Przepisy na przekąski i przystawki idealne na wielkanocny stół. Jak je przyrządzić?

Jajka z majonezem
Istetiana/GettyImages
Źródło: Moment RF
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc pomyśleć o przekąskach, które postawimy na świątecznym stole. Specjalnie dla was zebraliśmy proste przepisy na efektowne przysmaki.

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawi się wiele przysmaków. Oto proste przepisy na przekąski i przystawki, które idealnie sprawdzą się na święta.

Jajka w majonezie

Składniki na 16 małych porcji:

  • 8 jajek,
    • majonez,
      • szczypiorek,
        • rzodkiewka,
          • sałata,
            • sól,
              • pieprz.

                Przygotowanie:

                Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Po chwili obieramy je ze skorupek, a następnie kroimy na połówki. Na każdą z nich nakładamy jedną łyżeczkę majonezu. Solimy i posypujemy pieprzem, a na sam koniec dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałeczkami rzodkiewki. Tak przygotowane jajka układamy na liściach sałaty.

                Jajka faszerowane tuńczykiem

                Składniki na 16 małych porcji:

                • 8 jajek,
                  • majonez,
                    • tuńczyk z puszki w sosie własnym,
                      • czerwona papryka,
                        • sól,
                          • pieprz,
                            • natka pietruszki.

                              Przygotowanie:

                              Na początku przez ok. 10 minut gotujemy jajka w osolonej wodzie. Po tym czasie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną wodą. Obrane kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek – całość dokładnie rozdrabniamy. Do takiej masy dosypujemy pokrojoną w kostkę umytą paprykę oraz 2 łyżki majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i dodajemy do połówek jajka. Całość dekorujemy kawałeczkami natki pietruszki.

                              Kanapeczki z pastą jajeczną z tuńczykiem

                              Składniki na ok. 4 porcje

                              • chleb żytni,
                                • 4 duże jajka,
                                  • majonez,
                                    • tuńczyk w sosie własnym,
                                      • żółta papryka,
                                        • szczypiorek,
                                          • sałata.

                                            Przygotowanie:

                                            Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odlewamy ją i zalewamy jajka zimną. Po ich ostygnięciu i obraniu rozdrabniamy je nożem. Tuńczyka odsączamy z sosu i rozgniatamy widelcem. Dorzucamy do jajek. To samo robimy z pokrojoną w drobną kostkę papryką. Do składników dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Chleb żytni kroimy w kromki. Na każdą z nich układamy mały liść sałaty, a następnie smarujemy go pastą jajeczną. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

                                            Zobacz wideo: Takich pisanek jeszcze nie widziałeś. Oryginalny pomysł na wielkanocne jajka

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości