Materiał promocyjny

Zdrowe i smaczne dania roślinne nie tylko dla wegan w wykonaniu Kingi Paruzel

Wegańskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel przygotowała różnorodne i pyszne dania roślinne, które idealnie uzupełnią dietę, również tę mięsną. Sprawdź przepisy na kawową owsiankę, sabih, czyli kanapkę z falafelem, burgery wegańskie i wegańskie fishburgery.
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Źródło: Wojciech Olkuśnik

Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    • szklanka napoju owsianego Vemondo
      • szczypta soli
        • łyżka masła orzechowego
          • 2 łyżeczki syropu klonowego
            • 3-4 śliwki suszone Alesto

              Składniki na krem dalgona:

              • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Bellaroma
                • 2 łyżki cukru trzcinowego
                  • 2 łyżki ciepłej wody

                    Sposób przygotowania:

                    • Płatki uprażyć w garnku, a następnie zalać napojem i dodać olej kokosowy, syrop klonowy, pokrojone w paseczki śliwki, szczyptę soli oraz masło orzechowe. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.

                      Sposób przygotowania kremu dalgona:

                      1. Wszystkie składniki (kawa rozpuszczalna, cukier trzcinowy, ciepła woda) należy zmiksować, aż powstanie gęsta, kawowa piana.
                        1. Do pucharków lub misek wykładać owsiankę z wierzchu dekorując ją dalgona coffee
                          Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
                          Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
                          Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini
                          Źródło: Wojciech Olkuśnik

                          Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini - przepis krok po kroku

                          Składniki na 4 porcje:

                          • 4 chlebki pita
                            • hummus bio
                              • falafele Vemondo

                                Składniki na smażonego bakłażana:

                                • bakłażan
                                  • oliwa
                                    • sól
                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

                                        Składniki na sos tahini:

                                        • 4 łyżki tahini
                                          • 2 łyżki soku z cytryny
                                            • ząbek czosnku
                                              • łyżeczka syropu klonowego
                                                • sól i pieprz do smaku

                                                  składniki na sałatkę:

                                                  • ogórek
                                                    • 2 pomidory
                                                      • czerwona cebula
                                                        • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
                                                          • sok z cytryny
                                                            • sól
                                                              • świeża kolendra

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Falafele podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
                                                                  1. Bakłażana pokroić 1 cm plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oliwę na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z ognia i przełożyć na ręcznik papierowy. Oprószyć solą.
                                                                    1. Wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Przygotować sałatkę. Ogórka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę wraz pomidorami. Cebulę pokroić w piórka i zalać zimną wodą na 5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku. Po tym czasie dodać ją do warzyw.
                                                                      1. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, dodać kolendrę i posolić. Wymieszać składniki.
                                                                        1. Pity podpiec na suchej patelni. Przekroić, aby powstała kieszeń na składniki. Od wewnątrz posmarować humusem, wyłożyć bakłażana, sałatkę oraz falafele. Całość skropić sosem tahini.
                                                                          Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
                                                                          Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
                                                                          Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
                                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik

                                                                          Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego

                                                                          Składniki na 4 porcje:

                                                                          • 4 Wegańskie "chicken" burgery Vemondo
                                                                            • 300 g szpinaku bio
                                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                • szalotka
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • 500 ml kremu owsianego Vemondo
                                                                                      • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                        • sól i pieprz do smaku
                                                                                          • łyżka wegańskiego pesto Vemondo
                                                                                            • dodatkowo: kiełki brokułu

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Na głęboką patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną szalotkę, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i mieszać chwilę, aż zwiędnie. Całość podlać kremem owsianym, doprawić gałką, solą i pierzem oraz pesto. Gotować, aż płyn nieco zgęstnieje.
                                                                                                1. Na drugiej patelni podsmażyć wegańskie "chicken" burgery na złoty kolor. Na talerze wyłożyć kremowy sos szpinakowy, a następnie podsmażone wegańskie "chicken" burgery. Udekorować kiełkami.
                                                                                                  Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
                                                                                                  Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
                                                                                                  Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem
                                                                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik

                                                                                                  Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem - przepis krok po kroku

                                                                                                  Składniki na 2 porcje:

                                                                                                  • 2 Wegańskie panierowane kotleciki Vemondo
                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                      • limonka

                                                                                                        Składniki na puree:

                                                                                                        • 6 ziemniaków
                                                                                                          • 100 ml kremu owsianego wegańskiego Vemondo
                                                                                                            • sól
                                                                                                              • łyżka startego chrzanu
                                                                                                                • świeży koperek

                                                                                                                  Składniki na masowany jarmuż:

                                                                                                                  • 300 g jarmużu
                                                                                                                    • oliwa - 3 łyżki
                                                                                                                      • sok z cytryny
                                                                                                                        • szczypta soli
                                                                                                                          • 100 g borówki amerykańskiej
                                                                                                                            • awokado

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Kotleciki smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor, skrapiamy sokiem z limonki.
                                                                                                                                1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić dodać krem owsiany oraz chrzan i drobno posiekany koperek. Zrobić puree.
                                                                                                                                  1. Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Marynatą nacieramy liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy borówkę oraz pokrojone w kosteczkę awokado. Całość mieszamy.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Źródło: Kinga Paruzel

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości