Materiał promocyjny

Faworki, semlor i szwedzkie bułeczki, czyli pyszności na ostatki według przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania na koniec karnawału proponuje Piotr Kucharski. W kuchni dzień Dobry TVN przygotowuje faworki, gumbo oraz semlor, czyli szwedzkie bułeczki karnawałowe. Poznaj przepisy na pyszności na ostatki.

Faworki

Składniki na faworki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
    • 150 g kwaśniej śmietany 18%
      • 4 duże żółtka
        • 20 ml spirytusu
          • szczypta soli
            • 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania
              • około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia

                Jak przyrządzić faworki

                Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy tym faworki będą delikatniejsze i bardziej puszyste po usmażeniu.

                Rozgrzać olej do 180°C. Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć. Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.

                Gumbo

                Składniki na gumbo:

                • 400 g kiełbasy swojskiej, wiejskiej
                  • 5-6 łodyg selera
                    • 1 zielona papryka
                      • 1 duża cebula
                        • 2-3 ząbki czosnku
                          • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
                            • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
                              • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
                                • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
                                  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
                                    • 0,5 łyżeczki tymianku
                                      • 2 litry bulionu z kurczaka
                                        • mięso obrane z jednego pieczonego kurczaka
                                          • 400 g obranych krewetek
                                            • pęczek cebuli dymki
                                              • 1 pęczek natki pietruszki
                                                • sól i pieprz
                                                  • ryż Basmati do podania
                                                    • Zasmażka
                                                      • 100 g masła
                                                        • 80 g mąki pszennej

                                                          Jak przyrządzić gumbo

                                                          Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż. Przełóż do miseczki i w tym samym garnku podsmaż pokrojone w kostkę warzywa. Do podsmażonych warzyw dodaj kiełbasę, oraz przyprawy. Całość razem podsmaż przez kilka minut.

                                                          Dodaj mięso z kurczaka i zalej całość bulionem. Duś przez około 40 minut.

                                                          W tym czasie rozpuść w rondelku masło i przesmaż mąkę aby zrobić zasmażkę. Podpraż ją, aż zrobi się lekko brązowa. Pod koniec dodaj posiekaną dymkę i natkę pietruszki i krewetki, chwilę gotuj. Dodaj zasmażkę i gotuj, aż całość zgęstnieje.

                                                          Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe

                                                          Składniki na semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe:

                                                          • 20 g świeżych drożdży
                                                            • 125 ml zimnego mleka
                                                              • 75 cukru
                                                                • 1 jajko
                                                                  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
                                                                    • 325 g mąki pszennej typ 650
                                                                      • duża szczypta soli
                                                                        • 100 g miękkiego masła
                                                                          • Krem migdałowy 
                                                                            • 100 g migdałów
                                                                              • 100 g cukru
                                                                                • 100 ml mleka
                                                                                  • szczypta kardamonu
                                                                                    • bita śmietana
                                                                                      • 300 ml śmietany kremówki
                                                                                        • 1 łyżka cukru pudru plus do oprószenia

                                                                                          Jak przyrządzić semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe

                                                                                          W misce robota kuchennego wymieszać drożdże, mleko, cukier i jajko, aż rozpuści się cukier. Dodać mąkę, kardamon i sól. Wyrabiać przy pomocy haka przez 5-6 minuty. Po tym czasie dodawać porcjami masło cały czas wyrabiając, aż całe zostanie wchłonięte. Ciasto może się lekko kleić. Przykryć miskę i odstawić do wyrastania na 40 minut. 

                                                                                          Po tym czasie podzielić ciasto na dziewięć części po około 75 g. Każdy kawałek uformować na okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut.

                                                                                          W tym czasie można przygotować krem migdałowy. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszkę wysypać migdały i podprażyć w piekarniku przez około 10 minut. Następnie przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko, cukier i kardamon i zmiksować. Przełożyć do miseczki i schłodzić.

                                                                                          W piekarniku zwiększyć temperaturę do 225°C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku przez 10-12 minut. Po upieczeniu schodzić. W tym czasie ubić bitą śmietanę.

                                                                                          Z każdej bułki odciąć wierzch, a ze środka wydłubać odrobinę miękiszu który dodać do kremu migdałowego. Bułki wypełnić kremem migdałowym, a następnie bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć odcięte wierzchy i posypać cukrem pudrem.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości