Śniadanie według Grzegorza Zawieruchy
Gotowanie na plaży? Dla zwycięzcy MasterChefa wszystko jest możliwe. Przez dwa dni Grzegorz Zawierucha gotował dla Oliviera Janiaka w Międzyzdrojach. Postanowił zaprezentować mu swoje śniadaniowe propozycje.
Wybrałem dla ciebie parówki, które są bez dodatków. Mogą jeść je dzieciaki i ludzie, którzy dbają o zdrowie. Nie ma w nich zbędnych glutaminianów i fosforanów. Sto procent mięsa
- zapewnił kucharz.
Parówki na różne sposoby
Dobry produkt jest podstawą, dlatego kiedy już go znajdziemy, możemy zaszaleć podczas gotowania.
Kuchnia to jest zabawa
- podkreślił Grzegorz Zawierucha i od razu przeszedł do zaprezentowania potraw, które przygotował. Były to:
Żeglarskie Parówki Stówki z jajkiem sadzonym
Składniki na parówki z jajkiem sadzonym:
- 4 parówki Stówki
- 4 jajka
- 1/2 cebuli
- 2 plasterki boczku
- 4 łyżeczki szczypiorku
- gałązki świeżego tymianku
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- łyżka masła
Przygotowanie parówek z jajkiem sadzonym:
Parówki nacinamy wzdłuż, zostawiając po 2 cm z każdej strony, a następnie wkładamy do środka wykałaczki, tworząc kształt łódek. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy łódeczki z każdej strony po minucie. Cebulę i boczek siekamy bardzo drobno. Kiedy parówki będą obsmażone, w środek kładziemy odrobinę masła, 1/2 łyżeczki posiekanej cebuli i 1/2 łyżeczki boczku, a następnie w środek wbijamy jajko i smażymy na wolnym ogniu, aż zrobi się nam jajko sadzone. Pod sam koniec posypujemy szczypiorkiem. Gotowe łódeczki Stówki układamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy gałązkami szczypiorki i świeżego tymianku. Serwujemy z grzanką.
Parówki Sokoliki w cieście ze szpinakowym dodatkiem
Składniki na parówki w cieście:
- 4 parówki Sokoliki
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- łyżka posiekanej szałwii
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżka posiekanego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 litr oleju do smażenia
Szpinakowy dodatek:
- 4 garści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki czili
- 1/2 limonki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie parówek w cieście:
Z podanych składników mieszamy ciasto naleśnikowe, które powinno być gęstsze niż tradycyjne. Dodajemy posiekane zioła i odstawiamy na 30 minut. Parówki kroimy na 3 części i nadziewamy je na długie wykałaczki (będzie nam łatwiej obtaczać je w cieście naleśnikowym). Kiedy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Następnie obtaczamy parówki w cieście trzymając za koniec wykałaczki i wkładamy do dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy, aż ciasto będzie rumiane, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i wrzucamy szpinak. Całość dobrze mieszamy. Szpinak straci na swojej objętości. Po minucie wlewamy sos sojowy, dodajemy pieprz i odrobinę soli, a na koniec skrapiamy sokiem z limonki. Po ok. 30 sekundach ściągamy z patelni.
Szpinak układamy na talerzu, a na wierzchu układamy panierowane parówki.
Sałatka z Parówkami Footballówkami, ziemniakiem i ogórkiem
Składniki na sałatkę z parówkami:
- 12 Parówek Footballówek
- 4 młode ziemniaki
- 2 świeże ogórki
- 2 ogórki konserwowe
- papryka
- czerwona cebula
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- pieprz
- sól
Przygotowanie sałatki z parówkami:
Parówki podsmażamy na patelni lub - jeśli mamy możliwość - możemy je ugrillować. Ziemniaki młode dobrze myjemy, a następnie gotujemy. Kiedy lekko ostygną, kroimy w kostkę. Ogórki świeże, konserwowe, paprykę i cebulę również kroimy w kostkę i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy koperek, paprykę mieloną, sól i pierz oraz majonez i jogurt. Na koniec dodajemy Footballówki przekrojone na pół i całość dobrze mieszamy. Taka sałatka to świetna propozycja na śniadanie na aktywne wakacyjne dni.
Pasta z Drobiowej szyneczki Sokołów
Składniki na pastę:
- 8 plasterków Szyneczki Drobiowej Sokołów
- laska selera naciowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka musztardy
- łyżka majonezu
- 1/2 łyżki sosu słodkiego orientalnego
- sól
- pieprz
- świeża bagietka
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie pasty:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na miseczkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pasta najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzchu układamy listki pietruszki.
Zobacz też:
Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!
Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese
Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?
Autor: Adrianna Kowalczyk