Przepisy kulinarne

Nadmorskie przysmaki. Makaron z pesto i gofry z lodami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?

Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

dwie garście małych pomidorków

oliwa z oliwek

Pesto:

40 g prażonych obranych migdałów

50 g tartego twardego sera np. parmezan

1 łyżeczka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

80 g listków bazylii

100 ml oliwy z oliwek

duża szczypta soli

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie zmiksować w malakserze migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać bazylię i oliwę, przyprawić. Zmiksować na gładką pastę. Na dużej patelni podsmażyć pomidorki na oliwie z oliwek. Dodać ugotowany makaron i podsmażyć razem przez chwilę. Zdjąć z patelni polać pesto, wymieszać. Na górę potrzeć jeszcze więcej parmezanu i posypać listkami bazylii.

Składniki:

chałka

4 łyżki masła

2 kolby kukurydzy

2 czerwone papryki

papryczka chilli

zielona cukinia

10-12 pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

sól i pieprz

świeży tymianek

cytryna

4 wędzone brzuszki łososia

kawałek wędzonego halibuta

Przygotowanie:

Chałkę porwać na kawałki i podsmażyć na maśle aż będzie chrypiąca. Z kukurydzy odciąć nasiona i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Pod koniec dodać pomidorki. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z chałką i ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułożyć oddzielone mięso z wędzonych ryb.

Gofry z lodami, owocami i słonym karmelem

4 gofry - gotowe lub przygotowane samodzielnie

4 gałki lodów waniliowych

400 g mieszanych owoców jagodowych

Słony karmel:

40 g wody

120 g cukru

60 g kremówki

łyżka masła

szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Wtedy zdejmij patelnię z gazu i dodaj delikatnie śmietanę, masło i sól cały czas mieszając. Gdy wszystko dokładnie się połączy, na gofry nałożyć lody i owoce, całość polać ciepłym karmelem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości