Przepisy Piotra Kucharskiego

Grasz w zielone? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z sałatą i ziołami

Przepisy Piotra Kucharskiego

Autor:
Katarzyna
Lackowska
Źródło:
Piotr Kucharski
Zielono i zdrowo

Jesień i zima to czas, który niespecjalnie kojarzy się nam z daniami z wykorzystaniem sałat i ziół, a to błąd! W sklepach przez cały rok dostępne są świeże warzywa, które fantastycznie urozmaicą codzienne menu.

Sałata dla wszystkich

Składniki:

  • 2 opakowania miks sałat włoski Vital Fresh;
  • 3 pomidory;
  • 4 czerwone papryki;
  • oliwa z oliwek;
  • 300 g kurek;
  • 2 filety drobiowe;
  • świeży tymianek;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 50 g dojrzewającego sera np. parmezanu,

Sos:

  • 2 szalotki;
  • 100 ml oliwy z oliwek;
  • 30 ml octu jabłkowego;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Papryki skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ją aby papryki zaparowały Następnie zdjąć z nich skórę, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.

Filety drobiowe przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika w trakcie gdy pieką się papryki. Piec około 10 minut. Po tym czasie porwać dwoma widelcami na podłużne paski.

Pomidory pokroić w duża kostkę i krótko podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.

Ser przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paski.

Szalotki posiekać w drobną kostkę i poddusić na kilku łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Następnie wymieszać zresztą składników na sos.

Wszystkie składniki ułożyć w miseczkach, sałaty również przesypać na duża paterę. Tak żeby każdy mógł skomponować własną sałatkę.

Pizza na dwa sposoby

Składniki:

  • 600 ml wody;
  • 2 g świeżych drożdży;
  • 700 g mąki orkiszowej typu;
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli;
  • mąka kukurydziana do obsypania blaszki.

Sos pomidorowy:

  • 8 łyżek oliwy;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 papryczka chilli;
  • 1 doniczka bazylii Vital Fresh;
  • 1 doniczka oregano Vital Fesh;
  • sól i pieprz;
  • 100 g kwaśnej śmietany;
  • 1 paczka młodego szpinaku;
  • 50 g sera feta.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąki i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, po 350 g każda. Uformować z nich kule i ułożyć w blaszce wysypanej mąką kukurydzianą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, to rozgrzać go w piekarniku.

Z ciasta formować okrągłe placki, dwa posmarować tylko sosem pomidorowym i upiec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.

Czosnek, zioła oraz papryczkę chilli posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Otrzymaną salsą polać pizze po upieczeniu.

Dwa pozostałe placki posmarować śmietaną, ułożyć u góry podduszony szpinak i posypać fetą. Również upiec w piekarniku przez kilka minut.

Jesienne ratatouille z polentą

Składniki:

  • 1 cebula;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 świeża kukurydza;
  • 300 g kurek;
  • 0,5 małej dynia hokaido;
  • 1 opakowanie kiełków słonecznika Vital Fresh;
  • sól i pieprz;
  • kilka gałązek rozmarynu;
  • kilka gałązek tymianku;
  • 1 opakowanie kiełków jarmużu Vital Fresh

Polenta:

  • 100 g kaszki kukurydzianej (polenty);
  • około 300 ml wody;
  • 3-4 łyżki masła;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać ziarna kukurydzy, kurki oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażyć całość przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Pod koniec smażenia dodać kiełki słonecznika.

Do rondla wlać około 300 ml wody, dodać masło oraz oliwę z oliwek. Do wody dodać kaszkę kukurydzianą i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta dolać więcej wody.

Autor:Katarzyna Lackowska

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości