Przepisy kulinarne

Żelazne kluski, rolada i zalewajka - tradycyjne dania z Zagłębia Dąbrowskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Maciej Regulski
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVNSzymon Czerwiński

Tradycyjne dania z Zagłębia Dąbrowskiego - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Ugotował dla nas żelazne kluski, roladę i zalewajkę. Pomysłodawcą przepisów jest zwycięzca 10. edycji programu "MasterChef", Maciej Regulski.

Żelazne kluski

Składniki na żelazne kluski:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • odrobina masła
  • 250 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku

Jak przygotować żelazne kluski:

Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich resztę składników, pieprzu i soli do smaku. Wstawiamy garnek osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej łyżkę, następnie nabieramy nią odrobinę masy i wrzucamy do gotującej się wody. Kluski gotujemy około 4 minuty od wypłynięcia. Gdy się gotują, na suchą patelnię dodajemy rozerwane na mniejsze kawałki boczniaki. Gdy zaczną nabierać koloru, dodajemy odrobinę masła, soli, posiekanego tymianku. Smażymy je przez około 2 minuty. Po tym czasie, kluski odsączamy i serwujemy je z podsmażonymi grzybami.

Rolada po zagłębiowsku

Składniki na roladę:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 200 g świeżych grzybów lub tak około 40 g suszonych (zwykła paczka)
  • 100 g boczku pokrojonego w słupki
  • 150 g twarogu wędzonego
  • sól i pieprz
  • odrobinę mąki do obtoczenia rolad
  • olej do smażenia

Sos:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g świeżych grzybów lub suszonych
  • odrobina masła
  • 100 ml wina białego
  • duża cebula pokrojona w kostkę

Jak przygotować roladę:

Schab kroimy na dwucentymetrowe plastry i rozbijamy je tłuczkiem najcieniej jak potrafimy. Grzyby czyścimy (jeżeli używamy suszonych, to należy je moczyć przez 20 minut we wrzątku, po czym je dokładnie odsączyć). Rozbite mięso solimy i pieprzymy, dodajemy twaróg, kawałki boczku, wedle uznania, ale z myślą o tym, by roladę dało się następnie zawinąć albo związać używając nici, albo zabezpieczyć wykałaczką. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na dużej ilości oleju. Następnie olej zlewamy zostawiając około łyżkę na patelni, a rolady na chwilę odkładamy na bok. Dodajemy masło. Podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Wtedy dodajemy grzyby, smażymy przez 2 minuty, dodajemy wino, gdy wino zredukuje się o połowę, dodajemy śmietankę, na patelnię przekładamy rolady i gotujemy całość przez około 15 minut, tak by w środku nie były surowe. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zalewajka zagłębiowska

Składniki na zalewajkę:

  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • parę ząbków czosnku
  • 250 ml żuru
  • odrobinę smalcu
  • 100 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średniej wielkości kiełbasy pokrojone w talarki
  • odrobinę twarogu wędzonego

Jak przygotować zalewajkę:

Do garnka wkładamy kości razem z włoszczyzną i zalewamy zimną wodą. Całość następnie gotujemy do miękkości warzyw lub dłużej, w zależności, ile mamy czasu. Wywar odcedzamy, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Na patelni na odrobinie smalcu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z około 3 ząbkami czosnku posiekanymi w drobną kostkę, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż lekko się zarumieni. Wtedy przekładamy całą zawartość patelni do garnka, dodajemy żuru, śmietany hartując ją stopniowo w odrobinie zupy. Zupę doprawiamy pieprzem i solą i serwujemy ją posypaną wędzonym twarogiem.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Maciej Regulski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości