Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone według przepisu Andrzeja Polana

Kurczak w pomarańczach z przepisu Andrzeja Polana podany w półmisku
Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Kuba Kamiński/East News
Kurczak w pomarańczach to nietypowy, lecz pyszny sposób na przyrządzenie tego rodzaju drobiu. Wytrawna potrawa idealnie sprawdzi się na wystawny obiad lub kolację. W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przedstawił swój przepis na kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone.

Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone - składniki

Składniki na kurczaka dopieszczonego w pomarańczach:

  • kurczak
  • papryka czerwona słodka, ostra, wędzona
  • 60 g sól na litr wody
  • 1 kg pomarańczy czerwonej
  • 50 g masła
  • ocet jabłkowy
  • szczypiorek
  • winogrona czarne małe
  • 3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • cebula
  • szałwia

Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone - sposób przygotowania

Kurczak, jak każdy drób, musi popływać przez noc w solance. Nadaje to smaku i kruchości. Po wyjęciu z solanki kurczaka dokładnie oprószamy we wszystkich przyprawach. Przekrawamy na pół i układamy w blaszce, gdzie wcześniej pojawiły się grube plastry jabłek, cebuli i skórka z pomarańczy. Następnie kurczaka wstawiamy do pieczenia, na początku pieczemy w temperaturze 220 st. C, później już tylko 160 st. C, łącznie przez około 1,5 godziny. W trakcie podlewamy bulionem lub wodą.

Obrane pomarańcze pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić masło i miód, a następnie wrzucić pomarańcze czerwone pokrojone w plastry, szczypiorek i trochę octu, który nadaje potrawie wytrawnego smaku. Krótką chwilę smażyć i dodać masło, które emulguje wszystko na patelni, nadając odpowiednią konsystencję sosu. Tak przygotowanym polewać kurczaka i podawać. Jako dodatki Andrzej Polan proponuje obierki i paski z ziemniaków wysmażane na chrupiąco. 

Zobacz także:

podziel się: