Kinga Paruzel w kuchni Dzień Dobry TVN
Wegańskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel przygotowała różnorodne i pyszne dania roślinne, które idealnie uzupełnią dietę, również tę mięsną. Sprawdź przepisy na kawową owsiankę, sabih, czyli kanapkę z falafelem, burgery wegańskie i wegańskie fishburgery.
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Źródło: Wojciech Olkuśnik

Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka napoju owsianego Vemondo
  • szczypta soli
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 3-4 śliwki suszone Alesto

Składniki na krem dalgona:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Bellaroma
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  • Płatki uprażyć w garnku, a następnie zalać napojem i dodać olej kokosowy, syrop klonowy, pokrojone w paseczki śliwki, szczyptę soli oraz masło orzechowe. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.

Sposób przygotowania kremu dalgona:

  1. Wszystkie składniki (kawa rozpuszczalna, cukier trzcinowy, ciepła woda) należy zmiksować, aż powstanie gęsta, kawowa piana.
  2. Do pucharków lub misek wykładać owsiankę z wierzchu dekorując ją dalgona coffee
Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
Źródło: Wojciech Olkuśnik

Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 chlebki pita
  • hummus bio
  • falafele Vemondo

Składniki na smażonego bakłażana:

  • bakłażan
  • oliwa
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na sos tahini:

  • 4 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

składniki na sałatkę:

  • ogórek
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Falafele podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  2. Bakłażana pokroić 1 cm plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oliwę na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z ognia i przełożyć na ręcznik papierowy. Oprószyć solą.
  3. Wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Przygotować sałatkę. Ogórka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę wraz pomidorami. Cebulę pokroić w piórka i zalać zimną wodą na 5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku. Po tym czasie dodać ją do warzyw.
  4. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, dodać kolendrę i posolić. Wymieszać składniki.
  5. Pity podpiec na suchej patelni. Przekroić, aby powstała kieszeń na składniki. Od wewnątrz posmarować humusem, wyłożyć bakłażana, sałatkę oraz falafele. Całość skropić sosem tahini.
Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
Źródło: Wojciech Olkuśnik

Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego

Składniki na 4 porcje:

  • 4 Wegańskie "chicken" burgery Vemondo
  • 300 g szpinaku bio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml kremu owsianego Vemondo
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka wegańskiego pesto Vemondo
  • dodatkowo: kiełki brokułu

Sposób przygotowania:

  1. Na głęboką patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną szalotkę, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i mieszać chwilę, aż zwiędnie. Całość podlać kremem owsianym, doprawić gałką, solą i pierzem oraz pesto. Gotować, aż płyn nieco zgęstnieje.
  2. Na drugiej patelni podsmażyć wegańskie "chicken" burgery na złoty kolor. Na talerze wyłożyć kremowy sos szpinakowy, a następnie podsmażone wegańskie "chicken" burgery. Udekorować kiełkami.
Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
Źródło: Wojciech Olkuśnik

Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem - przepis krok po kroku

Składniki na 2 porcje:

  • 2 Wegańskie panierowane kotleciki Vemondo
  • oliwa z oliwek
  • limonka

Składniki na puree:

  • 6 ziemniaków
  • 100 ml kremu owsianego wegańskiego Vemondo
  • sól
  • łyżka startego chrzanu
  • świeży koperek

Składniki na masowany jarmuż:

  • 300 g jarmużu
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • awokado

Sposób przygotowania:

  1. Kotleciki smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor, skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić dodać krem owsiany oraz chrzan i drobno posiekany koperek. Zrobić puree.
  3. Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Marynatą nacieramy liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy borówkę oraz pokrojone w kosteczkę awokado. Całość mieszamy.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!