Wytrawne muffinki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 szt. ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 20 szt. plasterków suchej krakowskiej/żywieckiej lub szynki
- 1 op. szpinaku
- 100 ml śmietanki 36%
- czarnuszka
Sposób przygotowania:
Z ciasta wycinamy krążki wielkości plasterków wędliny, następnie krążki układamy na rancie szklanki (o średnicy wielkości foremek do muffinek). Wierzch przykrywamy większym krążkiem ciasta. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do foremek, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wypiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni. Na maśle przesmażamy szczypiorek, dodajemy szpinak, śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i na taki sos wykładamy upieczone ciastka.
Kuchnia Andrzeja Polana
Szybka tarta z bananami:
Składniki:
- 60 g cukru
- 3 banany
- 30 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- proszek do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Banany obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier rozpuszczamy do karmelu, dodajemy masło. Wrzucamy banany i smażymy razem do momentu aż banany pokryją się sosem karmelowym. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy tylko masa będzie sztywna, dodajemy mąkę z proszkiem, wylewamy na banany w patelni, chwilę smażymy i wstawiamy do piekarnika na kilka minut.
Zupa na przetrwanie z porów:
Składniki:
- 2 szt. pora (biała część)
- 100 g pieczarek
- włoszczyzna
- 300 g łopatki wieprzowej do zmielenia
- 4 serki topione śmietankowe
- masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym lekko go rumieniąc. Zalewamy bulionem. Pieczarki kroimy i przesmażamy. Dodajemy do porów. Z mięsa (doprawionego solą, pieprzem i kminkiem mielonym z dodatkiem zielonej posiekanej natki) przygotowujemy bardzo małe pulpeciki i wrzucamy do zupy. Zagotowujemy i na koniec dodajemy serki topione.
Tort na szybko z makaronu i tego co w lodówce:
Składniki:
- 1 op. makaronu (dowolnego)
- 100 g sera żółtego + dodatkowo kukurydza
- 100 g wędliny + dodatkowo pieczarki
- 100 g gotowany ziemniak + dodatkowo smażona cebula
- 10 jaj
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- koperek, natka pietruszki
- małe pomidorki z szypułkami
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w wodzie osolonej zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dzielimy na 3 części. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy kukurydzę i 3 jajka. Mieszamy, doprawiamy i dodajemy makaron. Wylewamy do tortownicy i wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni na około 15 minut. Wędlinę i pieczarki przesmażamy na maśle klarowanym lub oleju. przekładamy do miski, dodajemy 3 jajka, doprawiamy dodajemy 2 część makaronu i wylewamy na podpieczony 1 spód. Wstawiamy do pieczenia. Ziemniak kroimy w kostkę, szczypiorek przesmażamy na maśle, dodajemy ziemniaki, chwilę smażymy. doprawiamy solą, pieprzem. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mieszamy i wrzucamy ostatnią porcję makaronu, mieszamy. ostatnią porcję wykładamy do tortownicy. Wierzch zalewamy jajkiem wymieszamy ze śmietaną i majonezem. Wstawiamy ostatni raz do piekarnika na kolejne 10 minut. gotowy tort wyjmujemy, dekorujemy pomidorkami, gałązkami koperku i natki.
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online