Kurczak zawinięty w liściu sałaty - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki sosu hoisin,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka sosu sriracha,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/2 puszki wodnych kasztanów z zalewy,
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 duża sałata masłowa,
- 1 szklanka ugotowanego białego ryżu.
Sposób przygotowania kurczaka zawiniętego w liść sałaty
- W małej miseczce mieszamy sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy, sriracha i olej sezamowy.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut.
- Następnie dorzucamy czosnek i imbir. Smażymy jeszcze około minutę. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut dobrze rozbijając mięso drewnianą łyżką.
- Wlewamy sos i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko się zredukuje, a indyk będzie całkowicie ugotowany.
- Wyłączamy ogień i mieszamy z kasztanami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na liściu sałaty układamy łyżkę ryżu, mieszankę z indyka i zawijamy.
Zobacz także:
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: