Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Tradycja dwunastu dań na wigilijnym stole, jest jedną z najtrwalszych w naszym kraju. Barszcz czerwony z uszkami, karp czy makowiec - to są klasyki, jednak do wypełnienia stołu wciąż pozostało nam kilka potraw. Co wybrać? Przedstawiamy pełne menu i listę przepisów na 12 wigilijnych dań.

Menu wigilijne - lista 12 potraw

  • Barszcz wigilijny
  • Uszka z grzybami
  • Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
  • Pieczona ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Śledzie w zalewie korzennej
  • Tradycyjny karp w galarecie
  • Kapusta wigilijna
  • Paszteciki z pieczarkami
  • Kompot wigilijny
  • Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem
  • Kutia świąteczna z makiem i orzechami

Barszcz wigilijny - przepis Darii Ładochy

Składniki na barszcz wigilijny"

  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 3 kg buraków
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 por
  • ½ selera
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • 10 ml octu
  • 4 goździki
  • 1 kora cynamonu
  • 1 l zakwasu z buraków
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie barszczu wigilijnego

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i gotuj około 40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zachowaj wywar.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj warzywa korzeniowe, przyprawy oraz por - drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach.
  3. Warzywa wraz z cebulką umieść w dużym garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut.
  4. Następnie przecedź barszcz przez sitko, dodaj pokrojone grzyby oraz wywar, zakwas buraczany, czosnek, miód, ocet, sok z cytryny oraz majeranek.
  5. Doprowadź do wrzenia i koniecznie wyłów czosnek łyżką cedzakową.

Uszka z grzybami - do barszczu - przepis Agnieszki Kręglickiej

Składniki na farsz do uszek z grzybami:

  • 80 g suszonych prawdziwków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Ciasto:

  • 0,3 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • gorąca woda

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby zalej wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Gdy zmiękną, przełóż z wodą do garnka i gotuj, aż będą miękkie, odcedź.
  3. Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodaj grzyby i smaż razem, aż masa zacznie się lepić, uzupełnij przyprawy do smaku, ostudź.
  4. Zagnieć w misce mąkę z roztrzepanym jajkiem, gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj i wyrób, aż będzie spójne. Odstaw, by odpoczęło na pół godziny.
  5. Stolnicę posyp mąką. Podziel ciasto na trzy części. Dwie trzymaj pod przykryciem, a jedną część rozwałkuj cieniutko. Z ciasta wycinaj kółka foremką o ostrym brzegu lub krój na kwadraty ok. 4 cm x 4 cm. Na każdy kwadrat nakładaj farsz grzybowy, zwijaj małe pierożki.
  6. Wrzucaj do garnka z gotującą się wodą, mieszaj i gotuj przez 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto (na 50 pierogów):

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżki oleju,
  • około 1 szklanki ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • pół litrowego słoika suszonych grzybów,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • ½ pietruszki,
  • 1½ cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1½ łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw przynajmniej na 6 godzin. Po tym czasie ugotuj je razem z obraną pietruszką w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby osiągną odpowiednią miękkość, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.
  2. Kapustę ugotuj w 200 ml wody. Gdy będzie już wystarczająco miękka, odciśnij ją.
  3. Ugotowane grzyby i pietruszkę odcedź, a wywar zachowaj (można przygotować na nim zupę grzybową).
  4. Grzyby i kapustę zmiel w maszynce do mięsa o dużych oczkach lub posiekaj na desce.
  5. Cebulę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, a gdy będzie odpowiednio zeszklona, wymieszaj ją z resztą składników farszu.
  6. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, utwórz z niej niewielki kopczyk z wgłębieniem na środku, po czym dodaj sól, olej i ciepłą wodę.
  7. Zagnieć ciasto na pierogi, zagarniając mąkę od zewnątrz kopczyka w kierunku wgłębienia. Wyrabiaj je ok. 15 minut. Po tym czasie powinno być odpowiednio miękkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Wstaw wodę na pierogi.
  8. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, złóż na pół i sklej brzegi.
  9. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj od 3 do 5 minut.

