Pokrzywa - królowa roślin

"Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!

Szybki bezglutenowy chlebek z pokrzywą

Składniki:Składniki suche:

1½ szklanki otrębów owsianych bezglutenowych

¾ szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka kminku

4 łyżki pestek słonecznika

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i bez fosforanów

garść posiekanych listów młodej pokrzywy lub suszonej

2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO

1 duże jajko z wolnego wybiegu

1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

1 łyżeczka syropu z agawy, ksylitolu lub cukru trzcinowego

olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)

Opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) wymieszaj jajko, następnie dodaj napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do dobrze natłuszczonej foremki, posyp sezamem i pestkami. Piecz przez 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem. Ten chlebek nie nadaj się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.

Wzmacniająca zupa z pokrzywy

Smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita. Jest to zupa „rustykalna”, wszystkie składniki kroję grubo, dodaję siekany koper, lubczyk, grubo mielony czarny pieprz i duży kleks naturalnego jogurtu lub śmietany.

Składniki:

3 garści świeżo zerwanej pokrzywy

1 por

1 duża cebula

3-4 średniej wielkości ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka (razem z natką )

1/4 bulwy selera lub posiekane liście młodego selera

4-5 ząbki czosnku (może byś posiekana garść czosnku niedźwiedziego)

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki masła klarowanego

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

2 gałązki świeżego lubczyku (może być suszony)

dużo posiekanej natki pietruszki i kopru

do podania – śmietana lub jogurt do zupy

garść posiekanego kopru i natki pietruszki

Przygotowanie: Liście pokrzywy (mogą być również łodygi, jeśli pokrzywa jest młoda) pokrój używając gumowych rękawic. Posiekaj cebulę, czosnek i pora. Pokrój ziemniaki i marchewkę. Na dnie garnka rozpuść masło klarowane, dodaj posiekaną cebulę, pora i czosnek, lekko przesmaż, a następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Przemieszaj. Dodaj seler i całość zalej wrzącą wodą (ok 2 litry). Dodaj sól, gałkę muszkatołową, oraz świeżo mielony czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i lubczyk, i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez następne 10-15 minut. Zupę można podawać z dodatkiem śmietany, posiekanymi, świeżymi ziołami i pajdą razowego chleba lub grzankami – dla mnie wystarczy za cały obiad!

Wzmacniające i oczyszczające zielone smoothie z pokrzywą

Taki koktajl z powodzeniem może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Jest bogaty w wapń, błonnik, potas, kwas foliowy, żelazo, witaminy i minerały. Awokado odżywia naszą skórę i wzmacnia układ trawienny. Powoduje, że na dłużej odczuwamy uczucie sytości. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika i witaminy C, świeży szpinak jest tak bogaty w witaminy i minerały, a pokrzywa w krzem, kwas foliowy i świetnie przyswajalne żelazo. Mleko migdałowe w magnez, a siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów omega-3.

Czas wykonania 5-10 minut

Ilość osób – 1 -2

Składniki:

garść młodego szpinaku – umytego i osuszonego

kilka gałązek młodej pokrzywy – same listki umyte i posiekane

½ lub 1 dojrzała gruszka - obrana

1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie: Gruszkę i awokado pokrój na kawałki, szpinak porwij na części. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze. Wypij świeży koktajl lub zjedz go łyżką. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości