Materiał promocyjny

Grasz w zielone? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z sałatą i ziołami

Zielono i zdrowo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień i zima to czas, który niespecjalnie kojarzy się nam z daniami z wykorzystaniem sałat i ziół, a to błąd! W sklepach przez cały rok dostępne są świeże warzywa, które fantastycznie urozmaicą codzienne menu.

Sałata dla wszystkich

Składniki:

  • 2 opakowania miks sałat włoski Vital Fresh;
    • 3 pomidory;
      • 4 czerwone papryki;
        • oliwa z oliwek;
          • 300 g kurek;
            • 2 filety drobiowe;
              • świeży tymianek;
                • 2-3 ząbki czosnku;
                  • 50 g dojrzewającego sera np. parmezanu,

                    Sos:

                    • 2 szalotki;
                      • 100 ml oliwy z oliwek;
                        • 30 ml octu jabłkowego;
                          • 1 łyżeczka musztardy;
                            • sól i pieprz,

                              Sposób przygotowania:

                              Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Papryki skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ją aby papryki zaparowały Następnie zdjąć z nich skórę, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.

                              Filety drobiowe przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika w trakcie gdy pieką się papryki. Piec około 10 minut. Po tym czasie porwać dwoma widelcami na podłużne paski.

                              Pomidory pokroić w duża kostkę i krótko podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.

                              Ser przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paski.

                              Szalotki posiekać w drobną kostkę i poddusić na kilku łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Następnie wymieszać zresztą składników na sos.

                              Wszystkie składniki ułożyć w miseczkach, sałaty również przesypać na duża paterę. Tak żeby każdy mógł skomponować własną sałatkę.

                              Pizza na dwa sposoby

                              Składniki:

                              • 600 ml wody;
                                • 2 g świeżych drożdży;
                                  • 700 g mąki orkiszowej typu;
                                    • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
                                      • 1 i 1/2 łyżeczki soli;
                                        • mąka kukurydziana do obsypania blaszki.

                                          Sos pomidorowy:

                                          • 8 łyżek oliwy;
                                            • 4 ząbki czosnku;
                                              • 1 papryczka chilli;
                                                • 1 doniczka bazylii Vital Fresh;
                                                  • 1 doniczka oregano Vital Fesh;
                                                    • sól i pieprz;
                                                      • 100 g kwaśnej śmietany;
                                                        • 1 paczka młodego szpinaku;
                                                          • 50 g sera feta.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąki i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, po 350 g każda. Uformować z nich kule i ułożyć w blaszce wysypanej mąką kukurydzianą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, to rozgrzać go w piekarniku.

                                                            Z ciasta formować okrągłe placki, dwa posmarować tylko sosem pomidorowym i upiec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.

                                                            Czosnek, zioła oraz papryczkę chilli posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Otrzymaną salsą polać pizze po upieczeniu.

                                                            Dwa pozostałe placki posmarować śmietaną, ułożyć u góry podduszony szpinak i posypać fetą. Również upiec w piekarniku przez kilka minut.

                                                            Jesienne ratatouille z polentą

                                                            Składniki:

                                                            • 1 cebula;
                                                              • kilka ząbków czosnku;
                                                                • 1 łyżka masła;
                                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
                                                                    • 1 świeża kukurydza;
                                                                      • 300 g kurek;
                                                                        • 0,5 małej dynia hokaido;
                                                                          • 1 opakowanie kiełków słonecznika Vital Fresh;
                                                                            • sól i pieprz;
                                                                              • kilka gałązek rozmarynu;
                                                                                • kilka gałązek tymianku;
                                                                                  • 1 opakowanie kiełków jarmużu Vital Fresh

                                                                                    Polenta:

                                                                                    • 100 g kaszki kukurydzianej (polenty);
                                                                                      • około 300 ml wody;
                                                                                        • 3-4 łyżki masła;
                                                                                          • 2 łyżki oliwy z oliwek;
                                                                                            • sól i pieprz.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać ziarna kukurydzy, kurki oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażyć całość przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Pod koniec smażenia dodać kiełki słonecznika.

                                                                                              Do rondla wlać około 300 ml wody, dodać masło oraz oliwę z oliwek. Do wody dodać kaszkę kukurydzianą i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta dolać więcej wody.

                                                                                              Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana