Przepisy kulinarne

Pączki z galaretką i obwarzanki z serem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN w Tłusty Czwartek pączki z galaretką malinową oraz obwarzanki z białym serem, miodem i cynamonem. Palce lizać!

Pączki z galaretką malinową

Składniki ciasta:

1 kg mąki 120 g drożdży 14 żółtek 150 g masła 400-500 ml mleka 100 g cukru 50 g cukru waniliowego 30 ml spirytusu szczypta soli

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło, spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a teraz pora na:

Nadzienie malinowe:

250 g mrożonych malin 250 g konfitury malinowej 40 ml czystej wódki

Przygotowanie:

Konfiturę malinową rozpuszczamy, dodajemy maliny mrożone oraz alkohol. Wszystko razem mieszamy i ....

Aromatyczna galaretka:

500 g malin mrożonych 30 g żelatyny 150 g cukru 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Maliny z cukrem zagotowujemy krótko i przecieramy przez sitko. Do gorącego sosu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Pączki pieczemy tylko i wyłącznie na smalcu. Upieczone polewamy tężejącą galaretką i posypujemy startą białą czekoladą.

Obwarzanki z białym serem, miodem i cynamonem

Składniki:

1 kg twarogu białego 1 kg mąki 200 g masła 4 jaja 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 20 ml spirytusu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miodu cynamon, cukier waniliowy

Przygotowanie:

Z w/w składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i jeszcze w środku mniejsze. Powstają nam obwarzanki. Smażymy na smalcu. Po usmażeniu polewamy miodem i posypujemy cynamonem z cukrem pudrem.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości