Sałata dla wszystkich
Składniki:
- 2 opakowania miks sałat włoski Vital Fresh;
- 3 pomidory;
- 4 czerwone papryki;
- oliwa z oliwek;
- 300 g kurek;
- 2 filety drobiowe;
- świeży tymianek;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 50 g dojrzewającego sera np. parmezanu,
Sos:
- 2 szalotki;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- 30 ml octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka musztardy;
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Papryki skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ją aby papryki zaparowały Następnie zdjąć z nich skórę, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
Filety drobiowe przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika w trakcie gdy pieką się papryki. Piec około 10 minut. Po tym czasie porwać dwoma widelcami na podłużne paski.
Pomidory pokroić w duża kostkę i krótko podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.
Ser przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paski.
Szalotki posiekać w drobną kostkę i poddusić na kilku łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Następnie wymieszać zresztą składników na sos.
Wszystkie składniki ułożyć w miseczkach, sałaty również przesypać na duża paterę. Tak żeby każdy mógł skomponować własną sałatkę.
Pizza na dwa sposoby
Składniki:
- 600 ml wody;
- 2 g świeżych drożdży;
- 700 g mąki orkiszowej typu;
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- mąka kukurydziana do obsypania blaszki.
Sos pomidorowy:
- 8 łyżek oliwy;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 papryczka chilli;
- 1 doniczka bazylii Vital Fresh;
- 1 doniczka oregano Vital Fesh;
- sól i pieprz;
- 100 g kwaśnej śmietany;
- 1 paczka młodego szpinaku;
- 50 g sera feta.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąki i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, po 350 g każda. Uformować z nich kule i ułożyć w blaszce wysypanej mąką kukurydzianą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, to rozgrzać go w piekarniku.
Z ciasta formować okrągłe placki, dwa posmarować tylko sosem pomidorowym i upiec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.
Czosnek, zioła oraz papryczkę chilli posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Otrzymaną salsą polać pizze po upieczeniu.
Dwa pozostałe placki posmarować śmietaną, ułożyć u góry podduszony szpinak i posypać fetą. Również upiec w piekarniku przez kilka minut.
Jesienne ratatouille z polentą
Składniki:
- 1 cebula;
- kilka ząbków czosnku;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 świeża kukurydza;
- 300 g kurek;
- 0,5 małej dynia hokaido;
- 1 opakowanie kiełków słonecznika Vital Fresh;
- sól i pieprz;
- kilka gałązek rozmarynu;
- kilka gałązek tymianku;
- 1 opakowanie kiełków jarmużu Vital Fresh
Polenta:
- 100 g kaszki kukurydzianej (polenty);
- około 300 ml wody;
- 3-4 łyżki masła;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać ziarna kukurydzy, kurki oraz dynię pokrojoną w kostkę. Podsmażyć całość przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Pod koniec smażenia dodać kiełki słonecznika.
Do rondla wlać około 300 ml wody, dodać masło oraz oliwę z oliwek. Do wody dodać kaszkę kukurydzianą i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta dolać więcej wody.
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online