Przepisy kulinarne

Puree ziemniaczane - przepisy na puree z różnymi dodatkami

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
idealnie kremowe puree

Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.

Od czasu do czasu warto nieco urozmaicić swoją kuchnię, zwłaszcza kiedy przygotowanie nowej potrawy nie wymaga specjalnych nakładów czasu czy wymyślnych składników. Doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb czy jajek jest puree z ziemniaków. Przepis na puree ziemniaczane jest bardzo prosty, wystarczy utłuc ugotowane wcześniej ziemniaki. Można go swobodnie modyfikować, dodając ulubione składniki - ugotować można puree ziemniaczane z selerem, puree ziemniaczane z mlekiem czy nawet puree ziemniaczane zapiekane z serem. Z tego dodatku można stworzyć również samodzielną przekąskę, panierując puree w bułce tartej i smażąc, a później podać z sosem czosnkowym czy chrzanowym. 

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Kremowe puree z ziemniaków - przepis

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków, żeby było delikatne i kremowe. Aby uzyskać niezwykle kremową konsystencję puree z ziemniaków, należy przygotować:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki masła,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować kremowe puree z ziemniaków:

Najpierw należy obrać ziemniaki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie należy roztłuc je tłuczkiem lub przecisnąć przez specjalną praskę. W trakcie ugniatania należy dodać roztopione masło, śmietankę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Smażone puree z ziemniaków w formie paluszków

Puree ziemniaczane najczęściej podaje się jako dodatek do dań mięsnych i ryb, albo przyrządzić z niego przekąski, które z można podawać osobno, z dodatkiem sosów. Do przygotowania panierowanego puree ziemniaczanego dla dwóch osób potrzebne będzie:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować smażone puree z ziemniaków w formie paluszków:

Najpierw należy ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu utłuc je z niewielką ilością śmietany i odstawić do wystudzenia. Z już zimnych ziemniaków należy uformować paluszki długości około 7 centymetrów, obtoczyć w bułce tartej i rozmieszanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz jeszcze raz w bułce tartej. Tak przygotowane ziemniaki należy smażyć na oleju, aż uzyskają złocisty kolor. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska z dodatkiem sosu czosnkowego.

Domowe puree ziemniaczane z nutą pomidorów

Puree ziemniaczane najczęściej stanowi neutralny dodatek do innych potraw. Można jednak nadać mu nieco charakteru, dodając np. przecier pomidorowy i czosnek. Do przygotowania 4 porcji puree ziemniaczanego z dodatkiem pomidorów należy zaopatrzyć się w:

  • 600 g ziemniaków,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz i sól.

Jak przygotować domowe puree ziemniaczane z nutą pomidorów:

Obrane ziemniaki należy włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Można w trakcie gotowania dodać do nich obrany czosnek. Kiedy będą miękkie, należy wyłączyć ogień. Na patelni podsmażyć przecier pomidorowy z dodatkiem masła oraz posiekanej bazylii. Dodać go do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i zblendować do pożądanej konsystencji.

Puree ziemniaczane z czosnkiem i cebulką

Ziemniaki doskonale komponują się również z cebulką i czosnkiem. Do przygotowania puree z cebulką i czosnkiem dla 4 osób potrzebne będzie:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml mleka,
  • cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować puree ziemniaczane z czosnkiem i cebulką:

Najpierw należy obrać ziemniaki, umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu roztopić masło, dodać do niego mleko i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki zmiażdżyć tłuczkiem i stopniowo dodawać do mleka z masłem, mieszając, aż ziemniaki uzyskają pożądaną konsystencję. Na koniec dodać pokrojoną drobno cebulkę, sól i pieprz.

Puree ziemniaczane z boczkiem

Puree z ziemniaków można podać również z dodatkiem mięsa, np. boczku. Do przygotowania 2 porcji tego dania potrzebne będą:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 plastry parzonego boczku,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować puree ziemniaczane z boczkiem:

Najpierw należy pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na patelni. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić je, dodać boczek, mleko oraz masło, przyprawić solą i pieprzem, a następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: minadezhda/GettyImages

Pozostałe wiadomości