Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone - składniki
Składniki na kurczaka dopieszczonego w pomarańczach:
- kurczak
- papryka czerwona słodka, ostra, wędzona
- 60 g sól na litr wody
- 1 kg pomarańczy czerwonej
- 50 g masła
- ocet jabłkowy
- szczypiorek
- winogrona czarne małe
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- cebula
- szałwia
Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone - sposób przygotowania
Kurczak, jak każdy drób, musi popływać przez noc w solance. Nadaje to smaku i kruchości. Po wyjęciu z solanki kurczaka dokładnie oprószamy we wszystkich przyprawach. Przekrawamy na pół i układamy w blaszce, gdzie wcześniej pojawiły się grube plastry jabłek, cebuli i skórka z pomarańczy. Następnie kurczaka wstawiamy do pieczenia, na początku pieczemy w temperaturze 220 st. C, później już tylko 160 st. C, łącznie przez około 1,5 godziny. W trakcie podlewamy bulionem lub wodą.
Obrane pomarańcze pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić masło i miód, a następnie wrzucić pomarańcze czerwone pokrojone w plastry, szczypiorek i trochę octu, który nadaje potrawie wytrawnego smaku. Krótką chwilę smażyć i dodać masło, które emulguje wszystko na patelni, nadając odpowiednią konsystencję sosu. Tak przygotowanym polewać kurczaka i podawać. Jako dodatki Andrzej Polan proponuje obierki i paski z ziemniaków wysmażane na chrupiąco.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
- Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
- Obiady lekkie, smaczne i roślinne. Wypróbuj wiosenne przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Kuba Kamiński/East News