PASTA FRESCA - ŚWIEŻY MAKARON
Składniki:
1 kg mąki
12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę przez sitko.
Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej).
Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę.
Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite.
Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania.
Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek.
Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami.
Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Kroimy jak chcemy, tagliatelle, pappardelle, spaghetti etc.
SALSA PRIMAVERA
Składniki:
250 g pieczarek
170 g cukinii
200 g marchewki
200 g czerwonej cebuli
250 g brokułów
200 g pomidorków koktajlowych + 1 puszka krojonych pomidorów 400 gr
200 g Parmigiano Reggiano
Tymianek
30 g oliwy z oliwek extra virgin
Sól, czarny pieprz
(kiedy jest sezon, bardzo pasują szparagi)
Przygotowanie:
Myjemy i kroimy warzywa.
Marchewki obieramy i kroimy w zapałkę, a cebulę szatkujemy na drobno.
Odkrajamy końcówki cukinii i ją również kroimy w zapałkę.
Pieczarki kroimy na plasterki, a pomidorki przekrajamy na pół.
Teraz wrzucamy warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą; zaczynamy od marchewek, które smażymy przez kilka minut, po czym dorzucamy brokuły.
Podlewamy 1/2 pomidorów z puszki, przykrywamy, gotujemy przez 3-4 minuty i dodajemy cebulę, cukinię i grzyby.
Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu, po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki i tymianek.
Na koniec Parmezan.
INVOLTINI DI MELANZANE – zrazy z bakłażana
Składniki:
800 g bakłażanów
Oliwa extra vergine
1 ząbek czosnku
1 doniczka bazylii
300 g passaty pomidorowej
Sól, pieprz
2 mozzarelle
5 plasterków włoskiej mortadelli z pistacjami
150 g parmezanu
Wykałaczki
Przygotowanie:
Kroimy bakłażany wzdłuż tak, aby uzyskać plasterki o grubości około 3 mm.
Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy.
Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i czosnek.
Podsmażamy czosnek.
Kiedy się zrumieni, dodajemy sos pomidorowy i bazylię.
Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół godziny.
Bierzemy plaster bakłażana, dodajemy plaster mozarelli, mortadeli, zawijamy i spinamy wykałaczką.
Na blachę do pieczenia wykładamy nasze roladine bakłażana, smarujemy z sosem, przykrywamy listkiem bazylii i parmezanem.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut.
Podajemy na gorąco lub na zimno.
CIAMBELLINE AL VINO – winne ciasteczka Antoni, mamy Cristiny
Składniki:
1 filiżanka mąki (+ mąka, którą możemy dołożyć do ciasta)
1 filiżanka oliwy z oliwek
1 filiżanka cukru
1 filiżanka białego wina
½ łyżki ziaren anyżu
8 gramów proszku do pieczenia
Sól
Przygotowanie:
Zaczynamy rozgrzewając piekarnik do 180° C, a ziarna anyżu zalewamy winem.
Przesypujemy przez sitko mąkę i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy cukier.
Całość rozsypujemy w formie kopca na blacie.
Do środka kopca wlewamy oliwę i wino, w którym rozmaczaliśmy wcześniej ziarna anyżu.
Całość energicznie zagniatamy do momentu, w którym ciasto nie będzie jednolite.
Bierzemy garść ciasta i dłońmi formujemy cienkie paseczki o długości mniej więcej 15-20 cm.
Łączymy ze sobą końce paseczka tworząc w ten sposób okrąg.
Oprószamy cukrem tylko z jednej strony i kładziemy je pocukrzoną stroną do góry na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Pieczemy przez 25-30 minut.
Pozostawiamy do ochłodzenia i przechowujemy w zamkniętym hermetycznie pojemniku.
Porada:
Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego, dzięki którym Wasze pączki nabiorą ciemniejszego odcienia.
Ziarna anyżu możecie natomiast zastąpić garścią pokrojonych na kawałki orzechów włoskich.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN