Kurczak zawinięty w liściu sałaty według Grzegorza Zawieruchy

Kurczak zawinięty w liść sałaty
Kurczak zawinięty w liściu sałaty według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Nie masz pomysłu na przekąskę do pracy lub do szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował idealne dania, które można zabrać ze sobą na drugie śniadanie. Sprawdź, jak przygotować kurczaka zawiniętego w liść sałaty. 

Kurczak zawinięty w liściu sałaty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 łyżki sosu hoisin,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/2 puszki wodnych kasztanów z zalewy,
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 duża sałata masłowa,
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu.

Sposób przygotowania kurczaka zawiniętego w liść sałaty

  1. W małej miseczce mieszamy sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy, sriracha i olej sezamowy.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut.
  3. Następnie dorzucamy czosnek i imbir. Smażymy jeszcze około minutę. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut dobrze rozbijając mięso drewnianą łyżką.
  4. Wlewamy sos i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko się zredukuje, a indyk będzie całkowicie ugotowany.
  5. Wyłączamy ogień i mieszamy z kasztanami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  7. Na liściu sałaty układamy łyżkę ryżu, mieszankę z indyka i zawijamy.

Zobacz także:

podziel się: