Kuchnia zero waste: tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek
13 maja 2022, 7:04
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zajęliśmy się tematem marnowania żywności i tym, jak wykorzystywać resztki. Jak zrobić tartę z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek
Składniki:
- 3 czerstwe bułki
- ¾ szklanki mleka kokosowego i 3 łyżki tłustej warstwy mleka kokosowego
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- łyżka oleju
Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek - sposób przygotowania
- 1Mleko podgrzej, a bułki rozdrobnij. Zanurz je w ciepłym mleku i zblenduj.
- 2Jajka utrzyj z cukrem i wmieszaj je do masy. Dodaj olej i wszystko wymieszaj.
- 3Ciasto wyłóż do formy na tartę i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
- 4Tłustą, twardą warstwę mleka koksowego ubij na puszysty krem. Pokrój truskawki w plastry.
- 5Na schłodzonej tarcie rozłóż truskawki, a je przykryj ubitym kremem.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości