Żelazne kluski, rolada i zalewajka - tradycyjne dania z Zagłębia Dąbrowskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Tradycyjne dania z Zagłębia Dąbrowskiego - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Ugotował dla nas żelazne kluski, roladę i zalewajkę. Pomysłodawcą przepisów jest zwycięzca 10. edycji programu "MasterChef", Maciej Regulski.

Żelazne kluski

Składniki na żelazne kluski:

  • 500 g ziemniaków
    • 200 g mąki pszennej
      • 20 g mąki ziemniaczanej
        • jajko
          • sól i pieprz do smaku

            Do podania:

            • odrobina masła
              • 250 g boczniaków
                • 3 ząbki czosnku
                  • łyżeczka suszonego tymianku

                    Jak przygotować żelazne kluski:

                    Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich resztę składników, pieprzu i soli do smaku. Wstawiamy garnek osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej łyżkę, następnie nabieramy nią odrobinę masy i wrzucamy do gotującej się wody. Kluski gotujemy około 4 minuty od wypłynięcia. Gdy się gotują, na suchą patelnię dodajemy rozerwane na mniejsze kawałki boczniaki. Gdy zaczną nabierać koloru, dodajemy odrobinę masła, soli, posiekanego tymianku. Smażymy je przez około 2 minuty. Po tym czasie, kluski odsączamy i serwujemy je z podsmażonymi grzybami.

                    Rolada po zagłębiowsku

                    Składniki na roladę:

                    • 500 g schabu wieprzowego bez kości
                      • 200 g świeżych grzybów lub tak około 40 g suszonych (zwykła paczka)
                        • 100 g boczku pokrojonego w słupki
                          • 150 g twarogu wędzonego
                            • sól i pieprz
                              • odrobinę mąki do obtoczenia rolad
                                • olej do smażenia

                                  Sos:

                                  • 300 ml śmietanki 30 proc.
                                    • 200 g świeżych grzybów lub suszonych
                                      • odrobina masła
                                        • 100 ml wina białego
                                          • duża cebula pokrojona w kostkę

                                            Jak przygotować roladę:

                                            Schab kroimy na dwucentymetrowe plastry i rozbijamy je tłuczkiem najcieniej jak potrafimy. Grzyby czyścimy (jeżeli używamy suszonych, to należy je moczyć przez 20 minut we wrzątku, po czym je dokładnie odsączyć). Rozbite mięso solimy i pieprzymy, dodajemy twaróg, kawałki boczku, wedle uznania, ale z myślą o tym, by roladę dało się następnie zawinąć albo związać używając nici, albo zabezpieczyć wykałaczką. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na dużej ilości oleju. Następnie olej zlewamy zostawiając około łyżkę na patelni, a rolady na chwilę odkładamy na bok. Dodajemy masło. Podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Wtedy dodajemy grzyby, smażymy przez 2 minuty, dodajemy wino, gdy wino zredukuje się o połowę, dodajemy śmietankę, na patelnię przekładamy rolady i gotujemy całość przez około 15 minut, tak by w środku nie były surowe. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                            Zalewajka zagłębiowska

                                            Składniki na zalewajkę:

                                            • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
                                              • duża cebula
                                                • garść suszonych grzybów
                                                  • parę ząbków czosnku
                                                    • 250 ml żuru
                                                      • odrobinę smalcu
                                                        • 100 g śmietany
                                                          • sól i pieprz do smaku
                                                            • 2 średniej wielkości kiełbasy pokrojone w talarki
                                                              • odrobinę twarogu wędzonego

                                                                Jak przygotować zalewajkę:

                                                                Do garnka wkładamy kości razem z włoszczyzną i zalewamy zimną wodą. Całość następnie gotujemy do miękkości warzyw lub dłużej, w zależności, ile mamy czasu. Wywar odcedzamy, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Na patelni na odrobinie smalcu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z około 3 ząbkami czosnku posiekanymi w drobną kostkę, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż lekko się zarumieni. Wtedy przekładamy całą zawartość patelni do garnka, dodajemy żuru, śmietany hartując ją stopniowo w odrobinie zupy. Zupę doprawiamy pieprzem i solą i serwujemy ją posypaną wędzonym twarogiem.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Izabela Dorf

                                                                Źródło: Maciej Regulski

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości