Przepisy kulinarne

Faworki, semlor i szwedzkie bułeczki, czyli pyszności na ostatki według przepisów Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVNPiotr Kucharski w Dzień Dobry TVN

Dania na koniec karnawału proponuje Piotr Kucharski. W kuchni dzień Dobry TVN przygotowuje faworki, gumbo oraz semlor, czyli szwedzkie bułeczki karnawałowe. Poznaj przepisy na pyszności na ostatki.

Faworki

Składniki na faworki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g kwaśniej śmietany 18%
  • 4 duże żółtka
  • 20 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania
  • około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia

Jak przyrządzić faworki

Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy tym faworki będą delikatniejsze i bardziej puszyste po usmażeniu.

Rozgrzać olej do 180°C. Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć. Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.

Gumbo

Składniki na gumbo:

  • 400 g kiełbasy swojskiej, wiejskiej
  • 5-6 łodyg selera
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • mięso obrane z jednego pieczonego kurczaka
  • 400 g obranych krewetek
  • pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • ryż Basmati do podania
  • Zasmażka
  • 100 g masła
  • 80 g mąki pszennej

Jak przyrządzić gumbo

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż. Przełóż do miseczki i w tym samym garnku podsmaż pokrojone w kostkę warzywa. Do podsmażonych warzyw dodaj kiełbasę, oraz przyprawy. Całość razem podsmaż przez kilka minut.

Dodaj mięso z kurczaka i zalej całość bulionem. Duś przez około 40 minut.

W tym czasie rozpuść w rondelku masło i przesmaż mąkę aby zrobić zasmażkę. Podpraż ją, aż zrobi się lekko brązowa. Pod koniec dodaj posiekaną dymkę i natkę pietruszki i krewetki, chwilę gotuj. Dodaj zasmażkę i gotuj, aż całość zgęstnieje.

Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe

Składniki na semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml zimnego mleka
  • 75 cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 325 g mąki pszennej typ 650
  • duża szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • Krem migdałowy 
  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • szczypta kardamonu
  • bita śmietana
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru plus do oprószenia

Jak przyrządzić semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe

W misce robota kuchennego wymieszać drożdże, mleko, cukier i jajko, aż rozpuści się cukier. Dodać mąkę, kardamon i sól. Wyrabiać przy pomocy haka przez 5-6 minuty. Po tym czasie dodawać porcjami masło cały czas wyrabiając, aż całe zostanie wchłonięte. Ciasto może się lekko kleić. Przykryć miskę i odstawić do wyrastania na 40 minut. 

Po tym czasie podzielić ciasto na dziewięć części po około 75 g. Każdy kawałek uformować na okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut.

W tym czasie można przygotować krem migdałowy. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszkę wysypać migdały i podprażyć w piekarniku przez około 10 minut. Następnie przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko, cukier i kardamon i zmiksować. Przełożyć do miseczki i schłodzić.

W piekarniku zwiększyć temperaturę do 225°C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku przez 10-12 minut. Po upieczeniu schodzić. W tym czasie ubić bitą śmietanę.

Z każdej bułki odciąć wierzch, a ze środka wydłubać odrobinę miękiszu który dodać do kremu migdałowego. Bułki wypełnić kremem migdałowym, a następnie bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć odcięte wierzchy i posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości