Kuchnia zero waste: tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek

Truskawki
George/Getty Images
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zajęliśmy się tematem marnowania żywności i tym, jak wykorzystywać resztki. Jak zrobić tartę z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki
    • ¾ szklanki mleka kokosowego i 3 łyżki tłustej warstwy mleka kokosowego
      • 3 jajka
        • 2 łyżki cukru
          • łyżka oleju

            Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek - sposób przygotowania

            1. Mleko podgrzej, a bułki rozdrobnij. Zanurz je w ciepłym mleku i zblenduj.
              1. Jajka utrzyj z cukrem i wmieszaj je do masy. Dodaj olej i wszystko wymieszaj.
                1. Ciasto wyłóż do formy na tartę i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
                  1. Tłustą, twardą warstwę mleka koksowego ubij na puszysty krem. Pokrój truskawki w plastry.
                    1. Na schłodzonej tarcie rozłóż truskawki, a je przykryj ubitym kremem.

                      Zobacz także:

                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości