Kakory - prosty przepis z Suwalszczyzny

Kakory
Cook Shoots Food/Getty Images
Źródło: Kakory
W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.
Kakory. Co to za potrawa?

Polska kuchnia jest pełna różnych wariacji mączno-ziemniaczanych. Kakory przypominają nieco pierogi, przede wszystkim dlatego, że mają w środku farsz i może on być różny. Jednak "ciasto" wykonane jest z ziemniaków, a całość nie jest gotowana, a pieczona.

Prawdopodobnie kakory pochodzą z terenów dzisiejszej Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie. Poniżej dzielimy się przepisem na wersję z farszem soczewicowym, czyli tzw. "soczewiaki". Można nadziewać je również mięsem, kaszą, kapustą, farszem jak do pierogów ruskich i tak naprawdę wszystkim, czego dusza zapragnie. Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, ale, jak to w kuchni, nie jest to konieczne.

Przepis na kakory krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    • szklanka mąki pszennej
      • szklanka zielonej soczewicy (dałam brązową)
        • 2 cebule
          • 2 ząbki czosnku
            • 2 jajka
              • 2-3 łyżki bułki tartej
                • 3 łyżki masła
                  • majeranek
                    • sól i pieprz

                      Sposób przygotowania:

                      1. Soczewicę przepłukać i ugotować, aż zacznie się rozpadać. Odsączyć na sitku.
                        1. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
                          1. Soczewicę i cebulę zmiksować blenderem – niekoniecznie na gładką pastę, część może zostać w całości.
                            1. Jajka roztrzepać i prawie całe dodać do farszu. Zostawić trochę do posmarowania kakorów.
                              1. Dodać sól, pieprz i sporo majeranku.
                                1. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo rzadki, można go zagęścić dając trochę bułki tartej.
                                  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu zmielić je lub przecisnąć przez praskę.
                                    1. Wyłożyć na stolnicę i zagnieść z mąką. Powinno powstać ciasto zbliżone do tego na kopytka, które nie klei się do rąk.
                                      1. Ciasto rozwałkować stosunkowo cienko, podsypując mąką.
                                        1. Wykrawać kółka dużą szklanką lub większym kubkiem. Kłaść na środek farsz i sklejać jak pierogi.
                                          1. Gotowe kakory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować stopionym masłem i zostawionym wcześniej jajkiem.
                                            1. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut, aż kakory zrobią się złocistobrązowe.
                                              1. Podawać z ulubionym sosem, surówkami itd.

                                                Zobacz także:

                                                Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

                                                Źródło: x-news

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: mirabelkowy.pl

                                                Źródło zdjęcia głównego: Kakory

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości