Indyjskie vindaloo z kurczaka - przepis krok po kroku:
Składniki:
- Filet kurczaka - 4 piersi,
- Czosnek - 2 ząbki,
- Imbir korzeń - 3 cm,
- Ocet winny biały - 40 ml,
- Cebula - 2 szt,
- Limonka - 1 szt.
Przygotowanie:
Kurkuma, garam masala, kmin rzymski, kolendra, pieprz kajeński, gorczyca. Cebulę kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. Wszystkie suche przyprawy miksujemy, dodajemy starty na tarce imbir, czosnek, posiekany, ocet, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy i w takiej marynacie marynujemy kurczaka wraz z cebulą min. 2 godziny. Zamarynowany kurczak za chwilę będziemy smażyć.
Kuchnia Andrzeja Polana
Sos do vindaloo z kurczaka
Składniki:
- Masło klarowane - 60 g,
- Cebula - 2 szt,
- Pomidory pelati kostka - 250 ,g
- Kmin rzymski, płatki chilli, papryka słodka, papryka ostra,
- Sól, cukier trzcinowy,
- Laska cynamonu,
- Świeża kolendra,
- Jogurt gęsty grecki - 250 ml,
- Ryż basmati - 200 g.
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną laskę cynamonu, kmin rzymski, płatki ostrego chilli, chwilę smażymy, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku, słodkiej sporo, ostrej do smaku. Dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, obsmażamy, dodajemy cukier trzcinowy pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu około 30 minut. Przed podaniem po raz kolejny doprawiamy cukrem, solą i jeżeli jeszcze są mało wyczuwalne pozostałe przyprawy, to jak najbardziej dodajemy raz jeszcze po odrobinie. Danie podajemy z ryżem basmati z warzywami, raitą czyli jogurtem połączonym z kminem rzymskim i np. ogórkami zielonymi. Całość posypujemy kolendrą świeżą.
Paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie - przepis krok po kroku
Składniki:
- Mleko min 3% nie UHT - 2 l,
- Sok z cytryny - 4-5 łyżek.
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, do gotującego mleka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy razem. Na mniejszym ogniu cały czas podgrzewamy mleko, które zacznie nam się obwarzać. Kiedy powstaną nam już duże bryły sera, wszystko przelewamy przez gęste sito z gazą lub lniana ściereczka. Dokładnie odciskamy, następnie wykładamy na deskę i wierzch przykrywamy czymś ciężkim dla obciążenia. To pozwoli na jeszcze dokładniejsze odciśnięcie naszego domowego sera paneer z serwatki.
Marynata do Paneer tikka masala
Składniki:
- Jogurt gęsty - 250 ml,
- Kozieradka,
- Papryka ostra świeża - 1 szt,
- Cebula - 1 szt,
- Garam masala - ½ łyżeczki,
- Olej - 2 łyżki,
- Sok z cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i powstaje nam w ten sposób marynata do sera. Po dokładnym odciśnięciu ser kroimy w grubą kostkę, marynujemy w marynacie, i nabijamy na patyki do szaszłyków, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 220 stopni.
- Cebula - 2 szt.,
- Imbir świeży - 3 cm,
- Jogurt gesty - 200 ml,
- Kurkuma, kmin rzymski, kardamon, kolendra,
- Pomidory passata - 250 g,
- Olej do smażenia,
- Świeża kolendra.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu, dodajemy cebulę pokrojona w kostkę, smażymy na złoty kolor. Dodajemy kurkumę, imbir starty, możemy podsypać delikatnie łyżką mąki. Następnie dodajemy pomidory, pozostałe przyprawy i gotujemy do gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy jogurt gęsty, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy kolendrą. Ser pieczony na kiju podajemy w sosie lub z sosem obok.
Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości - przepis krok po kroku
Składniki:
- Kurczak cały - 1 szt.,
- Masło klarowane - 100 g,
- Gorczyca ziarna - 1 łyżeczka,
- Imbir - 2 ,cm
- Kmin rzymski, kurkuma, kolendra, papryka w proszku, chili w proszku,
- Cebula - 1 szt.,
- Sok z cytryny,
- Sól.
Przygotowanie:
Wszystkie zioła miksujemy na puder lub ucieramy w moździerzu, wrzucamy na rozgrzane masło z przesmażoną cebulą. Mieszamy dokładnie i dodajemy sok z cytryny. Powstała miksturą smarujemy kurczaka z każdej strony i wstawiamy do pieczenia. W trakcie podlewamy delikatnie wodą.
Zobacz także:
- Winogrona w roli głównej. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Jajko w toście, zupa rybna i tarta z kurczakiem. Poznaj sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
- Dania z warzyw na każdą porę dnia. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN