W kuchni Dzień Dobry TVN szalały dzieciaki z MasterChefa Junior: Kaja Kołodziej i Michał Grząśko. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: zupę krem z dyni, mini szarlotki, kaczkę sous-vide z puree z dyni piżmowej oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami. Młodym kucharzom pomagała jurorka „MasterChef Junior” Anna Stermach. Przepisy Kai
Zupa krem z dyni i jabłek z chipsem jabłkowym i tortillą z łososiem, świeżym serkiem i sałatą
Składniki:
Krem z dyni:
1/2 dojrzałej dyni
3-4duże jabłka
4 marchewki
1 cebula
1 kostka rosołowa
3 cm imbiru w korzeniu
sól
pieprz
4-5 łyżek śmietanki 30 proc. + do ozdoby
5 chipsów jabłkowych do ozdoby
pietruszka
rozmaryn
Przygotowanie:
Robimy bulion z kostki rosołowej, jednej marchewki, imbiru, połowy cebuli i 2 szklanek wody. Resztę warzyw z ziołami podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy po trochę bulionu (nie wszystko).
Wszystko razem blendujemy i dodajemy śmietankę, sól oraz pieprz.
Tortilla:
2 placuszki do tortilli
serek typu Philadelfia
pietruszka
bazylia
mięta
koperek
5-6 plastrów łososia wędzonego
sól
pieprz
6 liści świeżej sałaty
Przygotowanie:
Siekamy świeże zioła i mieszamy z serkiem. Placuszki tortilli smarujemy cienko twarożkiem, potem kładziemy plastry łososia, sałatę i zawijam w folię aluminiową. Taki cukiereczek wędruje do lodówki na 10-15 min. Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię i kroimy kawałki wielkości sushi.
Mini szarlotki
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
3-4 duże czerwone jabłka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zagniatamy kruche ciasto, które wędruje do lodówki na 30 min. Jabłka kroimy w drobną kostkę i robimy z nich konfiturę. Na spód foremek nakładamy cienką warstwę ciasta, następnie konfiturę i na to kruszymy ciasto, całość pieczemy 10-15 min. w 180 st. C (należy włączyć termoobieg).
Przepisy Michała
Kaczka sous-vide z purée z dyni piżmowej, karmelizowane figi, coulis z żurawiny i kawior z żurawiny
Składniki:
1 pierś z kaczki
200 g żurawiny
1 figa
50 g masła
50 g cukru
1 dynia piżmowa
1 g alginianu sodu
398 g wody destylowanej
2 g chlorku wapnia
5 g czosnku niedźwiedziego
3 g pieprzu syczuańskiego
sól
pieprz
liście młodej botwinki
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
100 ml czerwonego wina
2 g wiórków do wędzenia z drzewa wiśniowego new Cherry
50 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie:
Pierś z kaczki pakujemy próżniowo z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem syczuańskim. Gotujemy w sous-vide w 57 st. C. przez 30 min. Żurawinę smażymy na oliwie. Dodajemy cukier i dusimy przez 3 min. Następnie dodajemy łyżkę masła i dusimy przez 2 min. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy pieprzem syczuańskim, rozmarynem, a następnie dusimy do odpowiedniej konsystencji. Figi kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na maśle z łyżką cukru. Pierś kaczki wyjmujemy z worka próżniowego i oczyszczamy z przypraw, po czym osuszamy. Następnie wędzimy wędzarką z wiórkami z drzewa wiśniowego. Kaczkę pozostawiamy pod kloszem przez 5-7 min. Nacinamy skórkę i smażymy na suchej patelni od strony skóry aż ta zrobi się rumiana. Dynie pieczemy w piekarniku przez 40 min., blendujemy i przecieramy przez sito, podgrzewamy w rondlu z masłem i śmietaną. Przygotowujemy molekularny kawior i podajemy na dużym talerzu.
Fondant czekoladowy ze smażonymi lodami coulis z malin i sosem czekoladowym
Składniki:
125 g czekolady
125 g masła
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
5 g masła do wysmarowania foremek
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej
Sos czekoladowy:
50 g masła
1 łyżka cukru
100 g czekolady
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka kakao
sos malinowy
200 g malin
50 g cukru
lody smażone
lody waniliowe
300 g krakersów
2 jaja
1 l oleju
Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy mąkę. Ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy czekoladę i lekko wmieszamy pianę. Foremki wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy masę do 2/3 foremki i pieczemy w 180 st. C przez 9-10 min.
Sos czekoladowy: masło roztapiamy z cukrem, czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko i kakao.
Sos malinowy: maliny dusimy z cukrem i przecieramy przez sito.
Lody smażone: z lodów robimy kulki i mrozimy. Ciastka ugniatamy na proszek i dodajemy jajo. Panierujemy lody dwa razy i smażymy na głębokim oleju aż się zrumienią. Wszystko układamy w fantazyjny sposób na talerzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"