Pieczona ryba po grecku - przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ryby po grecku dla 7 - 8 osób:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • sok z połowy cytryny,
  • ½ kostki bulionowej,
  • 500 g marchewki,
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera,
  • 3 cebule (średniej wielkości),
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ½ szklanki oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelnię wlać olej. Wrzucić na nią pieprz w ziarenkach, ziele angielskie oraz liście laurowe, smażyć wszystko przez ok. 30 sekund. Dodać cebulę, smażyć i mieszać tak długo, aż się zeszkli. Przyprawy i usmażoną cebulę przełożyć do garnka, w którym znajduje się woda z połową kostki bulionowej.
  3. Starte na tarce warzywa smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 2 – 3 minuty (ten etap można wykonywać partiami). Potem przełożyć je do garnka z resztą składników. Dodać przecier pomidorowy.
  4. Całość gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć ją solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni.
  6. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą warzyw, na to położyć rybę, kolejną warstwę warzyw itd. Zazwyczaj układamy 5 warstw.
  7. Potrawę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

Sałatka jarzynowa - przepis Darii Ładochy

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni ziemniak (opcjonalnie)
  • 1/2 niedużego selera
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 cebula lub nieduży por
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde.
  2. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz.
  3. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Rady:

  • Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu.
  • Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką.
  • Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.

Śledzie w zalewie korzennej - przepis

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 5 goździków
  • Mały kawałek cynamonu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml oleju
  • Pumpernikiel
  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml octu

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyć i odmoczyć, następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Goździki, cynamon, ziele angielskie i pieprz wyprażyć na patelni.
  3. Następnie razem z olejem podgrzewać przez kilkanaście minut na „wolnym ogniu” żeby olej się zaromatyzował.
  4. Śledzie ułożyć w słoiczku, dodać liście laurowe i zalać przestudzonym olejem.
  5. Zamknąć i odstawić na kilka dni.

Tradycyjny karp w galarecie - jak zrobić to danie?

Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 1 ½ kg karpia,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • ¼ selera,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • szczypta soli,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Oczyść rybę i usuń głowę, pozostawiając płetwy i ogon.
  2. Rybę umyj, osusz, pokrój w poprzek na dzwonki (4 cm kawałki) i lekko posól.
  3. W garnku z wodą gotuj (przez 20 min) marchew, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, przyprawiając je szczyptą soli i pieprzu.
  4. Dodaj karpia i gotuj kolejne 20 min do miękkości ryby.
  5. Po ugotowaniu i ostudzeniu ryby, usuń ości.
  6. Wywar odcedź. Tak przygotowany 1 litr wywaru możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.
  7. Żelatynę rozpuść w 3 łyżeczkach wody, a następnie dodaj do wywaru, wlej sok z cytryny i wszystkie składniki wymieszaj.
  8. Na półmisek wylej ⅓ wywaru i wstaw do lodówki.
  9. Po zastygnięciu ułóż na galarecie karpia i wlej kolejną ⅓ część wywaru i ponownie wstaw do lodówki.
  10. Na koniec możesz ozdobić karpia rodzynkami, zielonym groszkiem, natką pietruszki lub pokrojoną w plasterki marchewką, a następnie zalać ostatnią porcją wywaru i wstawić do zastygnięcia.
  11. Ten sam przepis możemy lekko zmodyfikować, zastępując żelatynę substancją żelującą (agar-agar) – w ten sposób powstanie karp w galarecie bez żelatyny.

Kapusta wigilijna - przepis

Składniki:

  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 goździki
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku

Jak zrobić kapustę wigilijną:

  1. Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie.
  2. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki.
  3. Gdy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.

