Przepisy kulinarne

Kakory - prosty przepis z Suwalszczyzny

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
mirabelkowy.pl
Kakory

W poszukiwaniu ciekawych, regionalnych przepisów w zakamarkach polskiej kuchni tym razem trafiamy na Suwalszczyznę. I odnajdujemy tam kakory. Co to za potrawa? Sprawdź przepis krok po kroku.

Kakory. Co to za potrawa?

Polska kuchnia jest pełna różnych wariacji mączno-ziemniaczanych. Kakory przypominają nieco pierogi, przede wszystkim dlatego, że mają w środku farsz i może on być różny. Jednak "ciasto" wykonane jest z ziemniaków, a całość nie jest gotowana, a pieczona.

Prawdopodobnie kakory pochodzą z terenów dzisiejszej Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie. Poniżej dzielimy się przepisem na wersję z farszem soczewicowym, czyli tzw. "soczewiaki". Można nadziewać je również mięsem, kaszą, kapustą, farszem jak do pierogów ruskich i tak naprawdę wszystkim, czego dusza zapragnie. Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, ale, jak to w kuchni, nie jest to konieczne.

Przepis na kakory krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zielonej soczewicy (dałam brązową)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Soczewicę przepłukać i ugotować, aż zacznie się rozpadać. Odsączyć na sitku.
  2. 2Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. 3Soczewicę i cebulę zmiksować blenderem – niekoniecznie na gładką pastę, część może zostać w całości.
  4. 4Jajka roztrzepać i prawie całe dodać do farszu. Zostawić trochę do posmarowania kakorów.
  5. 5Dodać sól, pieprz i sporo majeranku.
  6. 6Całość dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo rzadki, można go zagęścić dając trochę bułki tartej.
  7. 7Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu zmielić je lub przecisnąć przez praskę.
  8. 8Wyłożyć na stolnicę i zagnieść z mąką. Powinno powstać ciasto zbliżone do tego na kopytka, które nie klei się do rąk.
  9. 9Ciasto rozwałkować stosunkowo cienko, podsypując mąką.
  10. 10Wykrawać kółka dużą szklanką lub większym kubkiem. Kłaść na środek farsz i sklejać jak pierogi.
  11. 11Gotowe kakory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować stopionym masłem i zostawionym wcześniej jajkiem.
  12. 12Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut, aż kakory zrobią się złocistobrązowe.
  13. 13Podawać z ulubionym sosem, surówkami itd.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: mirabelkowy.pl

Źródło zdjęcia głównego: Kakory

Pozostałe wiadomości