Paszteciki z pieczarkami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki masła
  • 800 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  2. Gdy drożdże zaczną "bąbelkować", dodajemy resztę mąki, jajka, miękkie masło i sól. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę i czosnek. Gdy nabiorą lekko złotego koloru i odparuje z nich cała woda doprawiamy nadzienie majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Przekrawamy je wzdłuż na połowę, na każdym prostokącie układamy pasek z nadzienia, zlepiamy ciasto, a następnie kroimy je w poprzek na małe paszteciki.
  5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na około pół godziny do ostatniego rośnięcia. Możemy posmarować je z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, kminkiem, majerankiem, solą morską.
  6. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Kompot wigilijny - przepis

Składniki:

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, śliwki wędzone)
  • garść rodzynek
  • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)
  • 8–10 goździków
  • kora cynamonu
  • kilka łyżek miodu
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • dobrze umyta pomarańcza i cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody, tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami.
  2. Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
  3. Kompot wigilijny doprawiamy przyprawami korzennymi. Zanim ostygnie, dodajemy pomarańcze i cytryny pokrojone w plastry oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.

Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem - przepis Sebastiana Olmy

Składniki na ciasto do makowca:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Przygotowania ciasta do makowca:

  1. Do szerokiej miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i powoli wlewaj ciepłe mleko o temperaturze 37st.
  2. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki dodając połowę mąki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło.
  3. Następnie dodaj do ciasta resztę mąki, jajka i roztopione masło.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą należy dokładnie owinąć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Składniki nadzienia do makowca:

  • 850 g masy makowej
  • 150 g rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • 6 białej jajek
  • łyżeczka soli
  • 50 g brązowego cukru

Przygotowanie nadzienia do makowca:

  1. Białka ubij na sztywną masę dodając pod koniec ubijania sól i cukier.
  2. Ubite na sztywno białka dodaj do masy makowej, zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj rodzynki i wymieszaj wszystkie składniki razem.

Dodatkowo 100 g rodzynek.

Przygotowanie makowca:

  1. Wyjmij ciasto z foli, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szerokość z długością 30x30 cm.
  2. Nałóż masę makową, równo rozsmaruj zostawiając na końcach po 3 cm wolnej przestrzeni i posyp rodzynkami.
  3. Zwiń ciasto i owiń w papier do pieczenia zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto podrosło do góry (można ciasto posmarować roztopionym masłem).
  4. Odstaw na 30 minut - dzięki czemu jeszcze bardziej wyrośnie przed pieczeniem.
  5. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 185 st. C. piecz makowca około 40 minut, wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
  6. Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem (zagotuj wodę z sokiem pomarańczowym 10ml i dodaj cukier puder 200g) posyp ciasto rodzynkami i orzechami.

Kutia świąteczna z makiem i orzechami - przepis Sebastiana Olmy

Składniki na kutię świąteczną:

  • 250 g komosy ryżowej
  • woda do gotowania
  • 250 g niebieskiego maku
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 200 ml miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych prażonych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie świątecznej kutii:

  1. Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie, następnie zalej raz taką samą ilością zimnej wody, lekko posól i wstaw do gotowania.
  2. Gdy komosa się zagotuj zmniejsz ogień, na mniejszym ogniu gotuj przez około 12-15 minut, aż nasiona komosy zaczną się otwierać. Przelej komosę przez sitko i odstaw, aby ostygła.
  3. W rondelku zagotuj mleko z odrobiną masła, wody (100ml) i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsyp mak. Doprowadź mleko z makiem do ponownego wrzenia cały czas mieszając, aby nie przywarł do rondla. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj folią lub talerzykiem i zostaw na 2-3 h, aby napęczniał.
  4. W metalowej misce sparz wrzącą wodą wszystkie suche owoce, dodaj posiekane orzechy i migdały. Następnie przełóż ugotowaną komosę, zaparzony mak i wlej miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do odpowiedniego naczynia i wstaw na noc do lodówki, aby nabrała kształtu.
  5. Następnego dnia wyjmij i pokrój na plastry lub podaj w całości.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Polska wigilia najzdrowsza na świecie?

Autor: Karolina Rybińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości